virale infecties

Kan je je laten vaccineren tegen gordelroos of zona?

nieuws 27/04/2021

Gordelroos, ook wel zona genoemd, is een vervelende huidaandoening, die vooral bij ouderen voorkomt. De ziekte wordt veroorzaakt door een infectie met het varicellazoster-virus. Dit virus is één van de acht herpesvirussen. Vaccinatie is mogelijk ter preventie van gordelroos.

lees meer »

Kunnen koortsblaasjes gevaarlijk zijn?

nieuws 26/02/2021

Koortsblaasjes rond je lippen kunnen pijnlijk zijn en zien er niet uit, maar ze zijn normaal ongevaarlijk, enkele uitzonderingen daargelaten. Ze zijn wel erg besmettelijk, dus je neemt best enkele voorzorgsmaatregelen in acht om de infectie niet door te geven.

lees meer »

Baarmoederhalskanker voorkomen: HPV-vaccinatie

Baarmoederhalskanker voorkomen: HPV-vaccinatie
dossier 10/01/2022

Baarmoederhalskanker is in de meeste gevallen het gevolg van een besmetting met het humane papillomavirus (HPV), dat is een seksueel overdraagbare aandoening. Naast een regelmatige opsporing is er nog een andere manier om je tegen baarmoederhalskanker te beschermen: vaccinatie.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Cytomegalovirus (CMV): gevaarlijk tijdens zwangerschap

Cytomegalovirus (CMV): gevaarlijk tijdens zwangerschap
dossier 25/07/2022

Cytomegalovirus (of CMV) is een overal voorkomend virus dat mensen van alle leeftijden kan besmetten. Zowat iedereen zal dan ook vroeg of laat in zijn of haar leven besmet worden, maar als een zwangere vrouw besmet raakt, kan het wel gevaarlijk zijn.

lees meer »

‘Zelftests zijn niet nog niet betrouwbaar’

nieuws 11/01/2021

‘Er zijn nog geen legale en betrouwbare zelftests in Europa’, zegt viroloog Steven Van Gucht in de persconferentie van het Crisiscentrum. ‘Koop ze niet. Ze kunnen de verspreiding van het virus in de hand werken.’

lees meer »

Hoe voorkomen we een volgende pandemie?

nieuws 1/12/2020

Een internationale groep experten waarschuwt dat we in de nabije toekomst met nog veel meer pandemieën te maken kunnen krijgen. Ze geven echter ook een lijst met preventieve maatregelen, waarmee we dit gevaar kunnen afwenden.

lees meer »

Kunnen we binnenkort vaccineren tegen corona?

nieuws 27/11/2020

De laatste weken lopen er steeds meer positieve berichten binnen over de vaccins die ons eindelijk geleidelijk aan uit deze coronacrisis moeten loodsen. Mogelijk kunnen we begin volgend jaar al beginnen met vaccineren. Maar over welke vaccins gaat het precies en hoe zal alles georganiseerd worden?

lees meer »

Is corona dodelijker dan de griep?

video 11/01/2021

2020. Het jaar dat we allemaal voor een virus in lockdown gingen, mondmaskers begonnen te dragen en onze vrienden minder zagen. Was dit allemaal echt nodig? Waarom doen we dit wel bij covid en niet jaarlijks bij de griep?

lees meer »

Een shot moedermelk als medicijn tegen het coronavirus?

nieuws 11/01/2021

In april schreven we dat wetenschappers van Amsterdam Universitair Medische Centra wouden nagaan of moedermelk van vrouwen die covid-19 doorgemaakt hadden antistoffen tegen de ziekte bevat. Nu de studie is afgerond, hebben de resultaten de onderzoekers aangenaam verrast.

lees meer »

Waarom dit het ideale moment is voor een hiv-test

nieuws 15/05/2020

Sensoa roept in een nieuwe campagne alle homo- en biseksuele mannen die losse seksuele contacten hebben op om zich te laten testen op hiv. De covid-119-pandemie zou wel eens een sterke bondgenoot kunnen zijn in de verdere strijd tegen de ziekte.

lees meer »

‘Mondmaskers in de vriezer steken, werkt niet’

nieuws 11/01/2021

In de zoektocht naar manieren om het nieuwe coronavirus op gebruikte kledij en maskers te doden, duiken berichten op die beweren dat het werkt om die in de diepvriezer te plaatsen. ‘Maar dat is geen goede strategie’, zegt viroloog Steven Van Gucht.

lees meer »

Virus blijft tot 72 uur leefbaar op voorwerpen

nieuws 11/01/2021

Het nieuwe coronavirus, dat de longziekte covid-19 veroorzaakt, blijft tot 72 uur lang leefbaar op plastics en tot 48 uur op roestvrij staal. Op karton houdt het virus 24 uur stand, in uitgehoeste aerosoldruppeltjes blijft het slechts drie uur actief.

lees meer »

WHO trekt waarschuwing voor ibuprofen weer in

nieuws 19/03/2020

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft haar waarschuwing voor het gebruik van de pijnstiller Ibuprofen bij een mogelijke besmetting met het nieuwe coronavirus weer ingetrokken. Dat blijkt uit een mededeling van de organisatie.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram