erfelijke ziekten

Nieuw autismegen ontdekt

Nieuw autismegen ontdekt
nieuws 23/04/2014

Onderzoekers van de universiteiten van Antwerpen en Nijmegen hebben in het kader van een internationaal onderzoeksproject een nieuw gen ontdekt dat bij mutaties autisme en een verstandelijke beperking kan veroorzaken.

lees meer »

Dyslexie is gevolg van storing in de hersenen

nieuws 3/03/2014

De gangbare verklaring voor het ontstaan van dyslexie is achterhaald, stellen onderzoekers van de universiteit van Leuven in Science. Het probleem zit niet in de klankrepresentatie in de hersenen, maar in de verbinding tussen verschillende hersengebieden.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Erfelijke bloedarmoede door enzymdefecten

Erfelijke bloedarmoede door enzymdefecten
dossier 1/01/2014

Bij deze (vrij zeldzame) erfelijke stofwisselingsziekten worden de rode bloedcellen vernietigd (= hemolyse) vóór hun normale levensduur (ong. 4 maanden) is verstreken. Daardoor ontstaat bloedarmoede (hemolytische anemie).

lees meer »

Nieuwe test maakt vruchtwaterpunctie overbodig

nieuws 27/07/2013

De genetische labo’s van onze ziekenhuizen zijn klaar om van start te gaan met een baanbrekende bloedtest. Die test kan een vruchtwaterpunctie vermijden voor zwangere vrouwen met een verhoogd risico op een baby met het syndroom van Down.

lees meer »

Screening op erfelijke darmkanker kan veel beter

nieuws 14/07/2013

Bij patiënten met een verhoogd familierisico op darmkanker is het noodzakelijk om familieleden door te verwijzen voor onderzoek of screening. De familieleden hebben namelijk een verhoogde kans om darmkanker te krijgen.

lees meer »

Erfelijke borstkanker: wie laat zich best testen?

nieuws 5/06/2013

In België heeft iedere vrouw een risico van ongeveer 1 kans op 10 om in de loop van haar leven borstkanker te krijgen. De kans om de ziekte te krijgen, is groter naarmate men ouder wordt.? Elk jaar krijgen in ons land zo’n 9000 vrouwen te horen dat ze borstkanker hebben.

lees meer »

Biomerkers: een glazen bol voor hart- en vaatziekten?

nieuws 21/05/2013

Biomerkers zijn stoffen in het lichaam die kunnen wijzen op een bepaalde aandoening, zoals glucose bij diabetes. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) onderzocht of het meten van sommige ‘klassieke’ en nieuwe biomerkers kan helpen bij het voorspellen van hart- en vaatziekten,

lees meer »

Erfelijke aandoeningen

Erfelijke aandoeningen
dossier 18/02/2013

Dit dossier geeft een overzicht van de verschillende types van afwijkingen in het erfelijk materiaal die een erfelijke aandoening kunnen veroorzaken, hoe ze ontstaan en doorgegeven(kunnen)worden.

lees meer »

Doe de gratis COPD-test

nieuws 23/02/2012

Al ruim 200.000 mensen hebben op internet de COPD-risicotest gedaan van het Nederlandse Astma Fonds (binnenkort Longfonds) en weten nu of ze risico lopen op de longziekte COPD.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram