Hoe onhygiënisch is een toiletbril?

dossier

Op toiletbrillen - vooral in openbare toiletten - kunnen heel wat beestjes op de loer liggen, zoals streptokokken, stafylokokken, E. coli- en shigellabacteriën, het hepatitis A-virus, het verkoudheidsvirus en verschillende seksueel overdraagbare organismen. Maar als je immuunsysteem gezond is en je eenvoudige hygiënische maatregelen neemt zoals je handen wassen, zou je in staat moeten zijn om het meeste dat je tegenkomt, te elimineren.

Lees ook: Hepatitis A, B, C, D en E: wat is het verschil?

Kans op besmetting is klein

Getty_toilet_wc_sanitair_2023.jpg

© Getty Images

Het is onwaarschijnlijk dat iemand een ziekte oploopt door op een vies toilet te gaan zitten. "Vrijwel alle ziekteveroorzakende organismen in urine kunnen niet buiten het lichaam of op harde oppervlakken leven en kunnen niet worden opgelopen door huidcontact met je billen," zegt Amerikaans arts Stuart Reynolds. David Coil, microbioloog en projectwetenschapper aan de Universiteit van Californië-Davis voegt eraan toe dat als je open zweertjes of sneeën hebt en op een vuile toiletbril zou gaan zitten, er misschien een klein risico is om een ziekte op te lopen, maar zelfs dan zou de kans op overdracht klein zijn.

Lees ook: Is plassen onder de douche goed of slecht?

Meest voorkomende ziekteverwekkers op toiletbrillen

Dit neemt niet weg dat toiletbrillen bacteriën, virussen en schimmels kunnen herbergen die je mogelijks ziek maken als je de toiletbril aanraakt en vervolgens je mond, ogen of neus zonder je handen te wassen.

Uit een onderzoek uit 2017 waarbij 151 monsters van openbare toiletbrillen, voornamelijk hostels, werden getest, bleek dat de meest voorkomende ziekteverwekkers op de brillen E. coli, Salmonella en Staphylococcus aureus waren. Maar volgens Dr. Coil zijn de meeste microben op toiletbrillen en in badkamers over het algemeen dezelfde microben die we overal bij mensen aantreffen en die doorgaans geen ziekten veroorzaken. "Met uitzondering van sommige fecale en vaginale bacteriën, is het meeste wat je op een toilet vindt waarschijnlijk hetzelfde als wat je op je bureau vindt: huidgerelateerde bacteriën", legt hij uit.

Lees ook: Voor welke soorten schimmelinfecties moet je oppassen?

Microben zijn overal

Een onderzoek uit 2019 toonde aan dat vele andere onderdelen van het toilet of voorwerpen waarmee je in openbare toiletten in aanraking komt, ook schadelijke bacteriën kunnen bevatten, zoals toilethandgrepen, doorspoelknoppen en toiletpapier.

Meer nog, bijna elk oppervlak dat je aanraakt bevat veel microben, zoals bacteriën, schimmels en virussen, waarvan de meeste waarschijnlijk geen gezondheidsproblemen veroorzaken. En in de meeste gevallen bevat een toiletbril minder bacteriën dan vele andere dingen die we gedurende de dag aanraken, volgens het Journal of Urology.

Lees ook: Wat desinfecteert er je handen best: zeep of ontsmettingsgel?

Bacteriën in uitwerpselen

Bacteriën in uitwerpselen kunnen de lucht in worden geslingerd wanneer je het toilet doorspoelt. Daarom adviseert Philip Tierno, directeur van klinische microbiologie en diagnostische immunologie aan de New York University Medical Center, om het toilet onmiddellijk na het doorspoelen te verlaten. Zo voorkom je dat de microscopische nevel in de lucht jou met jou in aanraking komt. "De grootste aerosolverspreiding vindt niet plaats tijdens de eerste momenten van het doorspoelen, maar nadat het meeste water de toiletpot al heeft verlaten", zegt hij.

Lees ook: Waarom je voor het doorspoelen best het toiletdeksel sluit

Handen wassen na toiletbezoek

Je eigen immuunsysteem is je eerste verdedigingslinie tegen het oplopen van ziektes in openbare toiletten. Maar je handen wassen is een zeer belangrijke aanvulling.

Zelfs als je je handen wast, doe je het misschien niet goed, zegt Tierno. "Sommige mensen bewegen hun handen snel onder een waterstroom gedurende slechts een seconde ongeveer, en ze gebruiken geen zeep. Dat zal niet veel helpen."

Tierno adviseert om 20 tot 30 seconden met water en zeep over de handen en vingers te wrijven, ook onder de vingernagels. Als je wrijving creëert door de handen tegen elkaar te bewegen, maak je de ziekteveroorzakende deeltjes op de handen los. Herhaal het proces na grondig afspoelen.

Lees ook: Zijn je handen beter ontsmet als je ze wast met warm water?

Bronnen:
https://www.thehealthy.com
https://www.webmd.com
https://www.washingtonpost.com


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram