reizen

Informatiecampagne hepatitis A en B

nieuws 10/06/2005

De BASL (Belgian Association for the Study of the Liver), de Apothekersbond APB, de OPHACO en Gezondheid en Preventie lanceren een campagne om mensen ertoe aan te zetten zich te laten inenten tegen hepatitis A en B.

lees meer »

Fietshelmen

nieuws 1/06/2005

Valpartijen omvatten 85 procent van de ongevallen met een fiets. De gevolgen zijn meestal niet zo erg. Veel ernstiger zijn echter ongevallen waarbij het hoofd geraakt wordt.

lees meer »

Hondsdolheid nadert Belgische grens

nieuws 30/04/2005

In het zuiden van Duitsland is het aantal met hondsdolheid besmette vossen dit jaar opvallend gestegen. Het jongste geval werd ontdekt op 150kilometer van de Belgische en 70kilometer van de Franse grens.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Reisvaccinaties tijdens zwangerschap

dossier 7/08/2004

Men vermijdt in principe elke toediening van een levend verzwakt vaccin aan zwangere vrouwen (men vermijdt tevens om zwanger te worden gedurende 1 maand na het gele koorts vaccin en na de inenting met het mazelen-bof-rubella vaccin), maar dode vaccins kunnen, zonder bezwaar toegediend worden, en mogen toegediend worden bij lactatie. Met de vaccinaties wordt het best gestart 6 weken voor het vertrek.

lees meer »

Malariapreventie bij zwangere vrouwen

dossier 7/08/2004

Aan zwangere vrouwen moet ontraden worden om reizen te ondernemen naar gebieden waar resistente malaria heerst, met hoge transmissiekans. Op de website van het ITG (www.reisgeneeskunde.be) kan u nagaan over welke landen het precies gaat.

lees meer »

Nederland vreest polio

nieuws 11/06/2004

In Nederland heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) artsen opgeroepen om alert te zijn op polio.

lees meer »

Gevaarlijke tuberculose duikt op in Nederland

nieuws 18/03/2004

De multiresistente vorm van tuberculose onstaat als een patiënt met 'gewone' tuberculose niet of niet goed wordt behandeld. Het is voor het eerst dat deze gevaarlijke variant van tuberculose zich in Nederland heeft verspreid.

lees meer »

Autorijden veroorzaakt rugklachten

nieuws 27/10/2003

Autorijden ligt vaak aan de basis van hardnekkige rugklachten, aldus de Britse Chiropractic Association. Volgens de vereniging krijgen Britse chiropracters elke maand 32.000 mensen over de vloer met rugklachten

lees meer »

Koude gevaarlijker dan hittegolf

nieuws 13/09/2003

In de pers is de afgelopen weken nogal wat te doen geweest over de gevolgen van de hittegolf. In Frankrijk zouden duizenden mensen zijn overleden, ook bij ons zou er een verhoogde sterfte zijn vastgesteld.

lees meer »

Hepatitis A-gevaar in Turkije

nieuws 16/07/2003

Wie op reis gaat naar Turkije en zich niet laat vaccineren, loopt het risico besmet te raken met hepatitis A (geelzucht). Uit een recente studie blijkt dat tachtig procent van de Turkse gezinnen met zes of meer kinderen besmet is met hepatitis A.

lees meer »

Vogelgriep: de meest gestelde vragen

Vogelgriep: de meest gestelde vragen
dossier 28/04/2003

Vogelgriep, aviaire influenza, wordt veroorzaakt door een virus en is vooral zeer besmettelijk voor kippen en kalkoenen. Het gaat bij deze dieren om een snel verlopende ziekte die duidelijk zichtbaar is en tot sterfte leidt.

lees meer »

Vaccin tegen Westnijlvirus?

Vaccin tegen Westnijlvirus?
nieuws 12/10/2002

Onderzoekers van de Britse onderneming Acambis verwachten binnen drie jaar een vaccin tegen het Westnijlvirus op de markt te brengen. Het Westnijlvirus wordt door muggen op mensen overgebracht. Het virus veroorzaakt een hersenontsteking die niet zelden dodelijk van afloop is.

lees meer »

Vakantie is gezond

nieuws 25/09/2002

Volgens een studie die deze week werd voorgesteld op de jaarvergadering van de Royal Society of Medicine in Londen stellen werknemers die hun vakantie niet opnemen zich bloot aan gezondheidsrisico's.

lees meer »

Producten tegen teken beschermen onvoldoende

nieuws 10/08/2002

Teken- en insectenwerende producten bieden op zichzelf onvoldoende bescherming tegen teken, en geven dus een vals gevoel van veiligheid, zo stelt het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie in de Folia Farmaceutica van juli 2002.

lees meer »

Muggen best geweerd met stof uit tomaten

nieuws 18/06/2002

Een uit tomaten gewonnen stof is effectiever bij het weren van muggen en teken dan de momenteel gebruikte chemische middelen. De stof is bovendien veiliger. De stof is ontdekt door wetenschappers van de North Carolina State University in de Verenigde Staten.

lees meer »

Polio nagenoeg de wereld uit

nieuws 16/05/2002

Het aantal nieuwe gevallen van polio was nog nooit zo laag als nu. Werden in 1998 nog bijna duizend kinderen getroffen door polio, in 2001 kwamen er slechts 537 nieuwe gevallen bij.

lees meer »

Geen vaccin tegen tekenbeet

nieuws 21/03/2002

Het farmaceutische bedrijf GlaxoSmithKline stopt met de ontwikkeling van een Europees vaccin tegen de ziekte van Lyme, een infectie die wordt overgedragen door teken. In de Verenigde Staten wordt een gelijkaardig vaccin uit de handel genomen. Nochtans worden in ons land steeds meer gevallen van de ziekte van Lyme opgetekend.

lees meer »

Zeewater maakt mensen ziek

nieuws 10/12/2001

De huidige Europese en Amerikaanse milieunormen voor de kwaliteit van het zeewater schieten schromelijk te kort, aldus het UNO-rapport

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram