kanker

Is “voorbruinen” onder de zonnebank een goed idee?

Is “voorbruinen” onder de zonnebank een goed idee?
dossier 12/05/2022

In onze westerse cultuur zien we een gebruinde huid als aantrekkelijk en zelfs als teken van goede gezondheid. Ook van zonnebanken zijn we niet vies. Ze geven ons immers al een bescheiden kleurtje, zodat we minder snel verbranden op reis. Maar klopt dat wel? En is dat wel een goed idee?

lees meer »

Kan een smartphone kanker veroorzaken?

Kan een smartphone kanker veroorzaken?
dossier 2/05/2022

Sommigen zien er geen onheil in en blijven onafscheidelijk van hun smartphone, voor anderen is het een bron van kopzorgen, want de straling van je gsm blijkt toch ook niet helemaal onschadelijk. Wat zegt de wetenschap? Kan een smartphone kanker veroorzaken?

lees meer »

Wat zijn de symptomen van mondkanker en kan je het voorkomen?

Wat zijn de symptomen van mondkanker en kan je het voorkomen?
dossier 26/04/2022

Men spreekt van mondkanker als je een kwaadaardig gezwel hebt in de mondholte, bijvoorbeeld op de lip, de tong, de mondbodem, het wangslijmvlies, het tandvlees of het gehemelte. Vanaf de leeftijd van 45 wordt de kans op mondkanker groter en het treft vaker mannen dan vrouwen.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Hoe herken je hersenkanker en wat zijn risicofactoren?

Hoe herken je hersenkanker en wat zijn risicofactoren?
dossier 25/04/2022

Als hersencellen zich ongecontroleerd gaan delen en groeien, ontstaat er een tumor. Een goedaardige tumor dringt niet door in het omliggende weefsel en zaait niet uit. Als hij zich in een belangrijk hersendeel bevindt, kan hij wel gevaarlijk zijn. Bij een kwaadaardige tumor spreken we van hersenkanker.

lees meer »

Doorbraak in behandeling longkanker

nieuws 13/04/2022

De combinatie van immunotherapie en chemotherapie vóór de operatie zou het risico op overlijden, maar ook op terugkeer van longkanker bij patiënten zonder uitzaaiingen aanzienlijk verminderen. Dat blijkt uit een internationale studie, uitgevoerd door het Curie-Montsouris Thorax Instituut in Parijs.

lees meer »

Welke kankers zijn erfelijk en hoe kan men ze opsporen?

Welke kankers zijn erfelijk en hoe kan men ze opsporen?
dossier 27/02/2023

Kanker wordt veroorzaakt door bepaalde afwijkingen aan de genen. Hoewel de meeste genmutaties ongevaarlijk zijn, bestaat de kans dat sommige cellen ongecontroleerd verder delen, waardoor een kankergezwel ontstaat. Welke mutaties zijn erfelijk? En hoe kan je ze op tijd opsporen?

lees meer »

‘Kankerbarometer’ waarschuwt voor stijgend aantal diagnoses

nieuws 2/02/2022

“In 2022 krijgen meer dan 70.000 Belgen een kankerdiagnose en tegen 2030 zullen dat er jaarlijks meer dan 80.000 zijn. Met dik 28.000 sterfgevallen per jaar is kanker dan ook meer dan ooit een prioriteit voor de volksgezondheid,” aldus Stichting tegen Kanker, die de Kankerbarometer lanceerde, een lijvig rapport.

lees meer »

Wat kunnen postbiotica doen voor onze gezondheid?

boeken/interviews 3/12/2021

Kim De Paepe, postdoctoraal onderzoeker bij het Centrum voor Microbiële Ecologie en Technologie aan UGent, legt uit wat postbiotica precies zijn en hoe ze niet alleen kunnen bijdragen aan onze gezondheid, maar ook specifieke westerse beschavingsziektes kunnen bestrijden.

lees meer »

Dyspepsie: wanneer gevaarlijk?

Dyspepsie: wanneer gevaarlijk?
dossier 12/11/2024

Een zware maag, zure oprispingen, vaak moeten boeren... Een opgeblazen gevoel is meestal eerder een vervelende dan een ernstige aandoening. En toch moet je waakzaam zijn, want in bepaalde gevallen kan dyspepsie wijzen op een maagzweer of maagkanker.

lees meer »

Immunotherapie tegen kanker: hoe werkt het?

Immunotherapie tegen kanker: hoe werkt het?
dossier 16/12/2021

Immunotherapie is een verzamelnaam voor behandelingen die het afweersysteem van de patiënt stimuleren om kanker aan te vallen. De therapie richt zich dus niet rechtstreeks tot de kankercellen zelf, zoals chemo- of radiotherapie, maar werkt samen met het eigen immuunsysteem.

lees meer »

PSA-test voor opsporing van prostaatkanker

PSA-test voor opsporing van prostaatkanker
dossier 13/12/2021

Een PSA-test is een bloedtest waarmee men prostaatkanker kan opsporen. Als het PSA of het prostaatspecifiek antigen verhoogd is in het bloed, kan dat wijzen op prostaatproblemen. Je arts zal nagaan wat precies de stijging van het PSA veroorzaakt, want het PSA-niveau is afhankelijk van een aantal factoren.

lees meer »

Zorgt bluetooth voor schadelijke straling?

nieuws 25/11/2021

De opkomst van bluetooth-technologie, gebruikt om toestellen op korte afstand met elkaar te verbinden zonder vervelende kabels, zorgt ook voor vragen rond mogelijke effecten van de elektromagnetische straling, uitgezonden door de apparaten, op onze gezondheid.

lees meer »

Wat is het verschil tussen probiotica en postbiotica?

boeken/interviews 3/12/2021

Prebiotica zijn stoffen die de groei van probiotica in het lichaam bevorderen. Maar wat is het verschil tussen probiotica en postbiotica? We vroegen het aan Dr. Kim De Paepe, postdoctoraal onderzoeker bij het Centrum voor Microbiële Ecologie en Technologie aan UGent.

lees meer »

Hoe gaat stamceldonatie in zijn werk?

Hoe gaat stamceldonatie in zijn werk?
dossier 13/10/2021

Bij stamceltherapie zoekt men naar nieuwe stamcellen die defecte of afwezige cellen in het lichaam van de patiënt kunnen vervangen. Stamceltherapie is eigenlijk een laatste redmiddel dat men inzet als andere behandelingen niet aanslaan. Geschikte donorcellen zijn echter niet makkelijk te vinden.

lees meer »

Is vis met spinazie kankerverwekkend?

nieuws 6/10/2021

In vis zitten secundaire amines en in spinazie zit veel nitraat. Nitraat wordt door enzymen in het speeksel en door bacteriën in het darmkanaal omgezet in nitriet dat vervolgens met secundaire aminen kan reageren tot schadelijke nitrosamines. Kunnen we die combinatie dan beter uit ons menu schrappen?

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram