Voedselinfecties komen op grote schaal voor. Volgens het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) lag het aantal voedselinfecties in het afgelopen jaar tussen de 300.00 en 750.000. Voedselinfecties zijn eenvoudig te vermijden. Daarom lanceert het RIVM de voorlichtingscampagne ‘Wat je moet weten, om veilig te eten!’
Naar aanleiding van de Werelddag zonder tabak lanceert het farmaceutische bedrijf Pfizer een nationale sensibiliseringscampagne over de schadelijke gevolgen van het roken voor de huid.
Sinds 1 juni zijn de zorgtrajecten voor de patiënten die leiden aan chronische nierinsufficiëntie officieel gestart. Patiënten met diabetes type 2 dienen nog te wachten tot 1 september 2009.
In het Universitair Medisch Centrum Sint-Pieter in Brussel een perineologiekliniek geopend die voor het eerst in België een multidisciplinaire aanpak van bekkenbodemproblemen aanbiedt.
Een minderjarige die “in staat wordt geacht tot een redelijke beoordeling van zijn belangen” mag zelf zijn arts kiezen. Dat zegt de Nationale Raad van de Orde van Geneesheren in antwoord op een vraag van een arts. Dat schrijft het medisch weekblad de Huisarts.
Wanneer per ongeluk gluten wordt gegeten, bijvoorbeeld op school of restaurant, of wanneer u zelf niet goed het etiket heeft gelezen, kan achteraf een reactie optreden. Deze reactie varieert van persoon tot persoon.
Melanoom is een ernstige huidkanker. In een vroeg stadium kan de kanker gemakkelijk behandeld worden, in een verder stadium kan hij uitzaaien naar andere organen. Kwaadaardige melanomen zien er anders uit dan gewone moedervlekjes. Hoe kan je melanomen herkennen?
Een vergiftiging is vaak ernstig en kan op verschillende manieren ontstaan. Giftige producten kunnen ingeademd, ingeslikt of ingespoten worden, maar ook door contact met de huid of slijmvliezen kan een reactie ontstaan.
Verslikking bij baby’s (tot 1 jaar) is meteen ernstig. In de meeste gevallen treedt verslikking op tijdens het eten of door het inslikken van kleine voorwerpen (muntjes, speelgoed,...).
Een relatief nieuwe operatietechniek om ingezakte wervels ‘op te krikken’ met een soort ballonnetje, de zogenaamde ballonkyfoplastie, verbetert de levenskwaliteit van oudere mensen met osteoporose.
Bij een ernstige verslikking is er een totale afsluiting van de ademhalingswegen door een voorwerp in de ademhalingswegen (bijv. een stukje eten). Dit is een levensbedreigende situatie.
Artsen van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen hebben patiënten die kampen met het zgn. obstructief slaapapneu succesvol behandeld met een nieuwe heelkundige ingreep.