Erfelijke en zeldzame aandoeningen die worden gekenmerkt door een progressieve uitval van het zenuwstelsel. Deze aandoeningen worden vaak geassocieerd met atrofie van de betrokken centrale of perifere zenuwstelsel structuren.
In België leven naar schatting 50.000 mensen met de ziekte van Parkinson, en dit aantal dreigt tegen 2040 te verdubbelen tot 100.000. Experts spreken zelfs van een wereldwijde ‘parkinsonpandemie’. De ziekte treft overigens niet enkel ouderen. 5 tot 10% van de patiënten is jonger dan 50 jaar.
Dopamine, het "gelukshormoon”, speelt een cruciale rol in ons welzijn. Deze neurotransmitter beïnvloedt niet alleen ons humeur, maar ook onze motivatie, concentratie en onze motorische functies. Een tekort aan dopamine kan leiden tot lusteloosheid, verminderde motivatie, depressieve gevoelens en zelfs parkinson.
Een tremor is een onwillekeurige en ritmische beweging van een lichaamsdeel, meestal de handen, armen, hoofd, stembanden of benen. Tremoren kunnen tijdelijk of chronisch zijn en optreden als primaire aandoening of als symptoom van een andere ziekte.
Katatonie is een neurologisch syndroom dat zich uit in motorische en gedragsmatige symptomen. Het is cruciaal om katatonie snel te herkennen en te behandelen om ernstige complicaties, zoals ademhalingsproblemen of spierbeschadiging, te voorkomen. In extreme gevallen kan het zelfs levensbedreigend zijn.
De Nederlandse patiëntenvereniging ParkinsonNet heeft 200 misverstanden over de ziekte van Parkinson weerlegd. We selecteerden vijftien hardnekkige fabels.
De ziekte van Parkinson is de snelstgroeiende hersenziekte in de wereld. In dit college legt professor Bloem uit hoe dat komt. Gelukkig heeft hij ook goed nieuws, we kunnen Parkinson steeds beter behandelen én wellicht in de toekomst zelfs voorkomen.
Onderzoekers hebben ontdekt dat antilichamen die specifiek zijn voor de ziekte zouden al jaren voor de eerste symptomen in het bloed van patiënten circuleren. Dit gegeven zou een vroege behandeling mogelijk kunnen maken, wat de progressie van de ziekte kan vertragen.
In België zijn er naar schatting ongeveer 50.000 Parkinsonpatiënten. De ziekte treft vooral ouderen. De eerste verschijnselen doen zich ongeveer voor rond 55 jaar, bij 5 tot 10% gebeurt dit voor 50 jaar, soms zelfs nog vroeger. Wat zijn de vroege symptomen? En welke stadia zijn er?
Een onderzoeksteam heeft ontdekt dat carnosinezuur, een bestanddeel van rozemarijn, de gezondheid van de ogen bevordert. Het zou zelfs van nut kunnen zijn als behandeling van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD) of het ontstaan van staar.
Actrice An Swartenbroekx lijdt aan spasmodische dysfonie, een zeldzame en chronische aandoening die invloed heeft op de stembanden. Willekeurige spasmen van de stembanden maken dan dat je gaat stotteren, of een gebroken of beverig stemgeluid produceert.
Door gezond te leven kunnen we onze telomeren, de beschermende uiteinden van onze chromosomen, verlengen, wat het risico op ouderdomsziekten verkleint. Hoe kan je die telomeerlengte dan precies beïnvloeden? En wil dat ook zeggen dat we ons verouderingsproces kunnen terugdraaien?
Multiple sclerose (MS) is een chronische ziekte die de levenskwaliteit enorm kan aantasten. "De vooruitgang in het voorkomen van opflakkeringen is enorm geweest de voorbije 20 jaar. Eenzelfde therapeutische (r)evolutie is nu nodig om progressie af te remmen", vertelt prof. Bénédicte Dubois.
Sinds enkele jaren is geweten dat onze darmgezondheid een belangrijke invloed heeft op de werking van de hersenen. Alsmaar meer wetenschappers buigen zich over de zogenoemde ‘darm-hersen-as’. Zo ook Leuvense onderzoekers, en die hebben een belangrijke ontdekking gedaan.
MS is een ongeneeslijke auto-immuunziekte die zich openbaart op jonge leeftijd en wordt gekenmerkt door een progressief toenemende mate van invaliditeit. De impact op de levenskwaliteit is groot, en een genezende behandeling is nog steeds niet voorhanden.
Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is een dodelijke zenuw-spierziekte die alle spiergroepen, met uitzondering van de autonoom aangestuurde spieren, kan aantasten. Een ALS-patiënt overlijdt gemiddeld 33 maand na de diagnose door verlamming van de ademhalings- of slikspieren.
Vijf tot tien procent van de mensen met parkinson ontwikkelt de ziekte voor de leeftijd van 50 jaar. Dat parkinson uitsluitend een ouderdomsziekte is, klopt dus niet. De ziekte uit zich wel op een andere manier bij jongvolwassenen, waardoor een juiste diagnose vaak op zich laat wachten. Professor Patrick Cras, neuroloog in het UZA, overloopt de symptomen.
Prostaatkanker is een van de meest voorkomende kankers bij mannen. In Europa krijgt ongeveer 1 man op 10 ooit prostaatkanker. Hoe kan je het risico op prostaatkanker verkleinen?
Dementie is een verzamelnaam voor allerlei aandoeningen die bij ouderen voornamelijk problemen met het geheugen veroorzaken. Er zijn verschillende vormen van dementie. De meest bekende is alzheimer.
Bij een stoelgangtransfusie transplanteert een arts ontlasting van een gezonde donor in een andere persoon om het evenwicht van de darmbacteriën te herstellen. Deze ingreep is effectief bij hardnekkige diarree als gevolg van een besmetting met Clostridium difficile, maar mogelijks ook bij andere lichamelijke en psychische aandoeningen.
Een nieuwe internationale klinische studie bevestigt dat het geneesmiddel tofersen ALS kan tegengaan bij patiënten met een SOD1-mutatie. Voor het eerst tonen artsen en onderzoekers hiermee aan dat ALS in principe een behandelbare ziekte is.
"Nooit had ik kunnen denken dat ik op 32-jarige leeftijd Parkinson zou krijgen", vertelt Steve. "Een ziekte die heel mijn leven veranderde, een leven dat ik niemand zou willen geven, al was het zelfs maar voor even." Zijn verhaal.
Canada heeft een experimentele therapie voor mensen met ALS goedgekeurd. Daarmee steekt Canada de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) en zijn onafhankelijke adviescommissie voorbij, die vinden dat er momenteel nog te weinig bewijs is dat de therapie werkt.
Onderzoekers hebben een piepklein draadloos implantaat ontwikkeld dat kan ingezet worden als behandeling van chronische pijn, en ook kan helpen bij de ziekte van Parkinson, epilepsie, gehoorverlies en verlamming. Tests bij proefdieren behaalden alvast veelbelovende resultaten.
Nieuw onderzoek suggereert dat de antioxidanten in rode wijn en bessen de symptomen van de ziekte van Parkinson kunnen helpen bestrijden. Ze zouden namelijk de progressie van de bewegingsstoornissen vertragen. Hoe gaat dat in zijn werk?
Onderzoekers denken een nieuwe manier gevonden te hebben om de ziekte van Parkinson in een vroeg stadium te herkennen, zodat patiënten optimaal geholpen kunnen worden. Ze ontdekten belangrijke tekenen van de ziekte in de neus van patiënten.
Naar aanleiding van de Wereld Parkinsondag op 11 april roepen verschillende vzw’s mensen met de ziekte op om te bewegen. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat verschillende vormen van bewegen een positief effect hebben op de symptomen van parkinson.
Het is geweten dat bij de ziekte van Parkinson niet-motorische symptomen, zoals constipatie en een verminderde reukzin, tot 20 jaar vóór het begin van motorische verschijnselen kunnen opduiken. Maar kan de aandoening ook vroegtijdig worden gedetecteerd via een bloedonderzoek?
De Ziekte van Huntington is een van die zeldzame aandoeningen waarvoor helaas nog geen genezende behandeling bestaat, al is het wel mogelijk om de klachten te verlichten.
Wetenschappers ontdekten in de hersenen van jonge Mexicanen nanodeeltjes afkomstig van de schadelijke uitstoot van voertuigen en legden het verband met neurologische ziektes zoals alzheimer en parkinson.
Een kleine Japanse studie toonde dat wekelijkse tafeltennissessies bepaalde symptomen kunnen tegengaan, zodat mensen met parkinson o.a. gemakkelijker kunnen lopen en schrijven. De sport zou ook voordelen hebben voor mensen met de ziekte van Alzheimer.