pijn

Wat zijn musculoskeletale aandoeningen (MSA)?

nieuws 9/07/2022

Musculoskeletale aandoeningen (MSA) zijn een verzamelnaam voor de problemen (pijn, jeuk, prik- kelingen, warmte, krampen, stijfheid...) van de musculoskeletale structuren (de spieren, de pezen, de ligamenten, de zenuwen en de gewrichten met het kraakbeen en de slijmbeurs) waarmee men wordt geconfronteerd tijdens zijn professionele activiteiten.

lees meer »

Zo bezorgen smartphones ons een slecht humeur

nieuws 5/11/2019

We weten dat sociale media een slechte invloed hebben op ons zelfbeeld, maar ook onze smartphone zelf en hoe we die gebruiken, zorgt ervoor dat we ons vaker slechtgehumeurd en onzeker voelen. Volgende keer toch maar proberen om schouders en nek recht te houden?

lees meer »

Schouderluxatie: arm uit de kom

dossier 11/07/2022

Een schouderluxatie of schouderontwrichting waarbij de arm uit de schouderkom schiet, is een van de meest voorkomende schouderletsels. Dat kan een gevolg zijn van een val op de arm of de schouder,

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Waarom cholesterolverlager spierpijn veroorzaakt

nieuws 21/09/2015

Statines die gebruikt worden om het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen, hebben een vervelende bijwerking: ze veroorzaken bij zowat 20% van de gebruikers spierpijn. Onderzoekers van de universiteit van Nijmegen hebben nu achterhaald hoe dat komt:

lees meer »

Soepele platvoeten? Geen steunzolen nodig

nieuws 21/09/2015

Tot ongeveer 9 jaar zijn soepele platvoeten onderdeel van de normale ontwikkeling. Kleine kinderen hebben namelijk nog flexibele gewrichten. Tijdens de groei verdwijnen die soepele platvoeten meestal vanzelf.

lees meer »

Europese week hoofd-halskanker

nieuws 20/08/2019

Het aantal patiënten met hoofd-halskanker is in de afgelopen tien jaar wereldwijd gestegen. Hoofd-halskanker is nu de op 5 na meest voorkomende kanker in Europa. In België worden jaarlijks ca. 2000 mensen getroffen door hoofd- en halskanker.

lees meer »

Vaak reuma bij jongere met rugpijn

nieuws 1/06/2022

Van de jonge mensen die met chronische lagerugklachten bij de huisarts komen, blijkt 16% een reumatische aandoening te hebben. Dat blijkt uit onderzoek aan het Erasmus Medisch Centrum, gepubliceerd in het tijdsschrift PlosOne.

lees meer »

Wat doen bij een hersenschudding?

Wat doen bij een hersenschudding?
dossier 30/06/2022

Wanneer een slachtoffer na een slag of val bewusteloos is (of geweest is), wijst dat op een hersenschudding. Nadien kunnen hoofdpijn, duizeligheid of misselijkheid optreden. Vaak herinnert het slachtoffer zich niet wat er gebeurd is.

lees meer »

Zo houdt u uw rug gezond

dossier 14/03/2022

Rugpijn is vaak het gevolg van een slechte houding, slappe buik- of rugspieren of een bruuske of te zware spierbelasting. Bij elke houding en beweging is het belangrijk om ...

lees meer »

Pijn bij het vrijen na de bevalling

nieuws 7/06/2022

Bijna alle vrouwen ervaren in het begin pijn bij het vrijen (dyspareunie) na een geboorte. Bij sommige vrouwen blijft dit lange tijd aanhouden. Veel hangt af van de manier waarop de bevalling gebeurde.

lees meer »

Meer spier- en gewrichtsklachten bij senioren door tablet

nieuws 1/04/2015

Betekende RSI vroeger vooral een muisarm, nu zijn dat een tablet-nek en smartphone-pols, veroorzaakt door het toenemende gebruik van mobiele apparaten. Ook senioren hebben inmiddels de tablet en smartphone omarmd en lopen daardoor risico op spier- en gewrichtsklachten.

lees meer »

Schouderpijn: letsels van de rotator-cuff

Schouderpijn: letsels van de rotator-cuff
dossier 24/09/2015

Door een chronische of acute overbelasting kunnen spieren of pezige structuren van de rotator cuff ontstoken raken of beschadigd worden. Dat gebeurt meestal tijdens activiteiten waarbij men de handen boven het hoofd beweegt.

lees meer »

Reumatoïde artritis: snel behandelen

nieuws 31/05/2023

Een nieuw behandelschema met klassieke medicijnen geeft uitmuntende resultaten bij reumatoïde artritis, op voorwaarde dat de behandeling in een vroeg stadium wordt opgestart, zo toont een studie van Leuvense reumatologen aan.

lees meer »

Wie kan endometriose krijgen?

nieuws 21/03/2022

Endometriose is een chronische maar goedaardige ziekte bij vrouwen waarbij het slijmvliesweefsel dat normaal de binnenkant van de baarmoeder bekleedt (endometrium), ook buiten de baarmoeder voorkomt.

lees meer »

Kine bij schouderklachten

nieuws 19/08/2019

Veel mensen gaan voor schouderklachten naar een kinesist. Volgens onderzoekers uit Rotterdam en Keele zijn hyperthermie en oefentherapie op de korte termijn meer effectief dan niets doen.

lees meer »

Waarom maakt krabben jeuk erger?

nieuws 13/08/2019

In eerste instantie zou je denken dat krabben de juiste keuze is als je jeuk hebt. Krabben veroorzaakt een lichte pijn. Zenuwcellen gaan die pijnsignalen – in plaats van de jeuksignalen – naar het brein brengen.

lees meer »

40 procent meer rugoperaties op 10 jaar tijd

nieuws 5/08/2019

80 tot 85 procent van de bevolking heeft ooit last van lage rugpijn. Rugpijn is in de meeste gevallen niet te wijten aan een specifieke oorzaak zoals een tumor, een fractuur, infectie of ongeval en straalt meestel niet uit tot onder de knie.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram