'Warme bewaring' maakt dat donororganen in vergelijkbare omstandigheden als in het menselijk lichaam bewaard worden: het orgaan wordt bevloeid met zuurstofrijk bloed en bij een normale lichaamstemperatuur.
Onderzoek van Sciensano, in samenwerking met UCLouvain, wijst uit dat België het slechter doet dan andere Europese landen als het op gezonde levensjaren aankomt. Gemiddeld verliezen we 20 000 gezonde levensjaren per 100 000 inwoners. Bovendien is een derde van ons verlies van gezonde levensjaren te wijten aan zaken waaraan we in principe iets zouden kunnen doen.
Een darmpoliep is een goedaardig gezwel of aanwas in het slijmvlies. Poliepen in de dikke darm komen vrij vaak voor. Naar schatting heeft ongeveer 5 à 25 % van alle mensen boven de vijftig jaar darmpoliepen.
Veel mensen hebben poliepen zonder het te weten omdat ze meestal geen klachten geven.
Het Universitair ziekenhuis Maastricht UMC+ heeft een nieuwe test ontwikkeld om zeldzame genetische afwijkingen op te sporen bij partners die bloedverwant zijn, zoals bij een (achter)neef en (achter)nicht.
Huidkanker vroegtijdig opsporen is erg belangrijk voor een goede genezingskans. In een proefproject probeert het UZ Gent momenteel de letselgerichte screeningmethode uit.
Als vrouwen twee keer een miskraam krijgen, wordt hun kans op het krijgen van bepaalde hart- en vaatziekten – zoals een hartinfarct - bijna verdubbeld.
Slecht slapen is van invloed op de gezondheid. Zo kan te kort of juist te lang slapen bij volwassenen het risico op ziektes als obesitas, diabetes, depressie en beroerte verhogen en het dagelijks functioneren belemmeren.
Coeliakie bij kinderen neemt niet alleen al jarenlang toe, ook is er sprake van enorme onderdiagnose. De Europese coeliakievereniging AOECS en het Europees genootschap voor maag-darm-leverziekten en voeding van kinderen (ESPGHAN) pleiten in een manifest voor nationale opsporingsprogramma’s.
Het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid Sensoa startte een campagne over PrEP (pre-exposure profylaxis of profylaxe vóór blootstelling) voor HIV-preventie.
Het tijdstip van uw maaltijd én ook wat u eet, kan een effect hebben op uw donatie. In sommige gevallen kan het plasma uit uw bloed hierdoor zelfs niet gebruikt worden.
Sinds 22 mei 2018 mogen hemochromatosepatiënten bloed geven. Dit is onder bepaalde voorwaarden: ze moeten zich in de onderhoudsfase van hun behandeling bevinden, mogen geen orgaanschade hebben opgelopen én moeten bij hun eerste donatie (en nadien jaarlijks) een attest meebrengen van hun behandelde arts.
Naar schatting zal 1 op 5 personen tijdens zijn leven een vorm van huidkanker ontwikkelen. Melanoom, de meest agressieve huidkanker, neemt voortdurend toe in België, met ruim 2500 gevallen per jaar, ondanks de vele preventiecampagnes die waarschuwen voor te veel blootstelling aan UV-stralen – de grootste risicofactor.
De Australiër James Harrison stopt op 81-jarige leeftijd noodgedwongen als bloeddonor. Omdat zijn bloed een zeer zeldzaam antilichaam bevat, konden dankzij zijn jarenlange donaties naar schatting 2,4 miljoen baby’s gered worden.
In november 2018 start in de ziekenhuis- en banksector een pilootproject voor zo’n 1000 werknemers die kampen met een burn-out of zich in de gevarenzone bevinden. Zij kunnen rekenen op een begeleidingstraject op maat.
Als u zelf uw bloeddruk thuis gaat controleren, is het van belang dat u een goede automatische elektronische bloeddrukmeter aanschaft. Er zijn verschillende bloeddrukmeters te koop. Niet alle bloeddrukmeters geven echter een betrouwbaar resultaat.
Uit onderzoek blijkt dat het thuis meten van de bloeddruk het risico op het krijgen van hart- en vaatziekten beter voorspelt dan een bloeddrukmeting bij de arts of in de kliniek.
Het jonge bedrijf icometrix, een spin-off van de universiteiten en universitaire ziekenhuizen van Antwerpen en Leuven, heeft goedkeuring gekregen van de Europese en Amerikaanse instanties (CE en FDA) voor het klinische gebruik van hun metingen op hersenscans voor patiënten met dementie.
Dementie is een groeiend maatschappelijk probleem. De aandoening is niet alleen een zware last voor de persoon met dementie zelf, maar ook voor zijn of haar omgeving.
Bij een proctoscopie onderzoekt de arts de anus en het slijmvlies van de endeldarm. Hij doet dit door een korte metalen buis - de proctoscoop - in het lichaam van de patiënt te brengen.
Onderzoekers van het Universitair Ziekenhuis Maastricht UMC+ hebben twee methodes ontdekt om leverontsteking te behandelen. Bovendien is een nieuwe methode ontwikkeld om ontsteking van de lever te diagnosticeren door middel van een eenvoudige bloedtest.
Een nieuw onderzoek onder ruim 400.000 Britse mannen naar de omstreden PSA-test op prostaatkanker, het grootste ooit gedaan, komt tot het besluit dat deze test geen levens redt. De studie verscheen in het medische vakblad JAMA.
Tegenpolen trekken elkaar aan in de liefde, zo luidt de volkswijsheid. Dat fenomeen zou zomaar terug zijn te voeren op ons DNA, blijkt uit een liefdesexperiment dat onderzoekers van het Leids universitair medisch centrum LUMC afgelopen zomer uitvoerden op het muziekfestival Lowlands.
In Nederland is een experiment uitgevoerd waarbij huisartsen hun patiënten bij de griepvaccinatie screenen op voorkamerfibrillatie (VKF), een veel voorkomende hartritmestoornis.
Hoe bepaal je wat normaal en wat abnormaal gedrag is? Psychiaters gebruiken hiervoor de richtlijnen uit het Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (of kortweg de DSM).
Maar liefst 21,4 procent van de Belgische werknemers ervaart maandelijks minstens één vorm van pestgedragingen. 12,1 procent van de werknemers ondergaat dit wekelijks, terwijl 3,9 procent zelfs dagelijks met minstens één vorm van pestgedragingen op het werk wordt geconfronteerd.