Gebakken voedingswaren, gemaakt van bloem of meel dat is bevochtigd, gekneed en soms gefermenteerd. Belangrijk voedsel sinds de prehistorie, het wordt gemaakt in verschillende vormen, met verschillende ingrediënten en volgens verschillende methoden.
Verse pistolets of broodjes hebben het nadeel dat ze de dag na het bakken helemaal hard zijn geworden. Met dit eenvoudige trucje kan je ze ’s anderendaags weer lekker en knapperig maken.
Brood blijft een basisvoedingsmiddel in veel huishoudens, en de keuze van broodbeleg is een belangrijke factor in een gezond dieet. Wat je op je boterham smeert, kan namelijk een groot verschil maken voor je gezondheid.
Sommige soorten bevatten veel vezels, vitaminen en mineralen, terwijl andere gemaakt zijn van geraffineerde granen en nauwelijks voedingswaarde bieden. Velen gaan af op de kleur van een brood als maatstaf voor hoe gezond het is. Maar is donker brood ook daadwerkelijk gezonder?
Spelt(brood) zou veel gezonder, lichter verteerbaar zijn en veel minder calorieën bevatten dan tarwe en andere graansoorten. Het zou ook heel wat gezondheidsvoordelen opleveren, terwijl tarwe net wordt gelinkt aan onder andere overgewicht, diabetes, allergieën en gewrichtsklachten. Is dat terecht?
Hoewel het klassieke ontbijt met brood nog steeds een vooraanstaande plaats inneemt, groeit ook in België de belangstelling voor ontbijtgranen of cereals. Wat is de gezondste keuze?
Confituur bestaat in alle geuren, kleuren en smaken, maar hoe gezond is confituur eigenlijk als broodbeleg? Wat maakt confituur gezond of ongezond, en hoe kunnen we zelf confituur maken die arm is aan suiker, maar toch rijk aan smaak?
Is een belegd broodje gezond? En hoe kan je zelf een gezonde lunch maken? We zetten je op weg met de hulp van het Vlaams Instituut Gezond Leven, dat aanbevelingen voor een gezonde (broodjes)lunch heeft opgesteld, gebaseerd op de voedingsdriehoek.
Brood past binnen een gezond dieet, al let je beter ook op de samenstelling van je brood. Afhankelijk van de ingrediënten, is een brood namelijk rijker of armer aan voedingsstoffen. Wat is nu de beste keuze in het steeds groeiende aanbod van broodvarianten?
Het is een wijdverspreide stelling dat pasta (spaghetti en dergelijke) en aardappelen een dikmaker zijn. Hetzelfde geldt voor brood. Maar klopt dat eigenlijk wel? En wat zegt de Hoge Gezondheidsraad?
Nu het schooljaar weer start, is het een uitgelezen kans om dat ochtendritueel wat bij te sturen en eventuele nieuwe gewoontes aan te nemen. Tijd nemen voor een evenwichtig en gezond ontbijt bijvoorbeeld. We geven je graag 10 goede redenen waarom.
Er zijn de laatste weken een record aantal broodbakmachines verkocht. Zelf brood bakken, al dan niet met zo'n toestel, vraagt toch ietwat 'feeling'. Maar ook het snijden van het broodje loopt niet altijd van een leien dakje. Zo snij je mooie sneetjes brood die niet platgewalst zijn.
Volkoren granen zijn gezond, maar helaas eten we er niet genoeg van. Nochtans verlagen ze het risico op hart- en vaatziekten, bepaalde kankers en diabetes type-2.
Er zijn tegenwoordig nogal wat mensen die bewust geen gluten meer eten. Ze zijn ervan overtuigd dat het goed is voor hun lijn en minder belastend voor hun spijsverteringsstelsel. Ze denken tout court dat ze zich beter zullen voelen en minder gezondheidsklachten zullen hebben.
Heel wat diëten laten brood, pasta en alles wat veel vezels bevat liever links liggen. Het zouden dikmakers zijn. Wel, uit een nieuw onderzoek in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat ze vooral goed zijn. Zo beschermen ze je tegen hartziekten en vroegtijdig overlijden.
Het is tegenwoordig heel normaal om gehaktballen te eten met courgetti in plaats van gewone pasta. En om pizzabodems te maken van bloemkool, want blijkbaar zijn koolhydraten de vijand.
Volgens voedingswetenschappers hebben mensen die twee keer per dag volkoren eten een lager sterfterisico, minder kans op type 2 diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas, en mogelijk ook dikkedarmkanker.
In de nieuwe voedingsdriehoek blijft brood geparkeerd staan in de basislaag. Koolhydraten hebben we nu eenmaal ‘broodnodig’. Toch schrappen heel wat mensen tegenwoordig de boterham in hun menu en dat om verschillende redenen.
Belegde broodjes zijn misschien wel de meest voorkomende lunch in Belgische bedrijven en organisaties: dagelijks worden er honderdduizenden geleverd en verorberd.
De huidige rage om minder of helemaal geen brood meer te eten, kan voor bepaalde bevolkingsgroepen leiden tot een jodiumtekort. Dat zegt de Nederlandse hoogleraar interne geneeskunde Robin Peeters van het Erasmus MC. Die uitspraak heeft voor heel wat controverse gezorgd.
Door voldoende volkoren graanproducten te eten, hebt u een verlaagd risico op bepaalde ziekten zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Dat was al bekend.
18 procent van de Vlaamse kinderen tussen 8 en 12 jaar oud gooit regelmatig de boterhammen die ze ’s middags niet opeten in de vuilnisbak. Het vroege uur van de middagpauze en het gebrek aan tijd om te eten, zijn belangrijke redenen voor de voedselverspilling.
Wanneer het koud is, verbruikt je lichaam meer energie om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Je rilt van de kou en beweegt meer om het warm te krijgen wat je calorieverbruik verder opdrijft.
Sinds13 december 2014 moet ook bij niet-voorverpakte voedingswaren vermeld worden of ze allergenen bevatten. Tot nu toe was dit alleen verplicht voor voorverpakte voeding.
TV-kok en zelfverklaarde voedingsdeskundige Pascale Naessens lanceerde een oproep aan consumenten om in plaats van aardappelen of pasta meer groenten te eisen op restaurant.