ziekten van het spijsverteringsstelsel

Reizen met de ziekte van Crohn?

Reizen met de ziekte van Crohn?
dossier 19/06/2015

Vele patiënten met een inflammatoire darmaandoening (IBD) zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebben schrik om op vakantie te gaan. Met reden?

lees meer »

Vijf genvariaties spelen grote rol bij coeliakie

Vijf genvariaties spelen grote rol bij coeliakie
nieuws 9/05/2015

Vijf afwijkende genvariaties blijken een grote rol te spelen in het ontstaan van de auto-immuunziekte coeliakie of glutenintolerantie. Deze variaties verklaren bijna 20% van de genetische factoren die aanleiding geven tot coeliakie.

lees meer »

Vraag tijdig reisadvies

Vraag tijdig reisadvies
nieuws 3/05/2015

Een goede vakantie begint met een goede voorbereiding. Dat geldt zeker voor lange of verre reizen en voor reizen naar tropische of subtropische gebieden.

lees meer »

Een fijnere neus voor slechte adem

Een fijnere neus voor slechte adem
nieuws 31/12/2014

Doctoraatsstudente Jesica Dadamio van de KU Leuven ontwikkelde een klinische speekseltest die slechte adem goedkoper en gebruiksvriendelijker kan vaststellen dan de toestellen die op de markt zijn.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Geen rauw voedsel bij gebruik maagzuurremmers

nieuws 4/09/2014

Mensen die maagzuurremmers slikken doen er goed aan om geen rauwe voedingsmiddelen te eten. Dat zegt het Centrum voor Infectieziektebestrijding van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

lees meer »

Haverbrood is veilig voor coeliakie-patiënt

nieuws 7/08/2014

Haverbrood is een uitkomst voor mensen met gluten-intolerantie (coeliakie), want in tegenstelling tot tarwe, gerst en rogge bevat haver geen gluten, zo blijkt uit onderzoek aan de Universiteit Wageningen.

lees meer »

Hepatitis C: hoe vermijd je besmetting?

nieuws 28/07/2014

Hepatitis C is een ontsteking van de lever, veroorzaakt door het hepatitis C-virus. De lever - die vitale functies heeft zoals de afbraak van giftige stoffen en de aanmaak van proteïnen - gaat door de chronische ontsteking minder goed werken.

lees meer »

Wanneer laat u zich best testen op hepatitis C?

Wanneer laat u zich best testen op hepatitis C?
nieuws 27/07/2014

De overgrote meerderheid van de mensen die besmet zijn met hepatitis C hebben geen of nauwelijks klachten. Meer dan de helft van de geïnfecteerden weet dan ook niet dat ze besmet zijn, want ze voelen zich de eerste 10 tot 20 jaar na de besmetting nog gezond.

lees meer »

Video: Levercirrose

Video: Levercirrose
video 22/07/2014

In deze video wordt uitgelegd wat levercirrose is. Men vertelt je hoe levercirrose kan ontstaan en welke symptomen gepaard gaan bij deze leveraandoening. Tot slot komt aan bod hoe de diagnose wordt gesteld en wat de beste behandeling is bij levercirrose.

lees meer »

Toiletpas voor stomadragers

nieuws 23/05/2014

StomaVlaanderen heeft – in samenwerking met Unizo, Horeca Vlaanderen, Comeos en het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen – de toiletpas voor stomadragers gelanceerd.

lees meer »

Stoma - darm (colostoma)

Stoma - darm (colostoma)
dossier 26/03/2014

Een stoma is een uitgang van de darm in de huid van de buik. Het moet worden aangelegd wanneer de ontlasting het lichaam niet langs de natuurlijke weg kan verlaten.

lees meer »

Brood vervangen erg ingewikkeld

nieuws 6/03/2014

De laatste tijd wordt er veel gediscussieerd over brood. Het zou ongezond zijn en een dikmaker. Maar kun je gezond eten zonder brood? Brood vervangen is erg complex en kan leiden tot tekorten, zegt het Nederlandse Voedingscentrum.

lees meer »

Coloscopie

Coloscopie
dossier 2/03/2014

Bij een colonoscopie onderzoekt de arts de binnenbekleding/het slijmvlies van de dikke darm. Hij doet dit door een flexibele slang - de colonoscoop - het lichaam van de patiënt in te brengen.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram