De bruisvarianten van pijnstillers bevatten zo veel zout dat ze de kans op hartaanvallen en hersenbloedingen met een vijfde verhogen. Dat is althans een van de conclusies uit een grootschalige studie bij 1,3 miljoen Britten die werd gepubliceerd in de British Medical Journal.
Patiënten die langdurig protonpompremmers gebruiken – dat is een type van geneesmiddelen dat wordt voorgeschreven bij hoge bloeddruk – kunnen last krijgen van spierkrampen.
Als we de reclame mogen geloven zijn energiedranken echte toverdranken die vermoeidheid tegengaan en lichamelijke prestaties verbeteren. Energiedranken mogen niet worden verward met sportdranken.
Kunstmatige zoetstoffen (zoals aspartaam en saccharine) zoals die worden verwerkt in suikervrije frisdranken kunnen metabole stoornissen (zoals diabetes en obesitas) veroorzaken.
Wanneer een zwangere vrouw dagelijks ijzerpillen slikt, heeft dit een positieve invloed op het geboortegewicht van het kind: iedere tien mg ijzer per dag verhoogt het geboortegewicht met vijftien gram.
Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) onderzoekt of een taks op frisdrank haalbaar is. Ze merkt op dat er in Frankrijk sinds de invoering daarvan in 2012 minder frisdrank wordt geconsumeerd.
Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen UMCG stellen vast dat een lage inname van magnesium via de voeding een grotere kans geeft op het ontstaan van hartziekte.
Nieuw onderzoek aan het Amerikaanse National Cancer Institute gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Internal Medicine bevestigt dat calciumpillen de kans op een hartaanval verhogen.
Een te hoge zoutinname verhoogt de kans op hypertensie en zo ook de kans op hart- en vaatziekten. Daarvoor bestaat overtuigend wetenschappelijk bewijs volgens recente rapporten van de WHO.
Wij hebben geen fysiologische behoefte aan fluor. Fluor is met andere woorden geen essentieel micronutriënt (zoals bijvoorbeeld vitamines en mineralen als ijzer, magnesium, zink enz.).
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO adviseert om de inname van zout te beperken tot maximaal 5 g per dag. Ook de Hoge Gezondheidsraad adviseerde in een recent advies over zoutreductie om de zoutconsumptie terug te brengen tot minder dan 5 g per dag.
De Amerikaanse Food and Drug Administration is een onderzoek gestart naar de populaire Monster Energy drank nadat 5 jongeren zijn overleden, mogelijk door dit drankje.
Coca-Cola en het Franse farmacieconcern Sanofi starten in Frankrijk met een laagcalorische lijn drankjes die de gezondheid en schoonheid van binnenuit zouden bevorderen.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten, met name sporters, geen producten te nemen die de stof DMAA (dimethylamylamine, methylhexanamine of geranamine) bevat.
De Hoge Gezondheidsraad en het Wetenschappelijk Comité van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) hebben een gemeenschappelijk advies uitgebracht over zoutvermindering.
Eiwitpreparaten, creatine, carnitine, NO-boosters, megadosissen vitamines en mineralen...: in de miljoenenbusiness van de sportsupplementen valt heel wat te kiezen.
Nogal wat mensen denken dat zeezout gezonder of minder schadelijk is dan gewoon keuken- of tafelzout. Terwijl gewoon tafelzout wordt gewonnen uit ondergrondse zoutlagen,
In 2009 heeft de Hoge Gezondheidsraad de aanbeveling voor zout verlaagd van 6 g naar 5 g per dag. Ongeveer 75 % van al het zout dat u per dag binnenkrijgt, komt van bewerkte producten.
We eten te veel zout. Zout (of tenminste het natrium in zout) is nochtans levensnoodzakelijk voor o.m. de vochtbalans van het lichaam en is nodig voor een goede werking van de spier- en zenuwcellen.
Kinderen die dagelijks vijfmaal gedurende vijf minuten kauwen op twee stukjes kauwgom met de kunstmatige zoetstof xylitol hebben minder kans op een acute middenoorsteking,
Vanaf 2 december mogen steviol glycosiden (extracten afkomstig uit het zoetste deel van de stevia-plant) als additief in alle 27 EU-lidstaten gebruikt worden.
Het debat over de nieuwe regels voor voedseletikettering woedt al enkele jaren. De nieuwe regels moeten de consument beter informeren en hem helpen gezondere keuzes te maken.
Het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV) toont in een onderzoek aan dat volwassenen in België geen risico lopen op een te hoge inname van synthetische,
De milieucommmissie van het Europees Parlement wil dat er op voedingsmiddelen een verplichte waarschuwing komt dat de zoetstof aspartaam mogelijk ongeschikt is voor zwangere vrouwen.