opvoeding

Kinderangsten

Kinderangsten
dossier 23/05/2016

Bang zijn hoort bij het leven. In elke ontwikkelingsfase komen specifieke angsten voor. Deze angsten zijn normaal. Angsten kunnen opkomen, verdwijnen en na een tijdje terugkeren.

lees meer »

Evenwicht in je leven

Evenwicht in je leven
dossier 16/05/2016

De combinatie van de opvoeding met je professionele carrière, je relatie, tijd voor vrije tijd en familie is niet altijd evident. Een goede ouder is een blije ouder, wordt vaak gezegd.

lees meer »

Wat kunt u doen om astma bij uw kind te voorkomen?

nieuws 4/05/2016

Astma is een van de meest voorkomende chronische ziekten bij kinderen. Naar schatting zou 5 tot 10 % van de kinderen jonger dan 12 jaar astma hebben. Bij een kwart tot de helft van die kinderen verdwijnen de klachten bij het begin van de puberteit.

lees meer »

Ruzie maken, het hoort erbij.

Ruzie maken, het hoort erbij.
dossier 20/04/2016

Ergerlijk, zenuwslopend … Broer en zus hangen alweer in elkaars haren… Je wil dat het ophoudt, en wel nu! Maar hoe? Je bent zeker niet de enige ouder die kibbelende kinderen wel eens achter het behang wil plakken.

lees meer »

Kleuterverliefdheid

dossier 18/04/2016

Mag ik trouwen met papa? Kleuters kunnen enorm verliefd zijn, op hun beste vriendje, vriendinnetje, juf of ouder,... Hoe kan je hier mee omgaan?

lees meer »

Waarom zijn pubers zo humeurig?

nieuws 17/04/2016

Een puber met heel wat stemmingswisselingen? Je hebt er misschien thuis zelf eentje rondlopen of je bent er vast zelf ook eentje geweest. Logisch, want de emotionele hoogtes en laagtes zijn het gevolg van de ontwikkelingen in de hersenen in die periode van je leven. Maar wat gebeurt er nu exact in je lichaam waardoor je je zo gaat gedragen?

lees meer »

Tips om te verhuizen met een kind

Tips om te verhuizen met een kind
dossier 20/03/2016

Wie verhuist, staat voor een drukke en uitdagende periode. Waarschijnlijk kom je handen tekort: je moet inpakken, opruimen, paperassen regelen, plannen, inrichten, … Verhuizen is ook voor je kind een spannende gebeurtenis.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Ruzie tussen kinderen

Ruzie tussen kinderen
dossier 28/02/2016

Een speelafspraakje ontaardt in onophoudelijk gekibbel tussen de kinderen, broer en zus vliegen elkaar weer in de haren,... Ruzie tussen kinderen kan ergerlijk en zenuwslopend zijn.

lees meer »

K3 ondersteunt ouders bij gezonde keuze

nieuws 28/02/2016

Zullen de gezichten van K3 binnenkort niet meer te zien op ongezonde voedingsmiddelen zoals chips, koekjes, ijs en snoep? Dat wordt mogelijk beslist, nadat de Nederlandse Alliantie Stop Kindermarketing een open brief naar Studio 100 stuurde.

lees meer »

Hoe baby laten wennen aan de crêche?

Hoe baby laten wennen aan de crêche?
nieuws 20/02/2016

Uw kindje voor de eerste keer in de opvang achterlaten valt niet altijd mee. De overgang van het vertrouwde thuismilieu naar de opvang is zowel voor ouders als kind een belangrijke stap. Er is iet alleen de scheiding van de ouders, de bekende stemmen, geuren, handelingen en reacties maken plaats voor een andere omgeving, andere gewoonten, andere volwassenen.

lees meer »

Over spiritualiteit bij kinderen

boeken/interviews 8/02/2016

Ondanks onze westerse seculiere maatschappij blijven spiritualiteit en religiositeit nog voor een groot stuk taboe. Aangezien voor vele mensen religie heel belangrijk is, willen we hen niet kwetsen. Ook binnen psychotherapie in het algemeen, kinderpsychotherapie in het bijzonder, is dit een hete aardappel die men liever wil vermijden.

lees meer »

Zingen kalmeert baby meer dan praten

nieuws 30/01/2016

Door te zingen blijken baby’s twee keer zo lang rustig en tevreden te blijven dan wanneer er tegen ze wordt gesproken. Dat blijkt uit onderzoek aan de universiteit van het Canadese Montreal bij dertig baby's tussen zes en negen maanden.

lees meer »

Jonge kinderen eten te weinig vet en te veel eiwitten

Jonge kinderen eten te weinig vet en te veel eiwitten
nieuws 25/01/2016

Jonge kinderen krijgen doorgaans te veel energie en eiwitten en te weinig vetten en vezels binnen, mogelijks omdat de ouders bezorgd zijn om het gewicht van hun kind. Dat blijkt uit onderzoek aan de Vrije Universiteit Brussel gepubliceerd in de European Journal of Nutrition.

lees meer »

Bijna helft kinderstoelen onveilig

Bijna helft kinderstoelen onveilig
nieuws 16/01/2016

Bijna de helft van de Nederlandse kinderstoeltjes voldoet niet aan de veiligheidseisen. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op basis van een onderzoek van 24 kinderstoeltjes. Tien van deze stoeltjes voldoen niet aan de veiligheidsvereisten.

lees meer »

Bijna helft vingerverven niet veilig

Bijna helft vingerverven niet veilig
nieuws 11/01/2016

Bijna de helft van de vingerverf die in Nederland te koop is, voldoet niet aan de veiligheidsvereisten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De NVWA onderzocht 29 verschillende vingerverfproducten. Daarvan voldoen 5 niet aan de chemische eisen.

lees meer »

Eten uw kinderen genoeg groenten?

nieuws 10/01/2016

Kinderen eten doorgaans (te) weinig groenten. Een volwaardig voedingspatroon inclusief voldoende groenten (en fruit) voor kinderen is belangrijk omdat deze belangrijke meervoudige en enkelvoudige koolhydraten, voedingsvezels, vitamines en mineralen bevatten en relatief weinig energie (caloriën) leveren.

lees meer »

'Vraag kinderen niet om hun bord leeg te eten'

nieuws 30/12/2015

Eén op de zeven kinderen en bijna één op de vijf jongeren in ons land is te zwaar. Jonge kinderen scoren goed op het vlak van gezonde eetgewoonten, maar laten die snel varen tijdens hun tienerjaren, zo blijkt uit de Voedselconsumptiepeiling.

lees meer »

Hobby beu

Hobby beu
dossier 24/12/2015

Misschien herken je het wel: je zoon of dochter startte dit jaar enthousiast met een (nieuwe) hobby. Maar intussen lijkt er van die goesting weinig over te blijven.

lees meer »

Vitamines voor groei

nieuws 21/12/2015

In het handboek Vitamines voor Groei gaan de auteurs prof. Maarten Vansteenkiste en prof. Bart Soenens van de UGent in op de vraag hoe kinderen nieuwsgierig en geboeid door het leven kunnen gaan, en hoe ouders die kunnen ondersteunen zodat kinderen meewerken omdat ze dat willen, eerder dan omdat ze moeten.

lees meer »

Campagne voor rookvrij opgroeien

Campagne voor rookvrij opgroeien
nieuws 5/12/2015

Longfonds, de Hartstichting en KWF Kankerbestrijding zijn de campagne ‘Rookvrije generatie' gestart. Bedoeling is dat kinderen vanaf het moment van conceptie kunnen opgroeien zonder tabaksrook en de verleiding om te gaan roken.

lees meer »

Kinderen die ontbijten, doen het beter op school

nieuws 2/12/2015

Nadat nogal wat wetenschappelijke studies enkele vastgeroeste overtuigingen over ontbijten deden wankelen, lijkt er toch al zeker één ontbijtcliché overeind te blijven. Een nieuwe studie aan de universiteit van Cardiff toonde immers aan dat er een verband bestaat tussen ontbijten en betere resultaten op school.

lees meer »

Over botjes, protjes en snotjes

Over botjes, protjes en snotjes
boeken/interviews 26/10/2015

Weetgierige kinderen stellen de hele dag vragen, over van alles en nog wat. Het is niet altijd evident om een antwoord te geven in een taal die het kind begrijpt en - laten we eerlijk zijn - vaak weet een (groot)ouder zelf niet eens hoe de vork aan de steel zit!

lees meer »

Kinderen en hun rapport

Kinderen en hun rapport
dossier 26/10/2015

Heeft je kind een goed rapport of valt het tegen? En moet je goede punten belonen of je kind straffen bij een slecht rapport?

lees meer »

Vermindert borstvoeding kans op autisme?

nieuws 14/10/2015

Volgens onderzoek van het Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences in het Duitse Leipzig zou borstvoeding de ontwikkeling van autisme kunnen voorkomen. Oorzaak is het 'knuffelhormoon' oxytocine dat in de moedermelk zit.

lees meer »

Helpen met huiswerk

dossier 12/10/2015

Elke ouder kent het wel; je kind komt van school terug en moet nog huiswerk maken. Voor veel kinderen niet meteen iets waar ze met enthousiasme spontaan aan beginnen. Jij kan je kind helpen door een aangename werkplek te voorzien, door het te herinneren aan het afgesproken moment om huiswerk te maken, en door interesse te tonen in zijn/haar opdrachten.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram