neus- keel- en oorziekten

Oordoppen verminderen kans op gehoorschade na festivalbezoek

nieuws 6/11/2015

Het risico op gehoorschade na een muziekfestival kan worden verminderd door het dragen van gehoorbescherming. Dat schrijven onderzoekers van het UMC Utrecht. Tijdelijk gehoorverlies komt ruim vijf keer zo vaak voor bij bezoekers die geen oordoppen droegen vergeleken met dragers van oordoppen.

lees meer »

Europese week hoofd-halskanker

nieuws 20/09/2015

Het aantal patiënten met hoofd-halskanker is in de afgelopen tien jaar wereldwijd gestegen. Hoofd-halskanker is nu de op 5 na meest voorkomende kanker in Europa. In België worden jaarlijks ca. 2000 mensen getroffen door hoofd- en halskanker.

lees meer »

Operatie aan de amandelen bij volwassenen

Operatie aan de amandelen bij volwassenen
dossier 16/04/2015

Amandelen maken deel uit van het lymfkliersysteem en houden binnendringende ziektekiemen tegen. Zij bestrijden als een soort poortwachters de ziektekiemen die door de neus en de mond willen binnendringen.

lees meer »

Helft jongeren riskeert gehoorverlies

Helft jongeren riskeert gehoorverlies
nieuws 9/04/2015

Ongeveer 1,1 miljard jongeren riskeren wereldwijd volgens Wereldgezondheidsorganisatie WHO gehoorverlies, omdat ze zich bij discotheken, kroegen, concerten, sportevenementen en via hun smartphones blootstellen aan te harde geluiden.

lees meer »

Neuspoliepen (polyposis nasi)

Neuspoliepen (polyposis nasi)
dossier 19/02/2015

Neuspoliepen zijn goedaardige zwellingen van het neusslijmvlies. Ze ontstaan bijna altijd aan beide zijden van de neus. Ze kunnen op alle leeftijden voorkomen, vooral tussen het 30ste en 40ste levensjaar, maar zelden op kinderleeftijd.

lees meer »

Lawaai en oorbeschadiging

dossier 1/02/2015

Je moeder had gelijk: van luide muziek kan je doof worden. Als grote schuldige worden de muziek in mega-dancings en het gebruik van koptelefoons met de vinger gewezen.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Waarom geen antibiotica bij verkoudheid of keelpijn?

nieuws 18/11/2014

Elk jaar rond deze tijd waarschuwen we tegen het gebruik van antibiotica tegen een verkoudheid of keelpijn. Een verkoudheid, griep of keelpijn genezen meestal vanzelf en antibiotica hebben meestal geen enkele zin en kunnen zelfs meer kwaad dan goed.

lees meer »

Wereld PI-week (22-29 april)

nieuws 22/04/2014

1 op de 1000 Belgen lijdt aan primaire immuundeficiëntie (PI). Doordat deze aandoening weinig bekend is, wordt ze niet altijd herkend door artsen. Toch is een tijdige en correcte diagnose van groot belang voor de patiënt.

lees meer »

Acute hoest bij kinderen kan 25 dagen duren

Acute hoest bij kinderen kan 25 dagen duren
nieuws 6/04/2014

Bij kinderen kan oorpijn tot 9 dagen duren en een verkoudheid tot wel 15 dagen, en van keelpijn kunnen kinderen tot 7 dagen last hebben. Acute hoest, pseudokroep en bronchiolitis kunnen respectievelijk 25, 3 en 15 dagen aanhouden.

lees meer »

Mijn kind heeft oorpijn

nieuws 13/02/2014

Oorpijn bij kinderen jonger dan vijf jaar komt bijna altijd door een acute ontsteking van het middenoor (acute otitis media). Zowat de helft van de kinderen beneden 1 jaar en 80% van de kinderen beneden 3 jaar krijgen een of meerdere middenoorstekingen.

lees meer »

Sterke toename hoofd-halskanker

Sterke toename hoofd-halskanker
nieuws 27/01/2014

Het aantal patiënten met hoofd-halskanker is in de afgelopen tien jaar wereldwijd gestegen. De grootste toename is gezien onder vrouwen, maar recent stijgt ook het aantal jongeren die deze ziekte ontwikkelen.

lees meer »

Tips om om te gaan met dove personen

Tips om om te gaan met dove personen
nieuws 28/09/2013

Veel horende personen weten niet altijd hoe ze het best omgaan met dove personen. Er zijn een aantal eenvoudige regels die de communicatie tussen horende en dove personen vergemakkelijken.

lees meer »

Speekselklieroperaties

dossier 8/05/2013

Hier vindt u een globaal overzicht over operaties aan de speekselklieren. Behalve zeer veel heel kleine speekselklieren, die in de mond liggen, bestaat er een viertal grotere, die buiten de mond zijn gelegen.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram