Tonsillitis is een ontsteking van de keelamandelen (tonsillen). De aandoening komt het meeste voor bij kinderen. Vaak is er ook sprake van een infectie in en rond de keel, een keelontsteking (faryngitis).
Een oorprop of een verstopt oor krijg je doordat oorsmeer zich opstapelt in de gehoorgang. Daardoor zal je minder goed horen, wat heel hinderlijk kan zijn. Een goede oorhygiëne kan je kans op een oorprop al verkleinen, maar soms zal een bezoek aan de dokter nodig zijn.
Zijn er binnenkort geen hoorapparaten of implantaten meer nodig? Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) zijn er samen met het biotechnologiebedrijf Frequency Therapeutics in geslaagd gehoorverlies om te keren door de haarcellen van het binnenoor te regenereren.
Tinnitus is de medische term voor oorsuizen. Een patiënt met tinnitus hoort geluiden die zijn omgeving niet hoort. Die geluiden komen van binnenuit en kunnen verschillende vormen aannemen: ruisen, fluiten, rinkelen of suizen. Het geluid kan hard of zacht zijn, en scherp of dof van toon.
Bij een neusbloeding (of epistaxis in medisch jargon) scheuren enkele kleine bloedvaatjes in de neus. Hoewel het vaak ernstig lijkt, verliest men bij een neusbloeding over het algemeen weinig bloed. Hoe kan je snel een bloedneus stoppen? Enkele tips.
Keelpijn kan heel vervelend en pijnlijk zijn. Soms krijg je de tip om vooral koude dranken te drinken, of zelfs om op een ijsblokje te zuigen, terwijl anderen net warme thee met wat honing of citroen adviseren. Of een warme kop soep. Maar wat is nu eigenlijk het beste advies bij keelpijn?
Bij een acute infectie van de bovenste luchtwegen, zoals een verkoudheid of een sinusinfectie, kunnen de bloedvaten in de sinussen gaan ontsteken, wat een verstopte neus veroorzaakt. Kan het inademen van vochtige, warme stoom je (sneller) helpen genezen?
Zingen is gezond, zeggen ze weleens, maar nu blijkt dat ook uit onderzoek. Zingen heeft niet alleen een positieve impact op onze mentale gezondheid, ook fysiek plukken we er de vruchten van.
Heb je soms het gevoel dat er een ballon in je oren zit, pijn aan de oren of last van oorsuizen? Je bent niet alleen... Uit het Nationaal Ooronderzoek, uitgevoerd in opdracht van A.Vogel, blijkt dat 70% van de Belgen regelmatig last heeft van oorklachten.
Oververmoeidheid is onvermijdelijk als je je overdoet, bijvoorbeeld door uren aan een stuk te werken, te weinig te slapen of in een stresserende situatie te vertoeven.
Zowat vijftien procent van de jongvolwassenen heeft schade opgelopen aan het binnenoor door blootstelling aan lawaai in hun vrije tijd, zo blijkt uit onderzoek.
Hyperacusis is een aandoening van het gehoororgaan waarbij de tolerantie voor normale omgevingsgeluiden sterk is afgezwakt of zelfs volledig is weggevallen. Mensen met hyperacusis ervaren heel veel meer geluiden als te sterk en buitengewoon onaangenaam.
Bijna 20 procent van de Vlaamse jongeren hoort een constante pieptoon. 4 op 5 Vlaamse jongeren zegt al eens een tijdelijke tuut in de oren hebben gehad na een nachtje uit. Oordoppen op maat zijn daarom een must.
Dat jouw gezondheid belangrijk is, moeten we je niet meer vertellen. Maar denk je ook aan de gezondheid van jouw stem? Wij geven je een reeks tips om jouw stem in optimale conditie te houden.
Cursusje te blokken? Adem dan vooral goed door uw neus en niet door uw mond, adviseren Nederlandse en Zweedse onderzoekers. Dat kan de opslag van gegevens in uw langetermijngeheugen alleen maar ten goede komen.
Met deze korte test kunt u een goede indruk krijgen in welke mate uw gehoor is verminderd. De vragen gaan over alledaagse situaties. Misschien zijn het zaken waar u nooit bij stilstaat. Maar zolang u alles nog denkt te horen, weet u ook niet wat u mist. Het invullen van de test kost u enkele minuten.
Hoofd-halskanker is de verzamelnaam voor een groot aantal verschillende kankers in het hoofd-halsgebied, met uitzondering van de hersenen of de ogen. Er zijn meer dan 30 gebieden binnen het hoofd en de hals waar kanker kan ontwikkelen.
Wil je zo lang mogelijk van je gehoor blijven genieten, draag dan op concerten en muziekfestivals goede oordoppen. Onderzoek heeft aangetoond dat tijdelijk gehoorverlies ruim vijf keer zo vaak voorkomt bij festivalbezoekers die geen oordoppen droegen vergeleken met dragers van oordoppen.
De Nederlandse vereniging van keel-neus-oor-artsen hebben op hun website tien schadelijke invloeden aangewezen die mensen in acht moeten nemen om het risico op aandoeningen van neus, keel en oor te verminderen.
Foutief of geforceerd gebruik van uw stem is een belangrijke oorzaak van chronische of vaak weerkerende heesheid, stemverlies en andere stemproblemen. Dat geldt voor iedereen, maar in het bijzonder voor mensen die hun stem professioneel moeten gebruiken, zoals leerkrachten, zangers, advocaten...
Heesheid verdwijnt meestal na enkele dagen vanzelf. Soms is er echter meer aan de hand en is een behandeling vereist. Welke behandeling is uiteraard afhankelijk van de preciese oorzaak.
Iedereen heeft wel eens last van heesheid: uw stem klinkt anders dan normaal, schor of valt bijna helemaal weg.
Meestal is het een onschuldig verschijnsel dat na enkele uren of dagen spontaan verdwijnt. Als het langer duurt of als u er vaak last van hebt, kan er meer aan de hand zijn en raadpleegt u toch het best een arts.
Bij een kind met oorpijn is bijna altijd het middenoor ontstoken. Soms komt er etterig of bloederig vocht uit één of beide oren. Acute middenoorontsteking (otitis media acuta) is een vaak voorkomende aandoening bij kinderen tot een jaar of vijf, zes.
Indien uw kind een middenoorontsteking (otitis media) heeft, wordt een vliegtuigreis meestal afgeraden. Ook bij een verkoudheid of een keelontsteking bespreekt u het best vooraf met uw huisarts of het kind mag vliegen.
Waarom jaarlijks uw oren preventief laten controleren? Uw oren jaarlijks controleren kan heel wat onheil voorkomen. Zeker wanneer u een piep- of fluittoon in uw oren hebt. Of wanneer u het gevoel hebt dat alles doffer klinkt of dat u minder goed hoort.
Een cholesteatoom (of keratoom) is een gezwel in het middenoor door ophoping van huidschilfers aan de binnenzijde van het trommelvlies. Het is de meest agressieve en lastigst te behandelen vorm van (chronische) middenoorontsteking of otitis media.
Oorpijn bij kinderen jonger dan 5 jaar komt bijna altijd door een acute ontsteking van het middenoor (otitis media). Het middenoor is de ruimte direct achter het trommelvlies. Zowat de helft van de kinderen jonger dan 1 jaar en 80 % van de kinderen beneden 3 jaar krijgen een of meerdere middenoorstekingen.
Een acute middenoorontsteking (acute otitis media) treedt meestal op bij jonge kinderen, vaak bij een verkoudheid. De aandoening komt vooral voor bij kinderen jonger dan drie jaar. Het middenoor is de ruimte achter het trommelvlies met de inwendige gehoorgangen.