Spoiler: vitamine D is geen vitamine, maar een hormoon. Het gevolg is dat we zelf vitamine D aanmaken. Maar... we hebben er wel iets voor nodig: zon. Véééél zon. Moeten we in de winter dan extra vitamine D slikken? Prof. dr. Chantal Mathieu zet alle do's en dont's en nog veel meer op een rijtje.
Ogen zijn erg gevoelig voor de ultraviolette straling van de zon. In de bergen reflecteert de sneeuw het licht en door de hoogte is de UV-straling van het zonlicht heel sterk. Wanneer het hoornvlies te langdurig en te intens aan de UV-straling wordt blootgesteld, kan sneeuwblindheid ontstaan.
ADVERTORIAL
Ruim 82% van de respondenten heeft al ooit van vitamine D gehoord, blijkt uit de enquête over het nut van vitamines en voedingssupplementen van Roularta Media Group in opdracht van Vista-Life. Bij vrouwen is dat zelfs bijna 86%! Wat weet jij over deze vitamine?
Er zijn veel betere ideeën dan zonder speciale bril recht in de zon kijken. Zo zou je wel eens blind kunnen worden, hoor je dan. Maar wat klopt daar eigenlijk van en wat doe je dan met felle lichten of lasers?
De combinatie van chemische stoffen, die onder andere in medicijnen zitten, en UV-stralen kan celbeschadiging veroorzaken, waardoor je een huiduitslag krijgt die lijkt op ernstige zonnebrand. Voor welke medicijnen let je beter op?
Zon, zee en wind kunnen ons haar verkleuren, uitdrogen en er dof laten uitzien. Naast zonnecrème voor je huid kan je dus beter ook je haar extra verzorgen in de zomer.
Hoewel ze ongeveer dezelfde symptomen hebben en dezelfde maatregelen vergen, zijn een zonnesteek of zonneslag en een hitteslag of hitteberoerte verschillende problemen. Wat is het verschil, en hoe kan je ze voorkomen en behandelen?
Zonneallergie (polymorfe lichteruptie) is een abnormale huidreactie bij blootstelling aan de zon of de zonnebank, en soms ook aan andere lichtbronnen zoals gloeilampen.
Voor een optimale bescherming tegen de zon werd uv-werende kleding ontwikkeld. Denk aan T-shirts, broeken, hoeden en zwemkleding. Ze zijn voorzien van weefsel dat een barrière vormt tegen zonnestralen. Hoe werkt uv-werende kleding precies?
Pigmentvlekken zijn donkere vlekken op de huid die worden veroorzaakt door een overmatige productie van melanine als gevolg van zonbeschadiging, hormonale veranderingen, ouderdom of andere huidirritaties. Met welke behandelingen krijg je de pigmentvlekken weg?
Witte vlekjes op de huid, veroorzaakt door blootstelling aan de zon, noemt men ook idiopathische guttate hypomelanose (IGH). Het ziet er misschien niet zo mooi uit, maar het is niks om je zorgen over te maken.
Er is geen beter aanpak tegen verbranding door de zon dan preventie. Smeer je dus altijd goed in alvorens je de zon in gaat. Als je toch zonnebrand hebt opgelopen, kan aftersuncrème de symptomen verlichten.
We weten hoe belangrijk het is om ons te beschermen tegen de zon om vroegtijdige huidveroudering en huidkanker te voorkomen, maar UVB-stralen zijn wel de beste bron van vitamine D voor het menselijk lichaam. Hoe kun je jezelf veilig blootstellen aan de zon om zoveel mogelijk vitamine D op te nemen?
ADVERTORIAL
‘Als je maar gezond eet, heb je geen extra voedingssupplementen nodig’, wordt vaak gezegd. Maar is dat ook zo? Ben je zeker dat je geen tekort hebt aan vitamine D of calcium? Wat als één tabletje per dag het verschil maakt voor je gezondheid?
Heeft je kind last van jeuk, roodheid of uitslag na het spelen in de tuin? Mogelijks zijn het symptomen van een pollenallergie, of kwam je kind in contact met irriterende planten.
Moedervlekken verschijnen vooral tijdens de kindertijd of adolescentie, maar kunnen eigenlijk op elke leeftijd ontstaan. Zo kan het goed zijn dat je steeds meer moedervlekken opmerkt naarmate je ouder wordt. Hoe komt dat? En zijn ze onschuldig of potentieel gevaarlijk?
ADVERTORIAL
80% van de ouderdomstekenen is het gevolg van dagelijkse blootstelling aan UV-stralen en vervuilende stoffen. Daarom is het belangrijk om de huid er elke dag tegen te beschermen. De voorjaarszon kan verraderlijk zijn, en heel vaak vergeten we ons in te smeren.
Bij zonnig weer hoort een goede zonnecrème die je huid voldoende beschermt tegen de zon. Wat een goede zonnecrème precies kenmerkt, hangt onder meer af van je huidtype, van de gebruikte uv-filters en van je persoonlijke voorkeur.
De lentezon breekt stilaan door en zal de komende weken alsmaar meer gaan schijnen. Maar het is algemeen geweten dat na de wintermaanden de eerste lentezon gevaarlijk is. Waarom eigenlijk?
In de winter is het moeilijker om ons vitamine D-gehalte op peil te houden. Waarom hebben we dit stofje nodig en kunnen we het ook uit onze voeding halen? Prof. Eric De Maerteleire, bio-ingenieur en doctor in de Landbouwkunde en Toegepaste Biologische Wetenschappen, geeft uitleg.
In België komt een tekort aan vitamine D heel vaak voor. We worden namelijk niet genoeg blootgesteld aan zonlicht en ook voeding verrijkt men niet systematisch. Het gevolg is dat zeven op de tien Belgen een tekort heeft aan vitamine D, en dat brengt bepaalde risico’s met zich mee.
ADVERTORIAL
Wat is de rol van vitamine D ? Hoe weet ik of ik een tekort heb? Is het nodig om een supplement te nemen? En hoe kies ik het juiste product?
Door de klimaatverandering worden de hittegolven steeds extremer: ze duren langer, volgen elkaar sneller op en worden alsmaar heter. Welke temperaturen kan ons lichaam eigenlijk aan? Wanneer is het té warm?
De meeste mensen kennen het fenomeen winterdepressie. Een zomerdepressie is veel minder bekend en komt ook veel minder voor dan een winterdepressie, maar kan even ernstig zijn als een depressie in de donkere dagen.
Moet je nog zonnecrème smeren op het einde van de zomer? En als de zon ondergaat? Om op die vragen te kunnen antwoorden, heeft de WHO een app ontwikkeld die je in realtime informeert over de intensiteit van de UV-straling in jouw omgeving.
Chloor in zwembadwater kan gekleurd haar ernstig beschadigen. Het gaat er niet alleen dof uitzien, je kleur verbleekt ook en kan, vooral bij geblondeerd haar, zelfs groen uitslaan. Je haar pas verven na het zwemmen, is de beste oplossing, maar we hebben ook enkele andere tips.
SPF staat voor Sun Protection Factor: een beschermingsfactor die de huid beschermt tegen schadelijke UV-stralen. SPF geeft aan hoelang je beschermd in de zon kan zitten met zonbescherming (zonnebrandcrème), voordat er zonverbranding optreedt.
Een zonnebril biedt meer dan louter comfort. Op latere leeftijd maakt hij het verschil tussen goed blijven zien of helemaal niet zien. Kies dus voor een zonnebril die je ogen voldoende beschermt.
Het zonnige en droge weer heeft een zeer gunstige invloed op psoriasis, maar het kan ook zijn dat de warmte en het zonlicht van lente en zomer de ontsteking aanwakkeren. Welke voorzorgen neem je best?
Wil je op een zonnige dag op stap met je baby? Hang dan geen doek over je buggy of maxicosi. Je denkt zo schaduw te creëren, maar eigenlijk krijg je net een oveneffect.