schimmel en bacteriële infecties

infectieziekten

Reizen met de ziekte van Crohn?

Reizen met de ziekte van Crohn?
dossier 19/06/2015

Vele patiënten met een inflammatoire darmaandoening (IBD) zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebben schrik om op vakantie te gaan. Met reden?

lees meer »

Operatie aan de amandelen bij volwassenen

Operatie aan de amandelen bij volwassenen
dossier 16/04/2015

Amandelen maken deel uit van het lymfkliersysteem en houden binnendringende ziektekiemen tegen. Zij bestrijden als een soort poortwachters de ziektekiemen die door de neus en de mond willen binnendringen.

lees meer »

Zijn teken gevaarlijk?

Zijn teken gevaarlijk?
nieuws 11/04/2015

Een beet van een teek is meestal onschuldig en pijnloos. Na enkele uren kan deze jeuk veroorzaken. Wanneer de teek besmet is met een bacterie, kunt u er wél ziek van worden.

lees meer »

Voedselintoxicaties

Voedselintoxicaties
dossier 1/03/2015

Veel bacteriën produceren in bepaalde omstandigheden toxines of gifstoffen. Wie een levensmiddel eet waarin zo'n toxine aanwezig is, krijgt te kampen met een voedselintoxicatie.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Voedselinfecties

Voedselinfecties
dossier 1/03/2015

Een voedselinfectie ontstaat wanneer we via drinkwater of voedsel levende ziekteverwekkende bacteriën opnemen. Een groot aantal van de bacteriën die met het voedsel worden opgenomen, wordt reeds in de maag door het maagzuur gedood. Een aantal entero-bacteriën kan in de darm een ziekteproces op gang brengen.

lees meer »

Leven zonder milt of met een slecht werkende milt (asplenie)

dossier 22/01/2015

Men kan perfect leven zonder of met een slecht werkende milt. Mensen die geen milt hebben of bij wie de milt slecht werkt (functionele asplenie), zijn echter zeer kwetsbaar voor infecties, die zeer ernstig (‘fulminant’) kunnen verlopen. Ze moeten dan ook speciale maatregelen nemen om zich daartegen te beschermen.

lees meer »

Besnijdenis: meer voordelen dan nadelen

nieuws 15/01/2015

Mannenbesnijdenis of circumcisie heeft meer voordelen dan nadelen, zeggen de Centers for Disease Control and Prevention, de Amerikaanse dienst voor Volksgezondheid in een nieuwe richtlijn.

lees meer »

Campagnes naar homomannen werpen vruchten af

nieuws 21/11/2014

In 2013 werden 1115 nieuwe diagnoses met hiv vastgesteld in België, dat is een daling met 9% in vergelijking met 2012. De daling doet zich voornamelijk voor bij personen afkomstig uit midden en zuidelijke Afrikaanse landen.

lees meer »

Waarom geen antibiotica bij verkoudheid of keelpijn?

nieuws 18/11/2014

Elk jaar rond deze tijd waarschuwen we tegen het gebruik van antibiotica tegen een verkoudheid of keelpijn. Een verkoudheid, griep of keelpijn genezen meestal vanzelf en antibiotica hebben meestal geen enkele zin en kunnen zelfs meer kwaad dan goed.

lees meer »

Europese HIV Testing week

nieuws 7/11/2014

Naar aanleiding van de Europese HIV Testing week, die plaats vindt van 24 tot 30 november, herinneren verschillende organisaties (EATG, Breach, Ex Aequo, Plateforme Prévention Sida, Sensoa, SidAids Migrants en Dokters van de Wereld),

lees meer »

Dove baby's door slechte voorlichting'

Dove baby's door slechte voorlichting'
nieuws 26/10/2014

Verloskundigen geven zwangere vrouwen te weinig informatie over een infectieziekte waar kinderen doof van kunnen worden. Betere voorlichting is noodzakelijk, zo blijkt uit onderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

lees meer »

Kan ebola ook in België opduiken?

Kan ebola ook in België opduiken?
nieuws 24/10/2014

De kans dat een met ebola besmet persoon in België terecht komt is heel klein, maar kan niet volledig uitgesloten worden. Er zijn tot nu toe enkele gevallen bekend van export of besmetting buiten Afrika:

lees meer »

Watergewenning en babyzwemmen: pas vanaf 1 jaar

Watergewenning en babyzwemmen: pas vanaf 1 jaar
nieuws 27/09/2014

De Hoge Gezondheidsraad ontmoedigt zwemmen met baby’s jonger dan 12 maanden in de Belgische zwembaden. De voordelen van zwemmen en bewegen voor een heel jong kind in het water wegen op dit moment niet op tegen het risico van mogelijke infecties.

lees meer »

Geen rauw voedsel bij gebruik maagzuurremmers

nieuws 4/09/2014

Mensen die maagzuurremmers slikken doen er goed aan om geen rauwe voedingsmiddelen te eten. Dat zegt het Centrum voor Infectieziektebestrijding van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram