sociale omstandigheden

Euthanasie: 30 vragen

dossier 3/02/2016

30 vragen rond euthanasie: Wat is euthanasie? Kan euthanasie bij kinderen/jongeren?Kan de familie de euthanasie weigeren? Wie beslist dat het lijden ondraaglijk is? enz...

lees meer »

Pokken ( of Variola )

dossier 3/02/2016

Pokken is een gevaarlijke en uiterst besmettelijke ziekte. Vroeger veroorzaakten pokken-epidemieën grote aantallen slachtoffers. Sedert 1980 is de ziekte uitgeroeid. Zoals anthrax kan ook het pokkenvirus kunnen worden voor terroristische doeleinden.

lees meer »

Tweederde werkende Belgen heeft ongezonde levensstijl

nieuws 1/02/2016

Tweederde van de werkende Belgen heeft een ongezonde levensstijl, 58 % voelt zich ongezond, 55% zegt niet goed in zijn vel te zitten en bijna de helft (49 %) kampt met overgewicht. Dat zijn enkele cijfers uit het Nationaal Gezonderzoek van verzekeringsmaatschappij Delta Lloyd Life.

lees meer »

Buikvet is ongezonder dan overgewicht

Buikvet is ongezonder dan overgewicht
nieuws 28/01/2016

Mensen met een appelfiguur, bij wie het vet zich vooral ophoopt op de buik, lopen een hoger risico op hart- en vaatziekten dan mensen met een peervorm, waarbij het vet gelijkmatiger verdeeld is. Dat geldt zelfs bij een normaal gewicht.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

65 procent meer hart- en vaatpatiënten in 2040

nieuws 10/01/2016

Het aantal patiënten met een hartinfarct, een beroerte en/of hartfalen zal de komende decennia sterk oplopen naar meer dan anderhalf miljoen in 2040, een stijging van 65 procent ten opzichte van 2011. Dat blijkt uit berekeningen van het RIVM in opdracht van de Hartstichting.

lees meer »

Sporten met aangeboren hartafwijking kan

nieuws 5/01/2016

Sporten met een ernstige aangeboren hartafwijking veroorzaakt geen hartschade. Patiënten voelen zich vaak juist beter door de trainingen. Dat blijkt uit een studie aan het Erasmus MC in Rotterdam in samenwerking met de Nederlandse Hartstichting.

lees meer »

Kent u uw patiënten rechten?

Kent u uw patiënten rechten?
nieuws 2/01/2016

Patiënten zijn te weinig op de hoogte van de rechten waarover ze beschikken. Om dat te verhelpen lanceert minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block een nieuwe sensibilisatiecampagne.

lees meer »

Aanleg voor overgewicht begint in de baarmoeder

nieuws 1/01/2016

Kinderen van wie de moeder tijdens de zwangerschap veel vet en cholesterol eet, hebben een verhoogde kans op obesitas. Dit effect is het sterkst bij mannelijke nakomelingen. Dat blijkt uit een onderzoek met proefdieren aan de Universiteit Groningen.

lees meer »

Kwartier bewegen per dag heeft positief effect op gezondheid

nieuws 10/12/2015

Dagelijks vijftien minuten lichte inspanning verlaagt al de kans op vroegtijdig overlijden. Ook kort intensief sporten is goed voor de gezondheid. Acht minuten per dag is al genoeg voor een merkbaar positief effect. Meer beweging zorgt voor een verdere bevordering van de gezondheid.

lees meer »

Waarom is de was binnen drogen ongezond?

Waarom is de was binnen drogen ongezond?
dossier 27/11/2015

Veel mensen hebben geen droogkast, of kiezen ervoor om die niet te gebruiken, om zo energie te sparen. In de zomer kan je makkelijk je was buiten laten drogen, maar in de winter staat het droogrek binnenshuis. Daardoor kan het langer duren vooraleer de was droog is, en het kan ook risico’s inhouden voor je gezondheid.

lees meer »

Wat kunt u doen als er te veel radon in uw huis zit?

nieuws 25/11/2015

Radon is een geurloos, kleurloos en smaakloos gas dat van nature aanwezig in (rotsige) ondergrond. Wanneer radon vanuit de bodem in gebouwen binnendringt via barstjes of via leidingen, dan kan het zich opstapelen en hoge concentraties bereiken.

lees meer »

Top 25 van de RIZIV-uitgaven voor geneesmiddelen

nieuws 23/11/2015

Naar jaarlijkse gewoonte publiceerde het RIZIV een top 25 van de terugbetaalde geneesmiddelen verkocht in de openbare apotheken in 2014. De lijst bevat enerzijds een aantal geneesmiddelen die slechts door een beperkt aantal patiënten gebruikt worden maar die zeer duur zijn.

lees meer »

Jongeren socialer door internetgebruik

Jongeren socialer door internetgebruik
nieuws 21/11/2015

De negatieve gevolgen van het internetgebruik onder jongeren krijgen veel aandacht; jongeren die op afstand en met hun ogen gericht op schermen zouden leven. Maar onderzoeker Marjon Schols van de Erasmus Universiteit Rotterdam ontkracht waarschuwingen dat ze hierdoor minder sociaal zouden worden.

lees meer »

Patiënten willen gezondheid online regelen

Patiënten willen gezondheid online regelen
nieuws 9/11/2015

Patiënten willen handige online toepassingen om hun zorg te regelen. Zij zien voordelen in het opzoeken van informatie over zorg en gezondheid op het internet. Ook willen zij via het internet recepten aanvragen, een afspraak maken met de dokter, of de zorgverlener een e-mail sturen met een vraag.

lees meer »

Wie kan er voor 1 euro naar de dokter?

nieuws 4/11/2015

Armoede kan vanaf 1 oktober, geen reden meer zijn om niet naar de dokter te gaan. Artsen zijn voortaan immers verplicht om het systeem van de derdebetaler toe te passen voor patiënten met een verhoogde tegemoetkoming. Maar weet iedereen voldoende waar het precies om gaat en wie er in aanmerking komt?

lees meer »

Hoeveel mag een borstreconstructie kosten?

Hoeveel mag een borstreconstructie kosten?
nieuws 21/10/2015

Jaarlijks worden meer dan 10 000 vrouwen door borstkanker getroffen. Bij de meerderheid wordt de tumor, of zelfs de volledige borst, operatief verwijderd. 14 tot 20% van de vrouwen die een borstoperatie hadden omwille van kanker, kiest voor een borstreconstructie.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram