vergiftiging

Hoe ongezond is formaldehyde in MDF- en spaanplaten?

Hoe ongezond is formaldehyde in MDF- en spaanplaten?
nieuws 26/11/2014

Onbedekte spaanplaten kunnen leiden tot verhoogde formaldehydeconcentraties in woningen. MDF (Medium Density Fiberboard) en OSB (Oriented Strand Board) platen worden geperst uit een mengsel van houtspaanders en/of vlasvezels met een bindmiddel (lijm).

lees meer »

Geen rauw voedsel bij gebruik maagzuurremmers

nieuws 4/09/2014

Mensen die maagzuurremmers slikken doen er goed aan om geen rauwe voedingsmiddelen te eten. Dat zegt het Centrum voor Infectieziektebestrijding van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

lees meer »

Mierenlokdoos: niet gevaarlijk voor kinderen

nieuws 14/08/2014

Een mierenlokdoos bestaat uit een plat doosje met meerdere openingen waarlangs mieren makkelijk in en uit kunnen kruipen. Binnenin bevindt zich een tamelijk dikke, stroperige vloeistof. Deze gesuikerde vloeistof trekt de mieren aan.

lees meer »

Hoe voorkom je een voedselinfectie bij de picknick?

Hoe voorkom je een voedselinfectie bij de picknick?
nieuws 11/07/2014

Best gezellig, eten in de buitenlucht. Maar hou het vooral ook voedselveilig. Meestal verloopt er immers flink wat tijd tussen het moment waarop je het voedsel klaarmaakt en de maaltijd zelf, en dan zijn erbij warm weer een aantal voorzorgen nodig.

lees meer »

Bederf je zomerkamp niet

Bederf je zomerkamp niet
dossier 20/06/2014

Vaak worden de maaltijden op kamp met de beste bedoelingen in minder comfortabele of zelfs minder hygiënische omstandigheden bereid dan bij jou thuis. Enkele tips om op kamp voedselnarigheden te vermijden!...

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Rauwe melk altijd verhitten vóór consumptie

nieuws 15/04/2014

In de context van de huidige trend naar meer natuurlijke en lokale producten, wint de consumptie van rauwe melk aan populariteit. Deze trend wordt verder gevoed door de perceptie dat verhitten van melk de nutritionele en mogelijke gezondheidsbevorderende eigenschappen van melk zou vernietigen.

lees meer »

Eieren en gezondheid

Eieren en gezondheid
dossier 2/04/2014

Een eitje past in een gezonde voeding. Eieren bieden een interessante combinatie van essentiële voedingsstoffen voor weinig geld. Bovendien zijn ze gemakkelijk en snel te bereiden en relatief lang houdbaar in de koelkast.

lees meer »

Hoe gezond is uw woonkamer?

Hoe gezond is uw woonkamer?
nieuws 4/03/2014

In een grootschalige meetcampagne werden voor het eerst gegevens op grote schaal verzameld over de kwaliteit van de binnenlucht in 450 Vlaamse woningen.

lees meer »

Helft vergiftigingen door geneesmiddelen

nieuws 22/02/2014

Van alle vergiftigingen waarmee mensen zich vorig jaar in Nederland hebben gemeld bij de arts of het ziekenhuis, is meer dan de helft veroorzaakt door het innemen van te veel geneesmiddelen zoals pijnstillers of rustgevende middelen.

lees meer »

Aantal voedselinfecties neemt toe

nieuws 16/01/2014

Vorig jaar werden in Nederland 2.607 mensen ziek door een voedselinfectie, in 2011 slechts 977. Vier mensen overleden ten gevolge daarvan. Dat blijkt uit een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

lees meer »

Kussen kan soms gevaarlijk zijn

Kussen kan soms gevaarlijk zijn
nieuws 25/12/2013

Indien u allergisch bent voor een bepaald voedingsmiddel, moet u deze dagen extra voorzichtig zijn met kussen: u kunt namelijk allergisch reageren op een kus wanneer iemand net dat voedingsmiddel heeft gegeten waarvoor u allergisch bent.

lees meer »

Wat met restjes tijdens de kerstdagen?

dossier 10/12/2013

Het gebeurt wel vaker. Na de maaltijd kom je tot de vaststelling dat niet alles op is. Is dit een reden om alle overschotjes onmiddellijk naar de vuilnisemmer te verwijzen? Neen!

lees meer »

Is bio gezonder?

Is bio gezonder?
nieuws 7/08/2013

Dat is alleszins de overtuiging van veel mensen. Uit recent onderzoek aan de universiteit van Wageningen blijkt dat veel consumenten biologische producten gebruiken omdat ze er vanuit gaan dat deze gezonder zijn dan gangbare.

lees meer »

Mensen onderschatten risico’s rauw voedsel

nieuws 1/08/2013

Rauw of te weinig gekookt voedsel, is een belangrijke oorzaak van voedselvergiftigingen. Het gaat dan o.m. om rauw vlees (américain, carpaccio), vis (oesters en andere schaal- en schelpdieren, sushi), bereidingen met rauwe eieren (bv. mayonaise, bavarois, tiramisu, chocolademousse) en kiemgroenten zoals taugé.

lees meer »

Koelbewust winkelen bij warm weer

dossier 23/07/2013

Op warme dagen kan de temperatuur in de boodschappentas en in de koffer van de wagen snel oplopen. Hierdoor kunnen voedingsmiddelen sneller dan normaal bederven. Wat kan je doen om dit te vermijden?

lees meer »

Hou je keuken veilig

dossier 2/05/2013

We kunnen het niet met het blote oog zien, maar de keuken is de plaats bij uitstek waar ziektekiemen (meestal bacteriën) ons huis binnenkomen en ons voedsel kunnen besmetten. Rauw voedsel (vooral vlees en kip)...

lees meer »

Kiemgroente: altijd verwarmen

nieuws 20/03/2013

Scheuten of kiemen zijn de laatste jaren populair geworden, onder meer omdat ze vaak worden gebruikt in de vegetarische en macrobiotische keuken.

lees meer »

EHEC-besmetting gemakkelijk te voorkomen

nieuws 6/03/2013

De gevaarlijke EHEC-bacterie (enterohemorragische E. coli) die twee jaar geleden honderden mensen ziek heeft gemaakt en meerdere doden eiste, is recent in Zweden aangetroffen in hamburgers die waarschijnlijk uit Nederland kwamen.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram