Gebruik je een hormonaal anticonceptiemiddel? Bepaalde medicijnen kunnen de effectiviteit ervan verminderen en het risico op ongeplande zwangerschap verhogen. Antibiotica, anti-epileptica, Gaviscon, geactiveerde houtskool - welke geneesmiddelen kunnen een wisselwerking hebben met je anticonceptiepil? Voor welke andere stoffen moet je opletten?
Sterilisatie bij de vrouw is een zeer effectieve maar definitieve anticonceptiemethode. Als je er zeker van bent dat je geen kinderen meer wilt, kan deze ingreep een geschikte optie voor jou zijn. Maar wat houdt sterilisatie precies in?
Een spiraaltje, ook wel een intra-uterine device (IUD) genoemd, is een klein, T-vormig anticonceptiemiddel dat door een arts in de baarmoeder wordt geplaatst om zwangerschap te voorkomen. Wat is het verschil in werking tussen een hormoonspiraal en een koperspiraal?
De kans dat een zwangerschap optreedt bij vrouwen ouder dan 50 jaar is zeer klein, maar niet nul. Tot wanneer moet je dan precies anticonceptie gebruiken?
Een anticonceptiepil biedt enkel bescherming tegen zwangerschap als je ze consequent inneemt. Wat doe je dan best als je eens een pil vergeten bent? Het antwoord hangt af van de fase van je cyclus.
Als je stopt met de pil kan het enige tijd duren voordat de menstruatiecyclus weer normaal is. Soms kan het uitblijven van de menstruatie wijzen op een onderliggend probleem. Wanneer moet je weer ongesteld worden nadat je bent gestopt met de pil?
Maandstonden uitstellen kan een oplossing zijn voor wie veel last heeft van de menstruatie, of voor wie op reis gaat en daar liever geen bloedverlies wil. Maar hoe doe je dat dan precies? En kan het kwaad voor je gezondheid? We vroegen het aan menstruatiedeskundige Paula Kragten.
Mannen hadden tot voor kort qua anticonceptie twee opties: condooms gebruiken of een vasectomie ondergaan. Binnenkort komt daar waarschijnlijk een derde optie bij: een oraal voorbehoedsmiddel voor mannen werd getest bij muizen en bleek 99 procent effectief.
Uit studies blijkt dat vrouwen die de pil nemen meer kans hebben op een trombose dan vrouwen die de pil niet nemen. Maar om welke soort anticonceptiepil gaat het dan? En moeten vrouwen die de pil nemen zich zorgen maken? Een woordje uitleg.
Als je je je buik vol hebt van omslachtige anticonceptiemiddelen, en je kinderwens definitief hebt opgeborgen, kan je sterilisatie overwegen. Sterilisatie wordt een definitieve vorm van anticonceptie genoemd, maar wat als je achteraf spijt hebt van je keuze?
De pil is het bekendste en populairste voorbehoedsmiddel. De pil en andere vormen van hormonale anticonceptie hebben naast het voorkomen van zwangerschap nog een aantal bijkomende gezondheidsvoordelen, maar ook enkele nadelen en nevenwerkingen. Een overzicht.
Nogal wat vrouwen die de anticonceptiepil nemen, hebben tijdens de stopweek last van een migraine-achtige hoofdpijn. Dit zou bij zowat 1 op 10 pilgebruiksters voorkomen.
Iedereen weet dat de pil beschermt tegen zwangerschap, maar doet ze nog andere dingen met je lichaam? Er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar de invloed van de pil op onze hersenen, sociaal gedrag en emoties.
Wanneer je de anticonceptiepil neemt en moet overgeven of ernstige diarree hebt gehad door een maag- en darmprobleem, is het mogelijk dat de pil nog niet door het lichaam opgenomen is en je dus niet voldoende beschermd bent tegen zwangerschap.
De anticonceptiewijzer van Sensoa helpt vrouwen (en mannen) online kiezen welke factoren zij belangrijk vinden bij het gebruik van anticonceptie en welke impact deze keuze heeft op de geschikte middelen.
Amerikaanse onderzoekers hebben een anticonceptiepil ontwikkeld die je slechts één keer per maand moet innemen. De nieuwe pil zou vrouwen meer controle moeten geven over hun anticonceptie.
Bij vliegreizen naar verre landen is er vaak een tijdsverschil, soms van vele uren. Je moet rekening houden met deze tijdsverschuiving bij het innemen van de anticonceptiepil.
Sommige vormen van hormonale anticonceptie, met name combinatiepreparaten die oestrogeen en progestageen bevatten (zoals de combinatiepil, de hormonenpleister en een vaginale ring), kunnen de bloeddruk licht verhogen (gemiddeld systolisch met 5-7 mmHg en diastolisch met 1-3 mmHg toe).
Amerikaanse onderzoekers hebben een prototype ontwikkeld van een nieuwe anticonceptiepil voor mannen. Dat werd bekendgemaakt op het jaarcongres van de Amerikaanse Endocrine Society.
Vrouwen die hormonale anticonceptie gebruiken hebben tot 20 procent meer kans op borstkanker dan vrouwen die dit niet doen. Ook de minipil en het hormoonhoudende spiraal geeft een licht verhoogde kans op borstkanker. Dat blijkt uit een groot onderzoek bij 1,8 miljoen Deense vrouwen tussen 15 en 49 jaar dat gepubliceerd werd in het New England Journal of Medicine.
Het spiraaltje zou mogelijk tot een derde van het aantal gevallen van baarmoederhalskanker kunnen voorkomen, vooral dan in ontwikkelingslanden. Dat blijkt uit gegevens van meer dan 12.000 vrouwen wereldwijd.
Volgens een studie verschenen in het vakblad Annals of Reumatic Diseases hebben vrouwen die gedurende zeven jaar of langer de pil nemen, minder kans op ontstekingsreuma of reumatoïde artritis.
Bij de eerste keer seks gebruikt 70 procent van de jongeren een condoom. Daarna neemt het condoomgebruik sterk af. Bij een one night stand gebruikt 60 procent van de jongeren een condoom.
Er is een nieuwe vorm van anticonceptie in opmars dat vrij is van hormonen en medische interventies. Hoewel het concept van periodieke onthouding niet nieuw is, is er nu een app, Natural Cycles, die als eerste medisch goedgekeurd en gecertificeerd is als betrouwbare vorm van anticonceptie.
Uit een onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam onder 210 vrouwen blijkt dat het hormoonspiraaltje mogelijk ongewenste bijwerkingen heeft.