voeding

Zeven tips voor het veilig bewaren van restaurantrestjes

nieuws 10/12/2016

De trend om restjes van een afvalmaaltijd (bv. een pizza) of van een restaurantmaaltijd mee naar huis te nemen (in een doggybag, ook restopack genoemd) raakt meer en meer ingeburgerd. Dit is zowel ecologisch als economisch verantwoord en bovendien veilig, tenminste als enkele aandachtspunten in acht worden genomen.

lees meer »

Slanker door volle melk op jonge leeftijd?

nieuws 12/12/2016

Kinderen tot zes jaar oud die volle melk drinken hebben een lager risico op overgewicht dan kinderen die magere of halfvolle melk drinken. Ook hebben zij een hoger vitamine D-gehalte. Dat blijkt uit een Canadees onderzoek, gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition.

lees meer »

Een schijfje citroen? Nee dank u!

nieuws 13/12/2016

De schil van een citroen kan allerlei ongenode gasten bevatten. Daarom is het beter om op café of restaurant geen drankjes met een schijfje citroen te drinken. Dat zegt toxicoloog en farmacoloog Jan Tytgat van de KU Leuven in de Campuskrant.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Bevroren voedsel steek je best niet in de koelkast

nieuws 5/11/2019

Voedsel ontdooien door het van de diepvries naar de koelkast te verhuizen of even in de microgolfoven te leggen is geen goed idee. Experts zijn het over eens dat je bevroren voedsel het best in koud water dompelt om het snel te kunnen bereiden.

lees meer »

Knolseldersoep met varkensreepjes en rode biet

Knolseldersoep met varkensreepjes en rode biet
recepten 7/05/2020

Knolselder is de verdikte eetbare wortel van de selderplant. De knol heeft een lichtpaarse tot witte of gele kleur. Vanbinnen is de knolselder romig wit. Je kan hem zowel koud als warm eten en de smaak is pittig, lekker kruidig en aromatisch.

lees meer »

VIGeZ lanceert nieuwe actieve voedingsdriehoek

nieuws 30/08/2022

Het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie VIGeZ is gestart met de herziening van de actieve voedingsdriehoek. Voor het eerst ligt de focus op het formuleren van duidelijke en haalbare gezondheidsboodschappen naar het brede publiek.

lees meer »

Een op de drie foodtrucks niet in orde met voedselveiligheid

nieuws 5/11/2019

Foodtrucks zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld en heel wat Vlaamse steden hebben ondertussen zelfs hun eigen foodtruckfestival, maar net zoals restaurants moeten ook zij zich aan bepaalde regels inzake voedselveiligheid houden. En daar lijkt het blijkbaar wat fout te lopen.

lees meer »

VLAM erkent acht Vlaamse traditionele streekproducten

nieuws 5/11/2019

Liefhebbers van traditierijke Vlaamse streekgerechten kunnen zich tegoed doen aan acht nieuw erkende streekproducten. Met onder meer de toekenning van de Oostakkerse vlaai en de Dendermondse paardenworsten staat het totaal aantal erkende Vlaamse streekproducten op meer dan tweehonderd.

lees meer »

Kookboek voor mensen met de ziekte van Parkinson

nieuws 3/11/2016

ParkinsonNet lanceerde een kookboek dat speciaal is ontwikkeld voor mensen met de ziekte van Parkinson. Het kookboek biedt recepten die patiënten verlichting kunnen bieden bij klachten die gepaard gaan met de ziekte van Parkinson.

lees meer »

Twaalf tips als u zelf paddenstoelen wilt plukken

nieuws 24/06/2022

Elk jaar krijgt het antigifcentrum zowat 400 oproepen in verband met (giftige) paddenstoelen. Het grootste aantal oproepen (ongeveer 60 %) gaat over kinderen die per ongeluk een stukje paddenstoel hebben opgegeten. Dit type ongeval is vaak weinig ernstig, gezien de beperkte inname.

lees meer »

Overgewicht en alcohol vergroten kans op slokdarmkanker

nieuws 27/09/2016

Belangrijke risicofactoren van slokdarmkanker zijn overgewicht en alcohol. Ongeveer 1 op de 3 gevallen van slokdarmkanker kan worden voorkomen. Dat zijn de twee belangrijkste bevindingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKO), dat het grootste onderzoek ooit rond leefstijl en slokdarmkanker leidde.

lees meer »

Kinderen mogen maximaal 25 gram suiker per dag eten

nieuws 31/05/2023

Kinderen tussen twee en achttien jaar zouden maximaal 25 gram toegevoegde suiker per dag moeten eten en drinken, of ongeveer zes theelepels. Kinderen jonger dan 2 jaar zouden helemaal geen toegevoegde suiker mogen eten of drinken.

lees meer »

Kweeperen in de oven

Kweeperen in de oven
recepten 27/08/2019

De kweepeer is een harde groen gele tot gele vrucht. Afhankelijk van de soort is de vrucht bedekt met een dun laagje ‘vilt’.

lees meer »

Campagne “Slim(mer) eten, da’s voor elk budget”

nieuws 20/08/2019

Hoe gezonder eten voor minder geld? Dat is de vraag die Viasano vzw in haar nieuwe campagne beantwoordt. Wie op zijn budget moet letten, heeft al snel het idee dat gezond eten voor weinig geld moeilijk is. Bovendien maken kansarmen en laaggeschoolden net meer kans op overgewicht.

lees meer »

Een reiniging via een ontslakkingskuur? Weinig zin.

dossier 11/07/2022

Het aanbod aan kuren om het lichaam te ontzuren, te ontgiften of te ontslakken is groot. Wat wordt hiermee juist bedoeld? Meestal duidt het op een methode om het lichaam te zuiveren van schadelijke afvalstoffen, ook slakken genoemd.

lees meer »

De late zomer onder deksel: fruit

De late zomer onder deksel: fruit
recepten 24/08/2017

Compote en confituur of gelei zijn de courantste bestemmingen voor de nazomervruchten. Maar je kunt nog meer kanten uit met je late oogst. Hierbij alvast een aantal recepten om appels, peren, braambessen en vijgen een nieuwe bestemming onder deksel te geven. Er is voor elk wat wils!

lees meer »

Nederlandse ziekenhuizen starten onderzoek met ketonendrank

nieuws 20/08/2019

Sportdrank met ketonen wordt door topsporters gebruikt om de prestaties te verbeteren. Zo zou ketonendrank gebruikt zijn door de wielerploeg van Chris Froome, Team Sky, tijdens de Tour de France en ook door het Great Britain Cycling Team tijdens de Olympische Spelen.

lees meer »

Welke dranken meenemen naar school?

dossier 11/07/2022

De drankjes die kinderen meenemen naar school verdienen de nodige aandacht. Nog al te vaak kiezen ouders en kinderen voor gesuikerde dranken. Nochtans niet de meest gezonde keuze.

lees meer »

Vijgengratin

Vijgengratin
recepten 21/03/2022

De vijg is de vrucht van de vijgenboom (Ficus carica). Vijgen worden voornamelijk rauw of gekonfijt (geconserveerd in suiker) gegeten. De vruchten kunnen ook tot jam verwerkt worden. Als rauw product kan de schil er handmatig afgepeld worden. Het zachte vruchtvlees dat hierna overblijft, kan zonder enige bereiding worden gegeten.

lees meer »

Ook premature baby's krijgen bij voorkeur moedermelk

nieuws 15/03/2022

Prematuren krijgen bij voorkeur exclusief moedermelk. Dit geldt ook voor prematuren met een zeer laag geboortegewicht op een NIC-dienst (neonatal intensive care). Dat zegt de Hoge Gezondheidsraad in een advies over borstvoeding voor prematuren.

lees meer »

De groene boon: een schat aan vezels en eiwitten

nieuws 27/08/2016

De groene boon of prinsessenboon is de onrijpe peul van de ‘gewone boon’ die als groente wordt gegeten. Ze heeft heel wat te bieden qua smaak en ze levert ons organisme een indrukwekkende variëteit van voedingsstoffen.

lees meer »

Minder eten met rode borden?

nieuws 27/08/2016

Experimenteel onderzoek toont aan dat mensen minder chocolade, chips of popcorn eten wanneer dit opgediend wordt op rode borden. Blauwe en witte borden zouden daarentegen aanzetten om méér te eten.

lees meer »

Hoe het snackgedrag van kinderen verminderen?

nieuws 24/08/2016

Als ouders een hoge betrokkenheid tonen en hun kinderen ondersteunen, zijn die eerder geneigd snacks en andere ongezonde tussendoortjes te laten staan. Dat blijkt uit onderzoek aan het Maastricht UMC+. De meeste kinderen in Nederland consumeren te veel energierijke tussendoortjes en dranken.

lees meer »

Antioxidantia kunnen schadelijk zijn

nieuws 11/08/2016

Veel mensen slikken antioxidanten om ziekte te genezen of te voorkomen. Onderzoek aan de universiteit van Maastricht en het Engelse Brighton toont aan dat deze alleen helpen als er een duidelijk vitaminegebrek is vastgesteld.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram