gezonde voeding

Tweederde werkende Belgen heeft ongezonde levensstijl

nieuws 20/08/2019

Tweederde van de werkende Belgen heeft een ongezonde levensstijl, 58 % voelt zich ongezond, 55% zegt niet goed in zijn vel te zitten en bijna de helft (49 %) kampt met overgewicht. Dat zijn enkele cijfers uit het Nationaal Gezonderzoek van verzekeringsmaatschappij Delta Lloyd Life.

lees meer »

Jonge kinderen eten te weinig vet en te veel eiwitten

nieuws 19/01/2016

Jonge kinderen krijgen doorgaans te veel energie en eiwitten en te weinig vetten en vezels binnen, mogelijks omdat de ouders bezorgd zijn om het gewicht van hun kind. Dat blijkt uit onderzoek aan de Vrije Universiteit Brussel gepubliceerd in de European Journal of Nutrition.

lees meer »

Gezonder zonder gluten ? Zeven vragen over gluten

nieuws 14/01/2016

De rekken van warenhuizen puilen tegenwoordig uit van de glutenvrije producten. Veel restaurants serveren glutenvrije gerechten. En bakkers bieden steeds meer glutenvrij brood aan. Want steeds meer mensen willen geen gluten meer eten.

lees meer »

Eten uw kinderen genoeg groenten?

nieuws 14/04/2022

Kinderen eten doorgaans (te) weinig groenten. Een volwaardig voedingspatroon inclusief voldoende groenten (en fruit) voor kinderen is belangrijk omdat deze belangrijke meervoudige en enkelvoudige koolhydraten, voedingsvezels, vitamines en mineralen bevatten en relatief weinig energie (caloriën) leveren.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

'Vraag kinderen niet om hun bord leeg te eten'

nieuws 5/11/2019

Eén op de zeven kinderen en bijna één op de vijf jongeren in ons land is te zwaar. Jonge kinderen scoren goed op het vlak van gezonde eetgewoonten, maar laten die snel varen tijdens hun tienerjaren, zo blijkt uit de Voedselconsumptiepeiling.

lees meer »

Pangasius uit Vietnam: te veel bacteriën

nieuws 19/11/2018

De pangasius die wij diepgevroren invoeren uit Vietnam kan hoge aantallen bacteriën bevatten. Dat blijkt uit onderzoek van de UGent en het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) naar de microbiologische kwaliteit van de bewuste vis.

lees meer »

Is melk ongezond?

nieuws 15/03/2022

Met de regelmaat van een klok verschijnen er artikelen en boeken waarin beweerd wordt dat melk en zuivelproducten niet nodig zijn en zelfs gevaarlijk zouden zijn voor de gezondheid.

lees meer »

Waarom moeten we meer groenten en fruit eten?

nieuws 30/11/2015

We weten allemaal dat we meer groenten, fruit en graanproducten en minder dierlijk voedsel moeten eten. In de nieuwe 'Richtlijnen Gezonde Voeding' van de Nederlandse Gezondheidsraad wordt uitgelegd waarom en worden tegelijk ook een aantal voedingsmythes uit de wereld geholpen.

lees meer »

Kinderen die ontbijten, doen het beter op school

nieuws 5/11/2019

Nadat nogal wat wetenschappelijke studies enkele vastgeroeste overtuigingen over ontbijten deden wankelen, lijkt er toch al zeker één ontbijtcliché overeind te blijven. Een nieuwe studie aan de universiteit van Cardiff toonde immers aan dat er een verband bestaat tussen ontbijten en betere resultaten op school.

lees meer »

Vitale oudere vraagt voedingsmiddel op maat

nieuws 4/11/2015

Vitale ouderen vanaf 55 jaar vertonen onderling grote verschillen in de manier waarop ze voedsel waarnemen, waarderen en innemen. Om de kwaliteit en de kwantiteit van de voedselinname voor deze doelgroep te verbeteren, zijn producten en interventies op maat nodig.

lees meer »

Mogen zwangere vrouwen geen gefrituurde gerechten eten?

nieuws 7/06/2022

Zwangere vrouwen eten beter niet te veel frietjes, kroketten en andere gefrituurde gerechten. Volgens onderzoek aan de universiteit van Maastricht in samenwerking met andere Europese universiteiten kunnen stoffen in gefrituurde voeding later kanker veroorzaken bij kinderen.

lees meer »

Minder zout kan tienduizenden hartinfarcten en beroertes voorkomen

nieuws 4/11/2015

Door het zoutgehalte in bewerkte voedingsmiddelen te verlagen of te kiezen voor zoutarme alternatieven is aanzienlijke gezondheidswinst te boeken bij om hart- en vaatziekten. Een halvering van het zoutgehalte leidt de komende 20 jaar tot 30.000 minder hartinfarcten en ruim 53.000 beroertes.

lees meer »

Wie veel vis eet heeft minder kans op depressie

nieuws 6/05/2021

Nieuw onderzoek bevestigt dat mensen die veel vis eten, en dan vooral vette vis, minder kans hebben op een depressie. Het onderzoek verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Epidemiology and Community Health.

lees meer »

Meisjes krijgen gezondere brooddoos dan jongens mee naar school

nieuws 14/09/2015

In bijna 1 op 5 Belgische gezinnen met 3- tot 12-jarige kinderen wordt het ontbijt op een gewone schoolweekdag soms tot vaak overgeslagen. Daarnaast is de brooddoos van Nederlandstalige kinderen vooral met bruin brood gevuld, terwijl wit brood de voorkeur krijgt in Franstalige gezinnen.

lees meer »

Overdreven fitness-supplementen: nieuwe eetstoornis?

nieuws 2/09/2015

Steeds meer mannen slikken supplementen om er beter of 'mannelijker' uit te zien of om hun prestaties in de fitnessclub te verbeteren. Geen illegale anabole steroïden, maar vrij te verkrijgen bodybuildingsupplementen, zoals wei-eiwitten, creatine en L-cartinine.

lees meer »

Welke rol speelt voeding bij (on)vruchtbaarheid?

nieuws 9/07/2022

Volgens een studie in Italië die werd voorgesteld op het jaarlijkse congres van de ESHRE in Lisbonne speelt voeding een belangrijke rol bij vruchtbaarheid van mannen en vrouwen. . De onderzoekers volgden meer dan 1000 mannen en vrouwen gedurende meer dan één jaar.

lees meer »

Zijn vleesvervangers gezond?

nieuws 8/07/2015

Het aanbod vleesvervangers in de supermarkten en biowinkels is de laatste jaren enorm gegroeid. Naast producten zoals soja, tempé, tofu, quorn, seitan en falafel is er nu ook een enorm aanbod aan vegetarische burgers, worsten, schnitzels, balletjes, shoarma enzovoorts.

lees meer »

Waarom zijn komkommers gezond?

nieuws 8/07/2015

Het is komkommertijd. Letterlijk dan. Komkommers zijn een van de meest gegeten groenten in België. Komkommers bevatten zeer weinig calorieën (kcal): een kleine komkommer van 100 gram bevat 13 kcal.

lees meer »

Hoe gezond zijn noten?

nieuws 8/07/2015

Mensen die elke dag 10 gram noten of pinda's eten leven gemiddeld langer dan mensen die geen noten of pinda's eten: hun sterftekans lag gemiddeld 23 procent lager. Minder dan 5 en meer dan 10 gram leidt niet tot nog kleinere sterftekans kans.

lees meer »

Wil je minder eten? Trek aan je oren

nieuws 9/07/2015

Met enkele eenvoudige en banale handelingen kun je je zin in eten afremmen. Dat doe je door je aandacht af te leiden van het voedsel waarin je trek hebt, al is het maar voor een kort ogenblik.

lees meer »

Vegetarisch eten doet gewicht verliezen

nieuws 10/05/2015

Mensen die vegetarisch gaan eten, verliezen gemiddeld 3,4 kg lichaamsgewicht. Dat blijkt uit een analyse van 15 onderzoeken naar de relatie tussen een vegetarisch eetpatroon en gewichtsverlies.

lees meer »

Suiker hoofdoorzaak van overgewicht?

nieuws 11/05/2015

In een standpunt in het gezaghebbende British Journal of Sport Medicine schrijven enkele wetenschappers dat niet het gebrek aan beweging maar het teveel aan suiker de grootste boosdoener is van overgewicht.

lees meer »

Te veel bestrijdingsmiddelen op zogenaamde superfoods

nieuws 17/11/2019

Mensen die denken dat zogenaamde superfoods ook supergezond zijn, zouden wel eens bedrogen kunnen uitkomen. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zitten op gojibessen, chiazaad en quinoa vaak resten van bestrijdingsmiddelen.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram