biologische klok

‘Afschaffen zomertijd is goed voor je gestel’

‘Afschaffen zomertijd is goed voor je gestel’
nieuws 29/09/2018

Het afschaffen van het systeem van zomer- en wintertijd heeft louter voordelen voor het lichaam. Het verzetten van de klok is niet goed voor onze gezondheid. Onze biologische klok raakt daardoor verward, aldus Bert van der Horst, bijzonder hoogleraar Chronobiologie en Gezondheid aan het Erasmus MC.

lees meer »

Waarom we best niet te veel rommelen met onze biologische klok

nieuws 10/06/2018

Wie het ritme van zijn biologische klok respecteert, staat er mentaal sterker voor. Wie dat niet doet, loopt een hoger risico om een depressie te ontwikkelen. Dat is de conclusie van een nieuwe studie aan de universiteit van Glasgow, verschenen in het vakblad The Lancet Psychiatry.

lees meer »

Frans gezondheidsagentschap raadt melatonine af

Frans gezondheidsagentschap raadt melatonine af
nieuws 5/05/2018

Melatonine is een hormoon dat in ons lichaam wordt geproduceerd en dat mee het dag-nachtritme regelt. Melatonine als geneesmiddel of in voedingssupplementen worden vaak gebruikt bij slaapproblemen en tegen een jetlag, ook al bestaat er weinig onderzoek of het effectief werkt.

lees meer »

Meer diabetes en hart- en vaatziekten door nachtwerk

Meer diabetes en hart- en vaatziekten door nachtwerk
nieuws 16/11/2017

Werken tijdens nachtelijke uren verhoogt het risico op diabetes type 2 en hart-en vaatziekten en veroorzaakt tevens slaapproblemen op korte termijn. Slaapproblemen komen anderhalf tot tweemaal vaker voor bij nachtwerkers dan bij dagwerkers. Dat blijkt uit een nieuw advies van de Nederlandse Gezondheidsraad.

lees meer »

Helpt melatonine tegen jetlag?

Helpt melatonine tegen jetlag?
nieuws 13/04/2017

Over de effecten van (kunstmatig) melatonine op jetlag spreken de studies elkaar tegen. Volgens sommige studies heeft melatonine (in een dosis van 0,5 tot 5 mg) inderdaad een positief effect bij vluchten van meer dan vijf tijdzones, vooral in oostelijke richting.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Herstel na nachtwerk duurt twee weken

Herstel na nachtwerk duurt twee weken
nieuws 9/03/2017

Mensen die gedurende twee weken 12-uur nachtdiensten doen, hebben veertien dagen nodig om te herstellen. Van dagwerk recupereren ze na vier dag. Dat blijkt uit onderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam bij offshore medewerkers.

lees meer »

Met deze tip wordt opstaan makkelijker

nieuws 4/10/2016

Op de snooze-knop drukken, je nog een keer omdraaien en uiteindelijk toch met veel moeite uit bed rollen is geen goede manier om aan je werkdag te beginnen. Schrijfster en psychologe Amy Cuddy, verbonden aan de universiteit van Harvard, zegt hoe opstaan makkelijker wordt.

lees meer »

Moet de school 's morgens later beginnen?

nieuws 2/09/2016

Uit heel wat onderzoek in onder meer Nederland, Engeland en de Verenigde Staten blijkt dat de vroege aanvangstijd van de school een belangrijke oorzaak is van slaaptekort en slechte slaapkwaliteit van leerlingen van 10 tot 18 jaar.

lees meer »

Zijn ledlampen ongezond?

Zijn ledlampen ongezond?
nieuws 9/06/2016

Recent zijn enkele wetenschappelijke rapporten verschenen over de mogelijke gezondheidsrisico's van ledlampen. Er zijn namelijk aanwijzingen dat ledlicht de biologische klok van mensen kan beïnvloeden. Bovendien zou ledlicht schadelijk kunnen zijn voor de ogen.

lees meer »

Licht en het slaap-waakritme

Licht en het slaap-waakritme
dossier 24/04/2016

Al sinds enige tijd wordt in medisch-biologisch onderzoek veel aandacht besteed aan de invloed van licht via het oog op de werking van de hersenen.

lees meer »

Verhoogt zomeruur kans op een beroerte?

Verhoogt zomeruur kans op een beroerte?
nieuws 20/03/2016

Het verzetten van de klok naar zomer- of wintertijd verhoogt in de twee eerste dagen mogelijk de kans op het krijgen van een beroerte. Het risico is het grootst bij ouderen en bij (ex-) kankerpatiënten.

lees meer »

Slapen in het donker: 9 tips om beter te slapen

nieuws 18/03/2016

Een donkere slaapkamer is belangrijk voor een goede nachtrust. Te veel licht in de slaapkamer verstoort het slaapritme en is nadelig voor de slaapkwaliteit, zo blijkt uit onderzoek: we vallen minder snel in slaap, slapen minder lang en slapen minder diep.

lees meer »

Geen melatonine tijdens zwangerschap

Geen melatonine tijdens zwangerschap
nieuws 12/01/2016

Slaapproblemen komen vaak voor tijdens de zwangerschap. Vaak kunnen slaap– en leefstijladviezen al voor verbetering zorgen. Er is helaas geen enkel slaapmiddel dat kan worden aanbevolen voor langdurig gebruik tijdens de zwangerschap.

lees meer »

Waarom sommigen maar 5 uur slaap nodig hebben

nieuws 15/11/2014

Ben je geen ochtendmens, maar eigenlijk ook geen avondmens? Dan bengelt jouw ‘leeftype’ wellicht ergens tussenin. De Russische bioloog Arcady Putilov heeft bewezen dat er wel degelijk meer levensstijlen bestaan dan deze twee.

lees meer »

Slaap en de biologische klok

Slaap en de biologische klok
dossier 1/08/2014

Slaap is zo gewoon dat we er pas over na gaan denken als we er problemen mee hebben. Toch verslapen we zo’n 30% van ons leven. Er zijn aanwijzingen dat onze totale dagelijkse hoeveelheid slaap de laatste 100 jaar sterk is afgenomen, met alle gevolgen van dien.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt