infecties

Aantal nieuwe hiv-diagnoses in België blijft hoog

nieuws 27/01/2011

In 2009 werden 1.135 nieuwe diagnoses met hiv gesteld in België, zo blijkt uit cijfers van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid. Dat aantal blijft al ongeveer 10 jaar rond de 1.000 schommelen. Wel laten steeds meer mensen zich sneller testen op hiv na een risicocontact.

lees meer »

Besnijdenis voorkomt Aids

nieuws 28/07/2010

Op de Wereldaidsconferentie in Wenen hebben de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de VN-aidsinstantie UNAIDS opnieuw een oproep om heteroseksuele mannen ertoe aan te zetten zich te laten besnijden om een infectie met het aidsvirus te voorkomen.

lees meer »

ESBL: een nieuwe superbacterie?

dossier 27/05/2010

Er is momenteel veel te doen over de zogenaamde ESBL- superbacterie. Deze is resistent tegen gewone antibiotica en kunnen mensen flink ziek maken. Ze zouden o.m. in kippevlees voorkomen.

lees meer »

Minder infecties na operatie

nieuws 26/02/2010

Ziekenhuizen kunnen een groot deel van infecties na een operatie voorkomen met behulp van eenvoudige middelen als een zalfje en een shampoo.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Vooral bij homomannen blijft HIV-infecties hoog

nieuws 21/01/2009

In 2007 noteerde het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid 1.051 nieuwe diagnoses met hiv in België. Het aantal nieuwe diagnoses dat in België wordt vastgesteld, blijft al ongeveer vijf jaar rond de duizend schommelen.

lees meer »

HIV-infecties en AIDS in België

nieuws 13/12/2008

Tussen 1997 en 2000 was er een stijgende trend van het jaarlijkse aantal nieuw gediagnosticeerde HIV -infecties (+36 %). Deze werd gevolgd door een minder grote stijging tussen 2000 en 2003 (+11 %) en een tendens naar stabilisatie tussen 2003 en 2007.

lees meer »

Borstvoeding voorkomt infecties

Borstvoeding voorkomt infecties
nieuws 10/08/2008

Baby's die in het eerste half jaar alleen borstvoeding krijgen, hebben in die periode 2,5 keer minder infecties dan kinderen die geen borstvoeding krijgen.

lees meer »

Schapen en geiten kunnen abortus veroorzaken

nieuws 1/04/2008

Schapen en geiten zijn vatbaar voor besmettelijke aandoeningen die bij de dieren abortus kunnen veroorzaken. Deze aandoeningen kunnen ook gevaarlijk zijn voor mensen met een verminderde weerstand, jonge kinderen, oude mensen, en vooral zwangere vrouwen.

lees meer »

Algemene vaccinatie tegen rotavirus is te duur

nieuws 14/12/2007

In opdracht van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) voerde het Centrum voor Evaluatie van Vaccinaties (Universiteit Antwerpen) een kosten-effectiviteits analyse uit van een algemene vaccinatie tegen het rotavirus.

lees meer »

Tweede vaccin tegen rotavirus

nieuws 29/07/2007

Vorig jaar kwam in België een eerste vaccin tegen rotavirus op de markt, Rotarix®. Vanaf 1 juni 2007 is er een tweede vaccin: Rotateq®. Beide vaccins zijn bestemd voor toediening via de mond.

lees meer »

Wat doen bij een snijwonde?

Wat doen bij een snijwonde?
nieuws 27/07/2007

De ernst van een snijwond hangt af van de diepte, vorm en lengte van de snee, de aard van de bloeding (aderlijk en/of slagaderlijk), de mate van vervuiling en de druk waarmee de huid er mee in aanraking komt (stoten).

lees meer »

Veralgemeende HIV-tests?

nieuws 6/03/2007

De Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC) pleit in een rapport voor een systematische screening op HIV van alle personen tussen 13 en 64 jaar.

lees meer »

Hepatitis A: nooit te laat om te vaccineren

nieuws 26/10/2006

Hepatitis A is een besmettelijke leverontsteking. Het is een heel vervelende ziekte, vooral voor volwassenen. Het herstel kan verschillende maanden in beslag nemen, en in bepaalde gevallen is er een risico op overlijden (1/1000).

lees meer »

Vlekziekte of visroos

Vlekziekte of visroos
dossier 14/12/2005

Vlekziekte is een besmettelijke ziekte die vooral bij varkens, maar ook bij pluimvee (kalkoenen...), lammeren, honden, en vissen voorkomt. Een andere naam is trouwens visroos. Ook de mens kan besmet worden.

lees meer »

Q-koorts (Q-fever of Coxiella burnetii )

dossier 30/11/2005

Q-koorts is een zoönose (een ziekte die van dier op mens overgedragen wordt) die zeer besmettelijk is. In diverse landen, waaronder België, wordt de evolutie van Q-koorts sinds enkele jaren van zeer nabij gevolgd omwille van het mogelijke gebruik van Coxiella burnetii in biologische aanslagen.

lees meer »

Piek in besmettingen met rotavirus

nieuws 10/03/2005

De laatste weken is er sprake van een piek in besmettingen met het rotavirus. Dit zeer besmettelijke virus treft vooral jonge kindjes van zes maanden tot twee jaar...

lees meer »

Rationeel gebruik van antibiotica

Rationeel gebruik van antibiotica
dossier 2/02/2005

Onnodige toedieningen van antibiotica moet zeker vermeden worden. We kunnen besmet worden door ziekmakende bacteriën die resistent zijn geworden tegen de huidige antibiotica.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram