Haverbrood is een uitkomst voor mensen met gluten-intolerantie (coeliakie), want in tegenstelling tot tarwe, gerst en rogge bevat haver geen gluten, zo blijkt uit onderzoek aan de Universiteit Wageningen.
Coeliakie of glutenintolerantie wordt veroorzaakt door een overgevoeligheid voor gluten. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, haver, rogge, gerst en spelt.
De laatste tijd wordt er veel gediscussieerd over brood. Het zou ongezond zijn en een dikmaker. Maar kun je gezond eten zonder brood? Brood vervangen is erg complex en kan leiden tot tekorten, zegt het Nederlandse Voedingscentrum.
Een glutenvrij dieet volgen zonder medische noodzaak en goede begeleiding kan de gezondheid schaden. Dat stelt de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV). De patiëntenvereniging noemt een glutenvrij dieet modieus, maar eenzijdig.
Belangrijker dan wat u smeert is dat u niet te veel smeert: zowel boter als margarine bevatten hoofdzakelijk vet en we eten nu eenmaal meestal veel te veel vet. Een mespuntje (± 5g) smeervet per snede brood is voldoende.
Uit een recent Amerikaans onderzoek blijkt dat een tekort aan vezels eerder leidt tot ernstig overgewicht en andere welvaartziekten. Dit onderzoek bevestigt daarmee het belang van voldoende vezel in onze voeding.
Ouders zouden graag meer seizoens-, bio- en fairtradeproducten verwerkt zien in het schoolmenu van hun kinderen en zijn bereid daar meer voor te betalen.
Een broodje gezond is doorgaans minder gezond dan de naam doet vermoeden. Het witte brood, het hoge zoutgehalte en de forse maat maken dat het broodje vaak allesbehalve een gezonde keuze is.
Over brood circuleren de laatste tijd diverse onheilstijdingen. Brood zou een dikmaker zijn, te veel mensen zouden allergisch of intolerant zijn aan tarwe-eiwitten (gluten) om brood als een gezond voedingsmiddel aan te bevelen.
In het recente boek 'Wheat belly' (‘Broodbuik’ in Nederlandse vertaling) – dat een bestseller is in de Verenigde Staten - beweert de Amerikaanse cardioloog William Davis dat tarweproducten ongezond zijn.
Feestdagen zijn helaas geen feest voor de tanden. Recepties, uitgebreide maaltijden, veel drinken, veel tussendoortjes en het missen van een poetsbeurt effenen het pad naar tandbederf.
In 2009 heeft de Hoge Gezondheidsraad de aanbeveling voor zout verlaagd van 6 g naar 5 g per dag. Ongeveer 75 % van al het zout dat u per dag binnenkrijgt, komt van bewerkte producten.
Ambachtelijke bakkerijproducten bevatten in het algemeen meer vet en ook meer transvetten en verzadigde vetzuren dan industriële producten. In producten die bij de bakkers verkocht worden zit dus meer verkeerd vet dan in dezelfde producten uit supermarkten.
Een dagelijks ontbijt met twee boterhammen besmeerd met zachte margarine, verlaagt het cholesterolgehalte met 5 procent. Smeren met boter gaat daarentegen gepaard met een cholesterolstijging.
Dat een gezonde brooddoos meer is dan alleen maar de inhoud wordt nog al te vaak uit het oog verloren. Een goede hygiëne is eveneens belangrijk om een zorgvuldig samengestelde lunch gezond en veilig te houden.
Voedingsproducten met een hoge glycemische index (die het suikergehalte in het bloed snel doen stijgen) zoals wit brood en aardappelen, hebben een negatieve invloed op acne.