onderzoeken

Grote rol genen bij overgewicht

Grote rol genen bij overgewicht
nieuws 2/04/2015

De één kan eten wat hij wil zonder een gram aan te komen, bij de ander vliegen de kilo's eraan. Hoe kan dat? Het antwoord ligt voor een aanzienlijk deel in de genen,

lees meer »

Puberteit = puber-tijd?

Puberteit = puber-tijd?
dossier 19/03/2015

De Vlaamse Wetenschappelijke Vereniging voor Jeugdgezondheidszorg (VWVJ) heeft een draaiboek uitgewerkt om de groei en pubertaire ontwikkeling van jongeren van 2,5 tot 18 jaar in de CLB’s te kunnen opvolgen. Jongeren verdienen uitleg over het wat, hoe en waarom van het onderzoek van de pubertaire ontwikkeling in het CLB.

lees meer »

ADHD is zichtbaar in hersenen en in DNA

ADHD is zichtbaar in hersenen en in DNA
nieuws 10/03/2015

Er zijn structurele verschillen op groepsniveau tussen de hersenen en het DNA van personen met ADHD en die van gezonde mensen. Dat blijkt uit onderzoek aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Syndroom van Klinefelter

dossier 1/02/2015

Het Klinefeltersyndroom is een geslachtsgebonden chromosoomafwijking die uitsluitend voorkomt bij jongens. Het werd in 1942 voor het eerst beschreven door de Amerikaanse arts F. Klinefelter.

lees meer »

Fragiele X syndroom

dossier 1/02/2015

Het fragiele-X syndroom is één van de belangrijkste erfelijke oorzaken van een mentale handicap. Men schat dat 1 op 4 à 6000 mannen en ongeveer 1 op 8000 vrouwen fragiele X hebben. In totaal betekent dit dat in België naar schatting zo’n 1000 à 1500 mensen fragiele x hebben.

lees meer »

Cannabisgebruikers gezocht voor wetenschappelijk onderzoek

Cannabisgebruikers gezocht voor wetenschappelijk onderzoek
nieuws 20/01/2015

Antwerpse onderzoekers toonden recent aan dat cannabisgebruik voedselallergieën kan veroorzaken. De gebruikers van cannabis worden daarbij niet alleen allergisch aan cannabis, maar gaan niet zelden ook (ernstige) allergieën voor groenten en fruit vertonen.

lees meer »

Verband tussen fragiele-X-syndroom en autisme

nieuws 5/01/2015

Het fragiele-X-syndroom (FXS), de meest voorkomende erfelijke vorm van verstandelijke beperking, wordt veroorzaakt door een gebrek aan het eiwit FMRP (Fragile X Mental Retardation Protein) of fouten in de productie van dit eiwit.

lees meer »

Bronchoscopie

Bronchoscopie
dossier 1/01/2015

Een bronchoscopisch onderzoek is een onderzoek waarbij de longarts letterlijk in uw luchtwegen kijkt. Hij doet dat met een bronchoscoop, een kijkinstrument, waarmee via een dunne slang en een lens of een kleine videocamera de luchtwegen worden onderzocht.

lees meer »

Over genetica: Wat met genetica?

boeken/interviews 23/10/2014

Een snelle technische vooruitgang maakt dat een volledige analyse van iemands genoom vandaag nog slechts enkele duizenden euro's kost. En de prijs daalt verder. Dit gegeven heeft niet enkel een enorme impact op wetenschappelijk onderzoek en genetische diagnostiek. Het stelt ook de maatschappij voor nieuwe uitdagingen.

lees meer »

Meer weten over borstamputatie (mastectomie) en borstreconstructie

Meer weten over borstamputatie (mastectomie) en borstreconstructie
nieuws 15/10/2014

Elke dag vernemen in ons land gemiddeld vijfentwintig vrouwen dat zij borstkanker hebben. Ondanks het feit dat de genezingskansen almaar groter worden, zou naar schatting 70 % van de vrouwen die in aanmerking komen voor een borstreconstructie, onvoldoende ingelicht worden over haar opties.

lees meer »

Beetje alcohol toch niet goed voor uw hart?

nieuws 4/09/2014

Ook een klein beetje alcohol is slecht voor het hart. Een grote literatuurstudie laat zien dat ook voor lichte tot matige drinkers het verminderen van de alcoholconsumptie beter is voor uw hart. De studie verscheen in het gezaghebbende tijdschrift BMJ.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram