Een virus is een besmettelijk organisme. Het genetisch materiaal of genoom is samengesteld uit DNA of RNA. Hun kenmerk bestaat eruit dat ze afhankelijk zijn van levende gastheercellen om te kunnen leven en zicht voort te planten. Door de interactie van het genoom van het virus met het genoom van de gastheercel kan dit zorgen voor ziekte bij de gastheer.
Bij 10 tot 25 procent van de mensen met zona houden pijn en/of jeuk langdurig aan. Als deze pijn na drie maanden nog aanwezig is, spreekt men van postherpetische neuralgie (PHN).
Hantavirus is een infectie veroorzaakt door het hantavirus. In België wordt het voornamelijk overgedragen via de woelmuis en de symptomen zijn vergelijkbaar met die van griep. In sommige gevallen kan de ziekte hemorragische symptomen en nierschade veroorzaken (hemorragische koorts met renaal syndroom).
Gordelroos kan ernstige complicaties veroorzaken, zoals een chronische zenuwpijn die maanden tot jaren kan aanhouden. Vaccinatie vermindert het risico op zowel gordelroos als de langdurige pijnklachten die ermee gepaard kunnen gaan, en zou zelfs het risico op dementie verkleinen.
Adenovirussen zijn een groep DNA-virussen die het weefsel van de ogen, luchtwegen, longen, darmen, urinewegen en zenuwstelsel infecteren. Infecties komen vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen, maar iedereen kan ze krijgen.
Lassakoorts is minder bekend dan ebola, maar minstens zo gevaarlijk. De meeste besmettingen verlopen mild, maar in ernstige gevallen kan de ziekte leiden tot interne bloedingen, orgaanfalen en de dood. Hoewel de ziekte vooral in West-Afrika voorkomt, zijn er af en toe ook meldingen in Europa.
Dankzij massale vaccinatiecampagnes sinds de jaren zestig is polio in België al lange tijd uitgeroeid. Toch blijft de ziekte een bedreiging in andere delen van de wereld. Sterker nog, de ziekte is in opmars. Kan polio hier ook weer opduiken?
Parelwratjes of waterwratjes (molluscum contagiosum) is een veel voorkomende huiduitslag bij kinderen tot 10 jaar. Hoe kan je ze herkennen, onderscheiden van andere aandoeningen, en hoe moet je ze behandelen?
Het Gianotti-Crosti-syndroom treft kinderen jonger dan 9 jaar na een virale infectie of een vaccinatie. Er verschijnen eerst blaasjes (roze, verhoogde bultjes) op de billen, gevolgd door uitslag op de armen, benen, het gezicht en in zeldzame gevallen op de romp. Deze uitslag is goedaardig, maar kan jeuk veroorzaken.
Mazelen komt meer en meer voor, ook in België. Zorgwekkend, omdat de ziekte zeer besmettelijk is en kan leiden tot ernstige complicaties zoals longontsteking en hersenontsteking (encefalitis). Ben jij voldoende gevaccineerd? Wie kan zich beter laten vaccineren, en wat zijn de bijwerkingen?
ADVERTORIAL
Een koortsblaas, ook wel bekend als herpes labialis, geneest doorgaans binnen 6 tot 9 dagen, maar door de ongemakken die een koortslip met zich meebrengt, hopen velen er sneller komaf mee te maken. Antivirale crème of patches: wat werkt best?
Wanneer we ziek worden, wordt er vaak gesproken over virussen en bacteriën. Maar wat is precies het verschil tussen deze twee micro-organismen? En wat is het verschil in behandeling van een bacteriële infectie en een virale infectie?
Norovirussen zijn een van de belangrijkste oorzaken van een maagdarminfectie of gastro-enteritis, buikgriep in de volksmond. Omdat norovirussen zeer besmettelijk zijn en zich razendsnel kunnen verspreiden, veroorzaken ze vaak een epidemie op plekken waar veel mensen dicht op elkaar zitten.
Zona of gordelroos is een opflakkering van de waterpokken die men op jeugdige leeftijd doormaakte. Het virus ook de ogen aantasen en zo het hoornvlies en het netvlies beschadigen, met ernstige gevolgen voor het gezichtsvermogen. Snel handelen is cruciaal.
Als we ziek worden, komt dat door een infectie met een virus of bacterie. We worden dus niet rechtstreeks verkouden door kou. Feit is wel dat er meer verkoudheden, griep en keelpijn zijn als het koud is. Maar waarom is dat zo? Waarschijnlijk gaat het om een combinatie van factoren.
Winkelketen Albert Heijn heeft hepatitis A vastgesteld in diepvries blauwe bessen die ook in België verkocht zijn. Er is een grootschalige terugroepactie opgestart, omdat de besmette bessen ernstige gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Hoe gevaarlijk is een besmetting met hepatitis A precies?
Door te hoesten probeert ons lichaam slijmen, virussen en bacteriën uit onze luchtwegen te krijgen. Het is dus een nuttige reflex die we beter niet onderdrukken. Al kan een hoest natuurlijk wel vervelend zijn. Zeker 's nachts. Wat kan je op zo’n moment doen om het hoesten te stoppen?
Je kunt een nies niet tegenhouden, maar je kunt natuurlijk wel je neus dichtknijpen en je mond krampachtig toehouden om hem te onderdrukken. Kan dat kwaad?
Als een virus om de hoek loert, kiezen sommige mensen ervoor om hun immuunsysteem een boost te geven, bijvoorbeeld met voedingssupplementen. Maar is dat wel een goed idee?
Onderzoekers hebben ontdekt dat het H5N1-virus, beter bekend als vogelgriep, muizen en fretten ziek kan maken wanneer ze in contact komen met besmette koemelk. Deze bevindingen werpen nieuw licht op hoe het vogelgriepvirus zich verspreidt en wat de risico’s zijn voor mensen.
Het Nipah-virus (NiV) is een zeer besmettelijk en mogelijk dodelijk virus dat in Azië al aan verschillende mensen het leven heeft gekost. Het virus wordt overgedragen van fruitvleermuizen op mensen en kan zich ook onder mensen verspreiden. Dit doet denken aan de start van de coronapandemie… Moeten we ons zorgen maken?
Vlierbloesemsiroop vindt zijn oorsprong in de gedroogde bloemen van de Europese vlierstruik of -boom. De bloesem en bessen kan je verwerken in allerhande bereidingen zoals gelei, taart en thee. Vlierbloesem staat bovendien al duizenden jaren bekend om zijn geneeskrachtige werking.
De zogenaamde vijfde kinderziekte komt vaak voor bij kinderen en geeft aanleiding tot huiduitslag. Deze milde ziekte is makkelijk te verwarren met rode hond of met een andere kinderziekte.
In november 2021 werd in Antwerpen vogelgriep (H5N1) vastgesteld. Het gaat om een ‘hoogpathogene stam’, wat betekent dat het een zeer besmettelijke variant is. Wat zijn de symptomen bij kippen en ander gevogelte, en is het ook gevaarlijk voor de mens? Een overzicht.
Ben je verkouden of is je neus geïrriteerd, dan wordt je neusslijm zo overvloedig dat het langs je neusgaten naar buiten komt. De kleur en de textuur van je snot is een goede barometer om te checken of het gaat over een banale verkoudheid of als je last hebt van een infectie.
Door een verkoudheid, allergie, sinusitis of een neusoperatie kan je neusslijmvlies ontsteken of beschadigen. Neussprays kunnen verslavend werken als je ze te lang gebruikt. Beter is om je neus te spoelen met zout water. Totaal ongevaarlijk, en zeer effectief.
Bacteriën kunnen resistent worden voor antibiotica, maar ook andere micro-organismen, zoals schimmels, virussen en parasieten, reageren niet altijd goed meer op medicijnen. Dat heet antimicrobiële resistentie (AMR). AMR is in de EU verantwoordelijk voor 35.000 doden per jaar.
Chikungunya is een virale infectieziekte die overgedragen wordt door een beet van geïnfecteerde muggen. De ziekte wordt voornamelijk verspreid door de Aedes aegypti en Aedes albopictus muggen, dezelfde soorten die ook dengue en zika verspreiden.
Gele koorts is een acute virale, levensbedreigende ziekte die wordt gekenmerkt door hoge koorts, geelzucht (waaraan de ziekte haar naam ontleent) en inwendige bloedingen. Het virus wordt overgedragen door muggen. Vaccinatie is de beste bescherming: één dosis biedt levenslang bescherming.
Meestal is besmetting met het westnijlvirus onschuldig, maar het kan ook neurologische aandoeningen veroorzaken, wat kan leiden tot verlamming of zelfs de dood. De kans op een uitbraak in België wordt groter, en dat baart het Instituut voor Tropische Geneeskunde zorgen.