ziekten van het zenuwstelsel

Nieuwe website Multiple Sclerose (MS)

nieuws 21/04/2010

Onlangs is de nieuwe website www.toekomstmetms.nl gelanceerd. Deze website biedt informatie over Multiple Sclerose (MS) aan patiënten en hun omgeving, artsen en verpleegkundigen.

lees meer »

Geneesmiddel tegen A.L.S. in de maak

nieuws 28/03/2010

Het Europees Geneesmiddelmiddelenbureau EMEA heeft een kandidaat-medicijn tegen de zenuwziekte A.L.S. (Amyotrofische Laterale Sclerose) erkend als een 'weesgeneesmiddel'.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Voedingsbedrijven onderzoeken 'Alzheimer-cocktail'

nieuws 9/02/2010

Diverse voedingsbedrijven zoals Danone en Nutricia onderzoeken een soort milkshake tegen de ziekte van Alzheimer. De resultaten van een eerste studie werden gepubliceerd in Alzheimer's and Dementia, het vaktijdschrift van de Alzheimer’s Association.

lees meer »

Slecht slapen zit in de hersenen

nieuws 7/01/2010

Chronische slapeloosheid is een veel voorkomende klacht: zo'n 10% van de bevolking heeft er last van. Over de oorzaak is vrijwel niets bekend. Verondersteld wordt vaak dat slecht slapen door stress komt, maar dat verklaart niet waarom de één er wel gevoelig voor is en de ander niet.

lees meer »

Vroeg behandelen bij MS is cruciaal

nieuws 10/12/2009

MS is een aandoening die bij elke patiënt een ander verloop kent. Het is dus niet te voorspellen hoe de ziekte bij u zal evolueren. Terwijl veel mensen met MS gedurende vele jaren betrekkelijk weinig last hebben, zijn er anderen die al vroeg neurologische schade kunnen ontwikkelen die hun leven beïnvloedt.

lees meer »

Cabrio rijden slecht voor het gehoor

nieuws 5/12/2009

Rijden in een cabriolet kan het gehoor beschadigen. Dat zeggen Amerikaanse experts. Bij het rijden met open dak met een snelheid tussen de 80 en 112 kilometer per uur worden de oren soms blootgesteld aan geluidsniveaus gelijk aan dat van een drilboor.

lees meer »

Geheugentraining helpt niet tegen dementie

nieuws 30/11/2009

Uit onderzoek in opdracht van Alzheimer Nederland blijkt dat tweederde van de Nederlanders denkt dat je dementie kunt tegengaan met geheugentraining. Dit is volgens Alzheimer Nederland één van de grootste misverstanden over dementie.

lees meer »

Jongeren steeds meer risico op gehoorschade

nieuws 18/11/2009

Ruim 40 procent van de Nederlandse jongeren dreigt gehoorproblemen te krijgen doordat ze luisteren naar te harde muziek. Tien procent loopt waarschijnlijk zelfs het risico op zeer ernstige en blijvende schade.

lees meer »

Soja tegen beroerte

nieuws 16/11/2009

Recent wetenschappelijk onderzoek toont aan dat soja kan beschermen tegen beroertes. Mensen die minstens 300 gram sojaproducten per week gebruiken hebben 77% minder kans op een beroerte dan mensen die minder dan 50 gram sojaproducten per week gebruiken.

lees meer »

Wordt chronisch vermoeidheidssyndroom veroorzaakt door virus?

nieuws 15/11/2009

Een onlangs geïdentificeerd retrovirus, XMRV (xenotropic murine leukaemia virus-related virus) genoemd, wordt door Amerikaanse onderzoekers in een studie in het toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift Science in verband gebracht met Myalgische Encefalomyelitis / Chronisch Vermoeidheidssyndroom.

lees meer »

Nekhernia: halskraag meest effectief

nieuws 12/11/2009

Een recent ontstane nekhernia kan het beste behandeld worden met een halskraag in combinatie met rust en kinesitherapie. Ook alleen kine leidt tot een snellere afname van pijnklachten dan een afwachtend beleid (niets doen).

lees meer »

Oudere mannen slapen slechter dan vrouwen

nieuws 9/11/2009

Oudere mannen denken veel beter te slapen dan vrouwen van hun leeftijd. In werkelijkheid is het met de nachtrust van de mannen juist slechter gesteld. Ze vallen moeilijker in slaap en worden ‘s nachts vaker wakker.

lees meer »

Nieuwe oorzaak voor hart- en herseninfarct gevonden

nieuws 27/10/2009

Een tekort aan proteïne S en proteïne C in het bloed kan het risico op beroertes en hartinfarcten vijf maal vergroten. Als er infarcten op jonge leeftijd voorkomen in de familie, zouden ze zich kunnen laten testen. De afwijking is eenvoudig op te sporen met een bloedprik.

lees meer »

Van muziek word je slim

nieuws 23/09/2009

Onderzoek naar het effect van musiceren op de mens heeft aangetoond dat musiceren een positieve invloed heeft op de gemoedstoestand maar ook op de intelligentie. Met name het abstractievermogen en het analytisch denken worden sterk verbeterd.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram