bacteriële infecties

Mogelijke doorbraak in strijd tegen ziekte van Lyme

nieuws 26/10/2015

Onderzoekers van MassBiologics, het non-profit vaccinontwikkelingsinstituut van de University of Massachusetts, zijn volop bezig een antistof te ontwikkelen in de strijd tegen de ziekte van Lyme die wordt veroorzaakt door een tekenbeet. Hun testen op muizen zijn alvast honderd procent succesvol.

lees meer »

Waarom een tekenbeet melden?

Waarom een tekenbeet melden?
nieuws 5/08/2015

Wie een tekenbeet heeft, kan dat voortaan melden op de website TekenNet.be. Met die gegevens wil de Belgische overheid een risicokaart maken voor de ziekte van Lyme. Via een tekenbeet kunt u de ziekte van Lyme oplopen – door een besmetting van de bacterie Borrelia burgdorferi.

lees meer »

Bevatten scharreleieren uit eigen tuin meer Salmonella?

Bevatten scharreleieren uit eigen tuin meer Salmonella?
nieuws 30/07/2015

Er is een kleine kans dat een ei besmet is met salmonella-bacteriën. Een salmonellabesmetting kan ernstige maag-darmklachten veroorzaken. Waar eieren die u in de winkel koopt afkomstig zijn van legkippen die verplicht gevaccineerd zijn tegen (bepaalde types van) Salmonella of waarvan de eieren gecontroleerd worden op Salmonella, is dat natuurlijk niet het geval met uw scharrelkippen.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Dertien tips om uw contactlenzen schoon te houden

Dertien tips om uw contactlenzen schoon te houden
nieuws 21/07/2015

Volgens cijfers van het universitair Medisch Centrum van de vrije Universiteit Amsterdam neemt het aantal patiënten met contactlenzen die ernstige hoornvliesinfecties hebben, sterk toe. Dat zou in belangrijke mate te maken hebben met het onvoldoende reinigen van de (zachte) contactlenzen.

lees meer »

Reizen met de ziekte van Crohn?

Reizen met de ziekte van Crohn?
dossier 19/06/2015

Vele patiënten met een inflammatoire darmaandoening (IBD) zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebben schrik om op vakantie te gaan. Met reden?

lees meer »

Zijn teken gevaarlijk?

Zijn teken gevaarlijk?
nieuws 11/04/2015

Een beet van een teek is meestal onschuldig en pijnloos. Na enkele uren kan deze jeuk veroorzaken. Wanneer de teek besmet is met een bacterie, kunt u er wél ziek van worden.

lees meer »

Voedselintoxicaties

Voedselintoxicaties
dossier 1/03/2015

Veel bacteriën produceren in bepaalde omstandigheden toxines of gifstoffen. Wie een levensmiddel eet waarin zo'n toxine aanwezig is, krijgt te kampen met een voedselintoxicatie.

lees meer »

Waarom geen antibiotica bij verkoudheid of keelpijn?

nieuws 18/11/2014

Elk jaar rond deze tijd waarschuwen we tegen het gebruik van antibiotica tegen een verkoudheid of keelpijn. Een verkoudheid, griep of keelpijn genezen meestal vanzelf en antibiotica hebben meestal geen enkele zin en kunnen zelfs meer kwaad dan goed.

lees meer »

Dove baby's door slechte voorlichting'

Dove baby's door slechte voorlichting'
nieuws 26/10/2014

Verloskundigen geven zwangere vrouwen te weinig informatie over een infectieziekte waar kinderen doof van kunnen worden. Betere voorlichting is noodzakelijk, zo blijkt uit onderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

lees meer »

Geen rauw voedsel bij gebruik maagzuurremmers

nieuws 4/09/2014

Mensen die maagzuurremmers slikken doen er goed aan om geen rauwe voedingsmiddelen te eten. Dat zegt het Centrum voor Infectieziektebestrijding van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

lees meer »

Gebeten door een teek: wat moet je doen?

dossier 13/06/2014

Parken, weilanden, tuinen en bosrijke gebieden zijn de plaatsen bij uitstek om een teek tegen het lijf te lopen. In de periode tussen maart en oktober loop je het grootste risico op een tekenbeet.

lees meer »

Verzorgingstips voor contactlenzen

Verzorgingstips voor contactlenzen
nieuws 10/06/2014

Op contactlenzen kunnen zich micro-organismen en andere afzettingen vormen. Als die niet verwijderd worden, kunnen ze zich op de lens vastzetten en het comfort en het zicht verminderen. Ook neemt het risico op problemen en oogirritatie of -infecties toe.

lees meer »

Listeria-infecties nemen toe

Listeria-infecties nemen toe
nieuws 24/03/2014

Het aantal gevallen van Listeriose, de ziekte veroorzaakt door infectie met Listeria monocytogenes, is in 2012 in de EU toegenomen. Campylobacteriose daalde licht, salmonellose daalde sterker.

lees meer »

Koorts bij kinderen duurt gemiddeld 4 dagen

nieuws 15/10/2013

Koorts bij kinderen die niet ernstig ziek zijn duurt gemiddeld 4 dagen, en slechts 3,2% van deze kinderen ontwikkelt een ernstige ziekte. Dat blijkt uit onderzoek aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam gepubliceerd in The Journal of the American Board of Family Medicine.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram