Meisjes worden steeds vroeger ongesteld. Bovendien duurt het ook langer voordat hun cyclus regelmatig wordt. Obesitas en hormoonverstoorders kunnen deze veranderingen gedeeltelijk verklaren. Wanneer spreken we van vroegtijdige puberteit? En kan je de start van de puberteit uitstellen?
Verwarmde autostoelen zijn vooral in de winter een luxe, maar kunnen ze een negatieve invloed hebben op de mannelijke vruchtbaarheid? Hoewel direct onderzoek naar dit specifieke onderwerp beperkt is, tonen bestaande studies aan dat blootstelling aan warmte de spermakwaliteit kan verminderen.
Al te vaak beseffen vrouwen met ernstig bloedverlies tijdens de maandstonden niet dat er misschien wel een onderliggend probleem aan de basis ligt, waar een oplossing voor bestaat. Een bezoek aan de gynaecoloog is dus zeker aan te raden.
Uit een onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de vrouwen tussen 30 en 35 jaar al last heeft van matige tot ernstige symptomen die verband houden met de menopauze. Veel vroeger dus dan wat tot nu toe werd aangenomen: rond 50-jarige leeftijd.
Een goede nachtrust, het is een probleem dat veel mensen bezighoudt en vooral vrouwen in de (post)menopauze hebben er last van. Wat zijn de oorzaken en vooral wat kan je eraan doen?
Gebruik je een hormonaal anticonceptiemiddel? Bepaalde medicijnen kunnen de effectiviteit ervan verminderen en het risico op ongeplande zwangerschap verhogen. Antibiotica, anti-epileptica, Gaviscon, geactiveerde houtskool - welke geneesmiddelen kunnen een wisselwerking hebben met je anticonceptiepil? Voor welke andere stoffen moet je opletten?
Gember staat al eeuwenlang bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen en wordt vaak gebruikt als een natuurlijk middel tegen misselijkheid en maagklachten. Maar werkt het echt?
Sterilisatie bij de vrouw is een zeer effectieve maar definitieve anticonceptiemethode. Als je er zeker van bent dat je geen kinderen meer wilt, kan deze ingreep een geschikte optie voor jou zijn. Maar wat houdt sterilisatie precies in?
Het aantal hersengerelateerde aandoeningen neemt toe in onze maatschappij, denk maar aan alzheimer en parkinson, maar ook aan depressies. Meer en meer onderzoek toont aan dat omega 3-vetzuren een gunstig effect hebben op de mentale gezondheid. Hoe kan dat? Kan een supplement dan helpen tegen neerslachtigheid? We kloppen aan bij dr. Ir. Eric De Maerteleire voor een woordje uitleg.
Kolven biedt de mogelijkheid om moedermelk te bewaren, zodat je baby op een later moment if door iemand anders gevoed kan worden. Daarnaast kan kolven helpen om je productie te verhogen. Hoe doe je dat dan best? Kolfconsulente Evi Heurckmans geeft tips.
Listeria monocytogenes is een darmbacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken (listeriose). De bacterie kan huizen in niet-hygiënisch bereid voedsel, bijvoorbeeld slecht gewassen rauwkost, of in kazen die zijn gemaakt van niet-gepasteuriseerde melk. Vooral zwangere vrouwen en verzwakte personen moeten opletten voor een besmetting.
Veel vrouwen hebben gedurende kortere of langere tijd last van soms heftige pijn in de borsten. Deze pijn kan variëren van een gespannen of irritant gevoel dat een paar dagen per maand aanhoudt tot een voortdurende kwelling. Wat zijn de oorzaken, en wat kan je eraan doen?
Foliumzuur komt van nature voor in voedsel zoals groene bladgroenten, citrusvruchten, peulvruchten en volkorenproducten. Daarnaast is foliumzuur ook beschikbaar als supplement, vaak aangeraden tijdens de zwangerschap vanwege de cruciale rol in de ontwikkeling van de foetus.
Osteoporose is een aandoening waarbij de botten geleidelijk hun dichtheid en sterkte verliezen. Hierdoor worden ze fragiel en breekbaar, wat het risico op breuken vergroot. Deze aandoening komt voornamelijk voor bij oudere mensen, maar vrouwen in de menopauze lopen een bijzonder hoog risico op botontkalking. Waarom? En wat kan je doen?
Een uterus bicornis is een zeldzame, aangeboren aandoening van de baarmoeder. Bij deze afwijking is de baarmoeder niet volledig gefuseerd tijdens de embryonale ontwikkeling, wat leidt tot een baarmoeder met twee afzonderlijke holtes. Dit kan invloed hebben op vruchtbaarheid en zwangerschap.
ADVERTORIAL
De overgang is een natuurlijke fase in het leven van elke vrouw, maar kan gepaard gaan met ongemakken en klachten die soms lastig te hanteren zijn. Dit geldt zeker tijdens de perimenopauze, de periode van enkele jaren vóór de menopauze.
Premenstruele dysfore stoornis (PMDD) is een ernstige stemmingsstoornis die nauw verband houdt met de hormonale veranderingen tijdens de menstruatiecyclus. Het kan een grote impact hebben op het dagelijks functioneren en de levenskwaliteit van degenen die eraan lijden.
Het valt op dat veel mensen nog steeds niet goed weten of kunnen uitleggen wat de menopauze is. Speciaal voor hen: een korte samenvatting met uitleg over de terminologie.
Gewrichtspijn, opvliegers, laag libido en gewichtstoename... Waarom de ene vrouw meer last heeft van menopauzeklachten, is nog een medisch raadsel. Sommige artsen menen dat hormoontherapie nuttig kan zijn om de symptomen te verlichten.
Je leest overal dat een goede nachtrust belangrijk is, zeker als je zwanger bent. Maar laat slapen nu net niet altijd even evident zijn met een dikke buik en allerlei kwaaltjes. Zeker als je weet dat je niet zomaar in om het even houding mag liggen...
Onlangs kon je op VRT kijken naar de eerste aflevering van Menopauzia, een programma waarin Tine Embrechts, bijna 50, zich voorbereidt op de menopauze door in gesprek te gaan met ervaringsdeskundigen en lotgenoten. Tine nodigt bij haar thuis elf bekende vrouwen uit die openlijk vertellen over het wel en wee van de menopauze. In de eerste aflevering staan ze vooral stil bij de klachten die gepaard gaan met de menopauze en de perimenopauze.
Menopauze is geen ziekte maar een natuurlijke gebeurtenis in het leven van een vrouw. Het betekent het einde van de vruchtbare periode ten gevolge van de verminderde productie van de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron.
ADVERTORIAL
Driekwart van de vrouwen in de overgang heeft klachten als opvliegers, slapeloze nachten, vermoeidheid, een dunnere huid, vaginale droogte of prikkelbaarheid. Stuk voor stuk klachten die verholpen kunnen worden met hormonale substitutietherapie (HST), een behandeling die oprecht meer aandacht verdient.
Tijdens een zwangerschap is je weerstand verzwakt en kan je gemakkelijker een infectie zoals een verkoudheid oplopen. Dat is meestal niet gevaarlijk, ook niet voor de baby. Het geneest ook meestal vanzelf na enkele dagen, maar het kan wel flink vervelend zijn. Wat kan je doen tegen de symptomen?
Zo’n 3 procent van de baby’s ligt in stuit op het moment dat de bevalling nadert. Bij een stuitligging ligt het hoofd van het kind boven in de baarmoeder en de billen of de beentjes beneden in het bekken van mama. Stuitliggingen komen regelmatig voor in het begin van de zwangerschap. Meestal draaien de baby's spontaan tijdens de zwangerschap.
Sommige vrouwen ervaren griepverschijnselen rond de menstruatie. Zo’n ‘menstruatiegriep’ is eigenlijk geen echte griep, Het is een vorm van premenstrueel syndroom (PMS), dat symptomen kan veroorzaken die lijken op die van griep.
ADVERTORIAL
Pijnlijke maandstonden, chronische pijn in de onderbuik, vermoeidheid,… Het zijn enkele symptomen van endometriose, de ‘onzichtbare’ aandoening die naar schatting 1 op 10 vrouwen treft in vruchtbare leeftijd. En toch blijft endometriose een onderbelichte aandoening.
Een typische zwangerschapsverkoudheid wordt niet veroorzaakt door een virus of allergie, maar door de hormonale veranderingen bij zwangere vrouwen. Waarom deze hardnekkige verkoudheid? Hoe kan je een verstopte neus verlichten?
ADVERTORIAL
Als (aanstaande) mama wil je niets liever dan je kindje beschermen. En dat kan al van in de moederbuik. We spraken met dokter Isabelle Dehaene, gynaecologe aan UZ Gent, over waarom vaccinatie tijdens de zwangerschap een slimme keuze is.