Reizen en zwangerschap

nieuws Aangezien het risico voor een miskraam het grootst is tijdens het eerste trimester, kan men een verre reis beter uitstellen tot na deze periode. Reizen als dusdanig verhoogt het risico voor miskraam niet, maar de opvang van een eventuele ernstige bloeding kan problemen stellen, vooral in afgelegen gebieden. De mogelijke combinatie van zwangerschapsbraken met reisziekte verhoogt het risico voor hevig braken met dehydratatie, zeker indien dit zich in tropische temperaturen afspeelt.
Tijdens het derde trimester moet men vooral bedacht zijn op bloedingen (b.v. placenta praevia), zwangerschapstoxicose (gezwollen voeten, hoge bloeddruk, eiwit in de urine) en vroegtijdig breken van de vliezen. Bovendien wordt reizen tijdens het laatste trimester fysisch moeilijk en oncomfortabel. Na 32 weken mag een zwangere vrouw geen intercontinentale vluchten meer nemen, en na 36 weken mag een zwangere vrouw geen enkele vlucht meer nemen. Na de bevalling zal men liefst 7 dagen wachten. De behandelende arts levert best een attest af met de vermoedelijke bevallingsdatum.
De ideale periode om te reizen situeert zich ongeveer tussen 16 en 28 weken: de eerste zwangerschapscontroles zijn uitgevoerd, de periode van misselijkheid ligt achter de rug, er is minder kans op miskraam en het risico voor de vroegtijdige arbeid ligt nog enigszins ver vooruit.
Aan zwangere vrouwen moet ontraden worden om reizen te ondernemen naar afgelegen streken, naar gebieden waar gele koorts voorkomt (wanneer men niet gevaccineerd is) en naar gebieden waar resistente malaria heerst, met hoge transmissiekans (zone C, met name een groot deel van tropisch Zuid-Amerika, zwart Afrika, Indië en zuidoost Azië).
Voor het vertrek moeten alle routine zwangerschapsonderzoeken uitgevoerd zijn.

Ontsmetten drinkwater: het gebruik van chloordruppels stelt geen probleem, langdurig gebruik (meer dan 3 weken) van jodiumdruppels wordt ontraden.
• Paracetamol is toegestaan als pijnstiller. Eventueel ook een behandeling voorzien voor eventuele vaginale schimmelinfectie, cystitis. Voor de rest van de reisapotheek: te bespreken met de behandelend geneesheer.
Reizigersdiarree. Preventie is cruciaal, men dient immers het gebruik van geneesmiddelen te vermijden. Bij de behandeling is de rehydratie essentieel (de orale zout-suikeroplossing is een essentieel onderdeel van de reisapotheek). Loperamide wordt als relatief veilig beschouwd, maar zal enkel gebruikt worden bij overvloedige waterige diarree. Loperamide wordt afgeraden tijdens de borstvoeding. Aminopenicillines en erythromycine zijn in geval van nood veilig tijdens de zwangerschap. Bactrim® en Eusaprim®
mogen gebruikt worden in het tweede zwangerschapstrimester, maar de werkzaamheid is dikwijls ontoereikend. Azithromycine (Zitromax® 500 mg per dag – 1-3 dagen) kan bij zwangere vrouwen gebruikt worden voor ernstige reizigersdiarree.
• Een zwangere vrouw dient na te gaan in hoeverre de reisverzekering geldt voor eventuele medische problemen die verband houden met de zwangerschap.
• Een reis naar het hooggebergte is veilig tot een hoogte van 2500 m. Indien men nog hoger gaat dient in elke fysieke inspanning te worden vermeden en dient men voor een voldoende vochtinname te zorgen.

Lees ook: Reisvaccinaties tijdens zwangerschap

Lees ook: Malariapreventie bij zwangere vrouwen

bron: Instituut voor Tropische Geneeskunde

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram