Een emotie wordt vaak omgeschreven als een innerlijke beleving of gevoel van bijvoorbeeld vreugde, angst, boosheid, verdriet dat door een bepaalde situatie wordt opgeroepen of spontaan kan optreden.
Er zijn mensen die perfect onder langdurige stress kunnen functioneren, maar bij anderen weegt aanhoudende stress zwaarder door. Om een burn-out te voorkomen, is het belangrijk om waakzaam te zijn voor enkele typische vroege symptomen.
De kerst- en eindejaarsperiode is voor veel mensen een van de drukste, meest stresserende en mentaal belastende periodes van het jaar. Dat heeft een impact op onze nachtrust en bijgevolg ook op ons immuunsysteem. Wat kan je doen om de eindejaarsstress te beperken?
Recente onderzoeken hebben aangetoond dat het activeren en versterken van de nervus vagus een positieve invloed kan hebben op het immuunsysteem, de spijsvertering, de concentratie en het geheugen en de geestelijke gezondheid. Maar wat gebeurt er als de nervus vagus beschadigd is? Wat zijn de symptomen van een probleem met de nervus vagus?
De nervus vagus is een complexe zenuw die loopt vanuit de hersenen naar verschillende organen in de borst- en buikholte en zo een sleutelrol speelt bij het reguleren van verschillende lichaamsfuncties. Het activeren en versterken van deze zenuw kan je gezondheid aanzienlijk verbeteren.
Het gebroken hart syndroom is een vorm van hartspierziekte of cardiomyopathie, die kan optreden bij heftige emoties maar ook bij andere traumatische ervaringen.
Hartcoherentie betekent dat het versnellen en vertragen van onze hartslag op elkaar zijn afgestemd. Als we inademen versnelt onze hartslag en als we uitademen vertraagt die. Als we de twee op een regelmatig tempo afwisselen, spreken we van hartcoherentie.
Premenstruele dysfore stoornis (PMDD) is een ernstige stemmingsstoornis die nauw verband houdt met de hormonale veranderingen tijdens de menstruatiecyclus. Het kan een grote impact hebben op het dagelijks functioneren en de levenskwaliteit van degenen die eraan lijden.
Levend verlies verwijst naar een soort rouw die ontstaat wanneer iemand iets of iemand verliest zonder dat er sprake is van fysieke afwezigheid. Dit type verlies komt vaak voor bij chronische ziektes, beperkingen of het verlies van een relatie.
Net zoals een volwassene rouwt ook een kind op zijn eigen manier. Het rouwproces wordt beïnvloed door zijn leeftijd en zijn karakter, maar vaak ook door zijn omgeving. Een luisterend oor, begrip en een lief woord zijn vaak de beste hulp.
Bij een rouwproces kan een gevoel van onmacht de kop opsteken, waarover rouwexpert Manu Keirse zegt: ‘Het is heel normaal dat je je onmachtig voelt als je over iets niets weet’. Inzicht in het rouwproces kan dus helpen, en dus nodigde hartcoherentiecoach Katrien Geeraerts Manu Keirse uit om zijn inzichten en ervaringen te delen.
Net voor een examen of speech last krijgen van krampen, buikpijn of diarree... Er is weldegelijk een verband tussen je darmen en stress. Gastro-enteroloog Zlatan Mujagic (Maastricht UMC) legt uit hoe dit precies werkt.
De nervus vagus speelt een cruciale rol in het parasympathische zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor rust en herstel van het lichaam. Stimulatie van de nervus vagus kan dan ook verschillende gezondheidsvoordelen hebben.
Emotionele ontrouw is een veeleer vaag begrip en kent vele interpretaties. Wat voor de ene emotionele ontrouw is, is voor de andere gewoon vriendschap of onschuldig flirten. Maar op je relatie kan het zijn sporen nalaten.
Mensen voelen zich minder gelukkig tussen hun 40ste en 60ste, zegt levenspsychologe Marianne Simons (Open Universiteit). Zulke gevoelens ontstaan wanneer mensen zichzelf de vraag stellen: “Is dit het?” Maar niet iedereen heeft hier last van. Hoe ontstaat zo'n midlifecrisis precies? Hoe kun je voorkomen dat je in zo'n dip terechtkomt en hoe kom je er weer uit?
Mediteren is een oefening voor de geest waarbij je je concentreert op een enkel onderwerp, je ademhaling, of een mantra om zo mentale rust en helderheid te krijgen. Mediteren kan bijdragen aan een diepere connectie met jezelf en een gezondere balans in je dagelijks leven. Maar hoe begin je eraan?
Wanneer kinderen angstig zijn, wordt ons eigen alarmsysteem als volwassenen mee geactiveerd en proberen we vaak om zo snel mogelijk de rust terug te laten keren. Uit onderzoek blijkt dat een goede voorlichting geven aan opvoeders soms even effectief is als de behandeling van kinderen zelf.
Volgens onderzoekers binnen de neuropsychologie kan het luisteren naar muziek helpen bij het verminderen van pijn en stress verlagen. Ook stimuleert het de aanmaak van dopamine en oxytocine, twee stofjes die wezenlijk bijdragen aan je geluksgevoel.
Een veelvoorkomende angst bij jonge kinderen is verlatings- of scheidingsangst. Deze angst is meestal het hevigst tussen 8 en 18 maanden. Je kind ziet jou weggaan, maar weet nog niet of en wanneer je terugkomt. Dat kan soms hevige reacties teweegbrengen.
Waarom reageren we hoe we reageren? De polyvagaaltheorie van Stephen Porges is een concept dat de werking van het autonome zenuwstelsel beschrijft. Het biedt inzicht in hoe het autonome zenuwstelsel reageert op stress en sociale situaties, en hoe dit van invloed kan zijn op emotionele en sociale gezondheid.
Je stofwisseling, vruchtbaarheid en stemming zijn maar enkele zaken die bepaald worden door je hormonen. Deze stoffen bepalen de werking van heel veel verschillende organen en weefsels. Te weinig of te veel van een bepaald hormoon kan een grote impact hebben op je hele lichaam.
Antidepressiva zijn medicijnen die helpen bij de behandeling van depressive, maar zorgverleners schrijven ze ook voor om andere aandoeningen te behandelen. Hoe werken ze precies?
Veel vrouwen ervaren stemmingswisselingen door de fluctuaties in hormonen, maar kunnen ook mannen daar last van hebben? Gynaecologe Mieke Kerkhof geeft antwoord op die vraag in het boek ‘Kunnen eierstokken echt rammelen’.
Op YouTube en Instagram kijken miljoenen mensen naar ‘pimple poppers’, close-up video's waarbij mee-eters, cysten, absessen en zweren worden verwijderd. Vanwaar die fascinatie? Wat is er zo leuk aan puistjes uitknijpen?
De temperaturen beginnen te klimmen, en de natuur bloeit op, maar jij bent futloos en moe. Het klinkt niet logisch maar toch bestaat er zoiets als voorjaarsmoeheid. Waarom word je zo moe in het begin van de lente en hoe kan je jezelf weer opladen?
Een eetstoornis is een complexe aandoening die invloed heeft op iemands relatie met voedsel, lichaamsbeeld en gewicht. Het treft zowel mannen als vrouwen, ongeacht leeftijd of achtergrond. Eetstoornissen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de fysieke en mentale gezondheid van een persoon.
Een Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat hardop tegen jezelf praten een teken van superieure intelligentie is. Sterker nog, wie zichzelf luidop oppept, plukt daar nadien zowel mentaal als fysiek de vruchten van. Een woordje uitleg.
Maar liefst één op de zes jongeren wordt gepest. Pesten kan ingrijpende gevolgen hebben voor iemands zelfbeeld. Wat kan je doen als jij of je kind gepest wordt?
We zijn allemaal meester over onze eigen acties, maar sommigen van ons doen dat bewuster en effectiever dan anderen, waardoor ze stevig in hun schoenen staan en hun potentieel volledig benutten. Hoe kan je jouw zelfleiderschap beter ontwikkelen? Enkele strategieën.
Iedereen voelt zich wel eens angstig - het is een veel voorkomend fenomeen. Maar als deze angsten het dagelijks leven belemmeren, spreken we van angststoornissen. Angst voor de tandarts is een bekende variant. Wat kan je eraan doen?
In de snelle en hectische wereld van vandaag kan het gebeuren dat je jezelf voorbij loopt, of anderen voorop plaatst en zo jezelf uit het oog verliest. De tijd nemen om zelfbewustzijn te ontwikkelen is nochtans cruciaal voor je persoonlijke groei en je welzijn.