Een relatief nieuwe operatietechniek om ingezakte wervels ‘op te krikken’ met een soort ballonnetje, de zogenaamde ballonkyfoplastie, verbetert de levenskwaliteit van oudere mensen met osteoporose.
Bij een ernstige verslikking is er een totale afsluiting van de ademhalingswegen door een voorwerp in de ademhalingswegen (bijv. een stukje eten). Dit is een levensbedreigende situatie.
Artsen van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen hebben patiënten die kampen met het zgn. obstructief slaapapneu succesvol behandeld met een nieuwe heelkundige ingreep.
Een flauwte (ook ‘syncope’ genoemd) is een kort en plots bewustzijnsverlies als gevolg van een tijdelijk zuurstoftekort in de hersenen. Dit zuurstoftekort ontstaat door een verminderde bloedtoevoer naar de hersenen.
Zuurstof is levensnoodzakelijk. Via het bloed levert het lichaam zuurstof aan alle organen. Als het hart stopt met pompen, valt de bloedcirculatie in de hersenen stil. Hierdoor ontstaat in alle vitale organen een tekort aan zuurstof.
Volgens een rapport van de British Dietetic Association en een studie van de Britse Voice of Young Science hebben ontgiftings- of detoxpillen en –kuren geen enkele zin.
Volgens een studie van de Universiteit van Bath (Engeland) is de kans dat rokers stoppen met roken twee keer zo groot als ze deel uitmaken van een supportgroep
Hoe beoordeel je de toestand van het slachtoffer ? Door middel van een snelle evaluatie van het bewustzijn en de ademhaling kan je vlot en effectief nagaan of een slachtoffer in levensgevaar is.
Vanaf dit jaar krijgen alle kinderen in het derde jaar van het secundair onderwijs (of van het geboortejaar 1994 in het Bijzonder Onderwijs) gratis het nieuwe gecombineerde vaccin tegen difterie, tetanus en kinkhoest (Boostrix®).
Hoe verschillend eerste hulp situaties ook kunnen zijn, als hulpverlener zet je steeds dezelfde vier stappen. Ze helpen je om de situatie goed in te schatten en op een gepaste manier hulp te verlenen.
Tandartsen raden aan om de tanden minstens tweemaal per dag twee minuten lang te poetsen. Een advies dat door de meerderheid van de Belgen niet wordt opgevolgd.
Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) onderzocht de werkzaamheid van HIFU en twee lasertechnieken voor de behandeling van respectievelijk prostaatkanker en goedaardige vergroting van de prostaat.