Een lui oog komt voor bij 2 tot 4% van de bevolking. Zonder behandeling geeft een lui oog een verminderde gezichtsscherpte die niet kan gecorrigeerd worden met een bril. De medische term voor lui oog is “amblyopie”.
Epilepsie treft 1 persoon op 150 en is daarmee de meest frequent voorkomende neurologische aandoening. Op 14 november organiseert de Vlaamse Liga tegen Epilepsie de 4de Vlaamse Epilepsiedag. Naar aanleiding daarvan wil de Liga tegen Epilepsie komaf maken met hardnekkige ‘indianenverhalen’ over epilepsie.
De ruggenprik moet worden opgenomen in de richtlijnen om de ziekte van Alzheimer vast te stellen. Vooral wanneer nog twijfel bestaat over de exacte diagnose, geeft de bepaling van biomarkers in de ruggenmergvloeistof veel meer zekerheid.
Het oplossen van kruiswoordraadsels, puzzles en andere spelletjes die de hersenen stimuleren, kunnen bijdragen aan mentale fitheid en dementie uitstellen, maar eens dementie optreedt kan het sneller gaan.
Of iemand na een besmetting met meningokokken ook de gevreesde hersenvliesontsteking (meningitis) krijgt, hangt voor een belangrijk deel af van individuele variaties in genen.
Meervoudig of Multiple systeem atrofie (MSA) is een progressieve neurologische aandoening, die zowel mannen als vrouwen treft. MSA wordt veroorzaakt door afsterven van zenuwcellen in specifieke zones van de hersenen.
Wie het gehoor wil beschermen én genieten van muziek, kan het beste oordoppen met filters dragen. Deze gehoorbeschermers bieden voldoende bescherming, terwijl de luisteraar nog steeds kan genieten van redelijk onvervormde muziek.
Het gebruik van het anti-epilepticum valproïnezuur in het begin van de zwangerschap blijkt niet alleen het risico op spina bifida te verhogen, maar ook op andere aangeboren afwijkingen.
Computerspelletjes waarmee mensen hun hersenen zouden kunnen trainen, hebben geen of nauwelijks effect op de werking van de hersenen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Britse wetenschappers in Cambridge na een onderzoek bij ruim 11.000 proefpersonen