medicatie

Binnenkort een spuitje tegen overgewicht?

nieuws 3/06/2014

Liraglutide is de naam van het nieuwe wondermiddel. Het is een medicijn dat momenteel gebruikt wordt door diabatespatiënten, maar het zou in de toekomst ook erkend kunnen worden als medicijn tegen zwaarlijvigheid.

lees meer »

'Paspoort’ voor medicijnen

nieuws 28/05/2014

Antidepressiva, pijnstillers en andere geneesmiddelen werken niet bij iedereen even goed. Medicijnen worden in de lever afgebroken door verschillende enzymen.

lees meer »

Nieuwe beperkingen voor gebruik van domperidon

nieuws 9/04/2014

Het Europees geneesmiddelenbureau (European Medicines Agency of EMA) heeft, op vraag van het Belgisch Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG), nieuwe aanbevelingen opgesteld voor het gebruik van Domperidon.

lees meer »

Uw persoonlijk geneesmiddelendossier bij uw apotheker

nieuws 6/03/2014

Wanneer u altijd naar dezelfde apotheker gaat, dan weet die welke geneesmiddelen u de voorbije maanden hebt gekocht. Elke keer dat de apotheker een voorgeschreven geneesmiddel aflevert, is hij/zij immers verplicht om dat in zijn computer op te slaan.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Helft vergiftigingen door geneesmiddelen

nieuws 22/02/2014

Van alle vergiftigingen waarmee mensen zich vorig jaar in Nederland hebben gemeld bij de arts of het ziekenhuis, is meer dan de helft veroorzaakt door het innemen van te veel geneesmiddelen zoals pijnstillers of rustgevende middelen.

lees meer »

Voorzichtig met geneesmiddelen achter het stuur

nieuws 25/01/2014

• omdat u er suf of slaperig van wordt, • omdat u trager reageert, • omdat u minder scherp of dubbel ziet, • omdat u duizelig bent, • omdat u zich minder goed kunt concentreren en minder goed oplet, • omdat u uw bewegingen minder goed controleert of uw spieren slapper zijn, • omdat ze uw beoordelingsvermogen aantasten waardoor u bijvoorbeeld elk besef van gevaar verliest, enzovoorts.

lees meer »

Belg slikt meer geneesmiddelen dan ooit

nieuws 15/01/2014

Volgens cijfers van de Rijksdienst voor de Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv) zijn er in 2012 4,96 miljard geneesmiddelen voorgeschreven, een toename van 2 procent tegenover 2011.

lees meer »

Geneesmiddelen tijdens borstvoeding

Geneesmiddelen tijdens borstvoeding
dossier 8/01/2014

Sommige moeders moeten tijdens de periode van borstvoeding geneesmiddelen gebruiken. Meestal is dat geen reden om geen borstvoeding te geven of om voortijdig te stoppen met borstvoeding.

lees meer »

Hoge Gezondheidsraad raadt palmolie af

Hoge Gezondheidsraad raadt palmolie af
nieuws 16/10/2013

De Hoge Gezondheidsraad raadt aan om het gebruik van palmolie te beperken. In tegenstelling tot andere plantaardige oliën (olijf-, arachide-, mais-, zonnebloem-, soja-, koolzaad-, walnoot-, sesamolie, enz.) die rijk zijn aan onverzadigde vetzuren,

lees meer »

Wanneer geef je een kind een geneesmiddel?

Wanneer geef je een kind een geneesmiddel?
nieuws 26/09/2013

Het aantal verkochte geneesmiddelen in ons land is tussen 2007 en 2011 driemaal sterker gestegen dan het aantal kinderen. In totaal krijgen onze kinderen liefst 107 miljoen pillen, druppels en vaccins toegediend.

lees meer »

Geneesmiddelen met ergotderivaten verboden

nieuws 31/08/2013

Geneesmiddelen die ergotderivaten bevatten mogen niet langer gebruikt worden voor de preventie van migraine en voor de behandeling van stoornissen van de bloedsomloop (zoals claudicatio intermittens, de ziekte van Raynaud,

lees meer »

Lustpil verhoogt vrouwelijk libido

Lustpil verhoogt vrouwelijk libido
nieuws 22/08/2013

Een combinatiepreparaat met testosteron en een PDE-5-remmer verhoogt het vrouwelijk libido. Datzelfde geldt voor vrouwen die testosteron kregen in combinatie met een 5HT1a-agonist. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek.

lees meer »

Strengere regels voor beoefenen van homeopathie

dossier 18/07/2013

Homeopathie beoefenen zal in de toekomst enkel kunnen door artsen, tandartsen en vroedvrouwen, en dat enkel als aanvulling op hun zorgberoep. Elke homeopaat zal ook over een diploma homeopathie van universitair of hoger onderwijs moeten beschikken, wat neerkomt op minstens 600 uur theorie en 200 uur stage.

lees meer »

Artsen wijzen homeopathie af

nieuws 30/05/2013

De meeste specialisten, en een meerderheid van huisartsen, zijn tegen homeopathie. Dat blijkt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd door de Artsenkrant en Le Journal du Médecin.

lees meer »

Artsen waarschuwen studenten voor 'wonderpillen'

nieuws 29/05/2013

Met de examens voor de boeg zoeken heel wat studenten hun toevlucht tot voedingssuplementen. Die worden ook fel aangeprezen in allerlei reclameboodschappen. Heel wat huisartsen stellen zich daar vragen bij en waarschuwen voor de gevaren.

lees meer »

Voorzichtig met tetrazepam

nieuws 26/03/2013

Het Europees geneesmiddelenbureau is een herziening gestart van tetrazepam-bevattende geneesmiddelen omwille van meldingen van ernstige huidreacties, opgetreden na de toediening ervan.

lees meer »

Hier vindt u de bijsluiters van geneesmiddelen

nieuws 19/03/2013

Voor elk geneesmiddel bestaat er een bijsluiter voor het publiek (bijgevoegd in de verpakking van het geneesmiddel) en een samenvatting van de kenmerken van het product of SKP (specifiek bestemd voor gezondheidszorgbeoefenaars).

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram