Als vrouwen bij zichzelf een uitstrijkje maken met een zelftest, levert dat net zulke goede resultaten op als het klassieke uitstrijkje bij de huisarts. Dat blijkt uit het IMPROVE-onderzoek onder veertienduizend Nederlandse vrouwen, dat is gepubliceerd in The Lancet Oncology.
De overgrote meerderheid van de mannen van 80 jaar en ouder heeft inderdaad prostaatkanker. Maar dat is slechts zelden de oorzaak van overlijden, aldus wetenschappers van het universitair medisch centrum UMC Utrecht.
Een gezonde levensstijl vermindert het risico op dikkedarmkanker, maar de ziekte kan niet altijd voorkomen worden. Daarom is het belangrijk dat de aandoening in een vroeg stadium opgespoord wordt. Dat verhoogt de kans op volledig herstel.
Mucoviscidose is een aangeboren en levensverkortende erfelijke aandoening die vooral klachten veroorzaakt in de longen en de vertering. Hoewel de levenskwaliteit en levensverwachting de laatste jaren sterk is toegenomen, ligt de levensverwachting van een mucoviscidose-patiënt momenteel op ongeveer 38 jaar.
Op de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid begin november 2018 hebben de deelstaten en de federale overheid een akkoord bereikt over de de wijze waarop ze zullen samenwerken om vanaf ten laatste eind 2019 een programma voor neonatale screening naar mucoviscidose operationeel te maken.
Door een succesvolle samenwerking tussen Kom op tegen Kanker en de onderzoeksgroep “Zorg rond het Levenseinde” (VUB en UGent), meet bijna 40 procent van de palliatieve zorgvoorzieningen vrijwillig hun kwaliteit van zorg. Met de steun van het Agentschap Zorg en Gezondheid zal er een gelijkaardig instrument voor de palliatieve zorg in de woonzorgcentra worden ontwikkeld.
Het UMC Utrecht heeft samen met de Nederlandse Hartstichting een website U-Prevent opgezet met een methode die het risico op hart- en vaatziekten kan voorspellen.
Het Nederlands-Belgisch proefbevolkingsonderzoek naar longkanker (het NELSON-onderzoek) heeft aangetoond dat dankzij een CT-scan van de longen, longkanker in een veel gunstiger stadium kan worden ontdekt. Hierdoor wordt de kans om aan deze ziekte te overlijden met bijna 26 procent verlaagd.
Een computermodel dat het risico op zwangerschapsdiabetes en -vergiftiging al vroeg in de zwangerschap kan voorspellen, blijkt succesvol. Dat is een van de voornaamste conclusies uit het promotieonderzoek aan het UMC Maastricht.
Volgens een nieuwe studie in het New England Journal of Medicine zou screening van jonge voetballers in een aantal gevallen plotse hartdood kunnen voorkomen.
In mei 2018 opende het Lab voor medische microbiologie van het UZ Gent de Gentse Stoelgangbank (GSB), de eerste stoelgangbank in België. De GSB verzamelt en verwerkt gezonde stoelgang voor stoelgangtransplantaties en is op zoek naar nieuwe donoren.
Het meten van de omtrek van de bovenarm is een goede manier om te bepalen of een kind overgewicht of obesitas heeft. Ook kunnen artsen hiermee een betrouwbare voorspelling doen van het gewicht van een kind.
Het Universitair ziekenhuis Maastricht UMC+ heeft een nieuwe test ontwikkeld om zeldzame genetische afwijkingen op te sporen bij partners die bloedverwant zijn, zoals bij een (achter)neef en (achter)nicht.
Huidkanker vroegtijdig opsporen is erg belangrijk voor een goede genezingskans. In een proefproject probeert het UZ Gent momenteel de letselgerichte screeningmethode uit.
Als vrouwen twee keer een miskraam krijgen, wordt hun kans op het krijgen van bepaalde hart- en vaatziekten – zoals een hartinfarct - bijna verdubbeld.
Als u zelf uw bloeddruk thuis gaat controleren, is het van belang dat u een goede automatische elektronische bloeddrukmeter aanschaft. Er zijn verschillende bloeddrukmeters te koop. Niet alle bloeddrukmeters geven echter een betrouwbaar resultaat.
Uit onderzoek blijkt dat het thuis meten van de bloeddruk het risico op het krijgen van hart- en vaatziekten beter voorspelt dan een bloeddrukmeting bij de arts of in de kliniek.
Tegenpolen trekken elkaar aan in de liefde, zo luidt de volkswijsheid. Dat fenomeen zou zomaar terug zijn te voeren op ons DNA, blijkt uit een liefdesexperiment dat onderzoekers van het Leids universitair medisch centrum LUMC afgelopen zomer uitvoerden op het muziekfestival Lowlands.
In Nederland is een experiment uitgevoerd waarbij huisartsen hun patiënten bij de griepvaccinatie screenen op voorkamerfibrillatie (VKF), een veel voorkomende hartritmestoornis.
De sterftecijfers door kanker zijn tussen 2004 en 2008 met 4,16 procent gedaald en het lijkt erop dat de neerwaartse trend doorzet. Minder sterftes betekent meer genezingen en betere overlevingskansen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Stichting tegen Kanker.
Voorkamerfibrillatie (VKF) is de meest voorkomende hartritmestoornis. Bij VFK slaat het hart bij wijze van spreken op hol en is de hartslag onregelmatig en veel te hoog.
Vanaf juni 2018 wordt het evenwicht van alle slechthorende baby’s in Vlaanderen gescreend. Slechthorende baby’s hebben immers meer kans op een verstoord evenwicht. Het gaat om een wereldprimeur.
Indien de nieuwe richtlijnen van de European Society of Cardiology (ESC) uit 2016 voor de preventie van hart- en vaatziekten strict zouden worden toegepast, dan zou bijna de helft van de volwassen bevolking een of andere behandeling moeten krijgen.
De Mucovereniging reageert verheugd op het nieuws dat er een princiepsakkoord is bereikt met betrekking tot de invoering van neonatale screening op mucoviscidose in ons land. Deze screening zal ten laatste begin 2019 ingevoerd worden.
Mensen die thuis bijvoorbeeld hun bloeddruk, cholesterol of bloedsuiker meten, gaan niet vaker naar de huisarts dan mensen die dat nooit doen. Ook consumenten die een zogeheten bodyscan laten maken, zien de huisarts niet vaker dan mensen die dat niet doen.
In november 2017 publiceerde het American College of Cardiology en de American Heart Association nieuwe richtlijnen voor de behandeling van een hoge bloeddruk (hypertensie). In deze richtlijn wordt de definitie van hypertensie verruimd en wordt aanbevolen om sneller te behandelen. Door deze nieuwe richtlijnen zou bijna de helft van de volwassen bevolking moeten behandeld worden voor een hoge bloeddruk.
Nederland zal de hielprikscreening waarbij zeldzame aandoeningen bij pasgeborenen worden opgespoord, de komende jaren uitbreiden van 19 tot 31. In ons land worden momenteel met de hielprik slechts 11 aandoeningen opgespoord.
Een plotselinge hartstilstand bij sporters komt niet veel voor en wordt zelden veroorzaakt door een structurele hartafwijking. Dat blijkt uit onderzoek in The New England Journal of Medicine.