Groente is een eetbare plant of een deel ervan. Meestal gaat het om cultuurgewassen, maar het kunnen ook wilde planten zijn.
Veel groenten zijn pas eetbaar na verhitting (koken). Groenten die zonder verhitting gegeten worden, worden rauwkost genoemd.
Als je in de lente knoflook ruikt in het kreupelhout, is de kans groot dat er daslook (wilde knoflook) in de buurt groeit. De bladeren worden gegeten als pesto, in soep of om salades te garneren. Maar wat zijn de voordelen voor de gezondheid? Waar moet je op letten als je deze plant plukt?
Eén van de 'slaapmiddeltjes' die tegenwoordig hot is, is kort voor het slapengaan slawater drinken: water waarin sla geweekt heeft. Maar zitten er echt slaapverwekkende stoffen in sla en zo ja, in voldoende concentraties om enig effect te hebben?
Het is altijd een geklungel om van die vervelende zaadjes verlost te geraken wanneer je een paprika versnijdt. Maar niet als je het op deze manier doet.
Met de groeiende aandacht voor de gezondheids- en milieuvoordelen van een plantaardig dieet neemt ook het aantal vegetariërs toe. Toch blijft de vraag of een vegetarisch dieet geschikt is voor kinderen onderwerp van discussie. Veel ouders vragen zich af: is vegetarisme gezond voor kinderen?
De standaardbehandeling voor diabetes type 2 bestaat meestal uit dieetwijzigingen en medicatie, maar veel patiënten ervaren bijwerkingen van gangbare geneesmiddelen. Dit heeft onderzoekers ertoe aangezet om op zoek te gaan naar natuurlijke alternatieven. Zo zouden wortels wel eens heel interessant kunnen zijn.
Tomaten smaken fris in een zomerse salade maar kunnen ook op oneindig veel andere manieren worden bereid en verwerkt. Er is echter nog een reden om tomaten te eten: tomaten zijn bijzonder rijk aan lycopeen.
Op welke manier worden verse groenten en fruit het best bewaard om optimaal van de voedingsstoffen maar ook van de lekkere smaak te kunnen genieten? We geven een lijst met bewaartips voor 30 soorten groenten en fruit.
Kiezen voor seizoensgroenten en -fruit biedt niet alleen voordelen voor onze gezondheid, maar ook voor het milieu, de lokale economie én onze portemonnee. Welke producten zijn op z’n best in januari?
Wist je dat je door de juiste voedingsstoffen te consumeren je immuniteit een boost kan geven? We zetten enkele belangrijke nutriënten op een rijtje en vragen advies aan Eric De Maerteleire, bio-ingenieur en doctor in de Landbouwkundige en Toegepaste Biologische Wetenschappen.
Conserven zijn een populaire keuze vanwege de lange houdbaarheid, maar wat als je niet de volledige inhoud nodig hebt? Hoe kan je een open conservenblik dan best bewaren?
Het is een voedingssupplement dat steeds populairder wordt: groen poeder. Het is een ‘superfood’, gemaakt van gedehydrateerde groene groenten, en zou je helpen om makkelijker je dagelijkse hoeveelheid vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Maar hoe gezond zijn ze echt?
Soep is een goede manier om kinderen groenten te doen eten of ze te laten wennen aan de smaak ervan, maar ook voor volwassenen is dagelijks een tas soep drinken een goed idee. Als je ze op de juiste manier bereidt tenminste, want hoe gezond de soep is, hangt af van verschillende factoren.
Kiezen voor seizoensgroenten en -fruit biedt niet alleen voordelen voor onze gezondheid, maar ook voor het milieu, de lokale economie én onze portemonnee. Welke producten zijn op z’n best in november?
Meestal heb je maar een stukje nodig, maar wat doe je dan met de rest van de gemberwortel? Laat je hem te lang in de keuken liggen, dan droogt hij helemaal uit. Bewaar je hem te vochtig, dan gaat hij beschimmelen. Hoe kan je gember dan best bewaren?
Het assortiment paddenstoelen is groot. De witte champignon is het best gekend in onze keuken. Maar ook de reuzenchampignon, de kastanjepaddenstoel, de oesterzwam en de shii-take winnen aan belangstelling. Maar hoe krijg je ze schoon?
Pompoen is technisch gezien een vrucht omdat hij zaden bevat. Maar qua voedingswaarde leunt hij meer aan bij de groentefamilie. Een pompoen bevat weinig calorieën, terwijl hij wel rijk is aan vitaminen en mineralen. We overlopen de gezondheidsvoordelen.
Kiezen voor seizoensgroenten en -fruit biedt niet alleen voordelen voor onze gezondheid, maar ook voor het milieu, de lokale economie én onze portemonnee. Welke producten zijn op z’n best in oktober?
Hoe bereid je smaakvolle paddenstoelen? Het begint al met een dilemma: je wilt ze helemaal clean, maar als je ze wast zuigen ze zoveel water op dat ze al snel in slappe sponsjes veranderen. Wat doe je daarmee?
Om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen, moet je meer groenten eten. Zo luidt het wetenschappelijk onderbouwde advies. Het zijn echter vooral de kruisbloemige groenten die bloeddrukverlagend werken, zo blijkt uit onderzoek, en die lijken bij ons niet zo populair.
Wanneer je de winkel binnenwandelt zie je vaak heel wat nieuwe producten en trends. Brengen deze nieuwe producten dan zo veel meer voordelen met zich mee? En zijn die trends dan ook effectief gezond?
Knoflook is bekend als een pittige smaakmaker, maar er wordt ook gezegd dat look goed is voor het hart, de bloedvaten en de cholesterol. Daarnaast zou look helpen tegen koude handen en voeten, het geheugen stimuleren, infectiebestrijdend werken en de vitaliteit een boost geven. Klopt daar iets van?
Voorgesneden selder, prei, broccoli, soep- en wokgroenten, sla, paprika’s enzovoorts zijn steeds populairder. Zijn die groenten even goed en even gezond als verse groenten die je zelf snijdt?
We eten vaker olijven en we gebruiken ook steeds meer olijfolie in de keuken. De vrucht heeft de reputatie om zeer gezond te zijn. Maar klopt dat ook? En is er een verschil tussen groene en zwarte olijven?
Zongedroogde tomaten zijn een dankbaar ingrediënt voor sauzen, dips en salades. Door hun droogproces zijn ze lang houdbaar en wordt hun smaak geconcentreerd. Een smaakbom zijn ze dus alleszins, maar zijn ze ook gezond? En hoe maak je ze zelf?
Het eten van rode bieten kan de kleur van urine en ontlasting roze of rood kleuren. Bieturie, heet dat. Waarom verkleurt de urine door rode biet, en wanneer ziet je plas er opnieuw normaal uit?
8 op de 10 kinderen tussen 6 en 14 jaar eten elke dag groenten, zo blijkt uit een recente enquête. Vraag is hoeveel groenten ze eten. Volgens de aanbevelingen van de Actieve Voedingsdriehoek zouden kinderen tussen 6 en 14 jaar dagelijks 250 tot 300 g groenten moeten eten, gespreid over de dag.
Men denkt vaak dat plastic snijplanken gemakkelijker schoon te maken zijn en dus automatisch ook hygiënischer zijn. Maar is dat wel zo? En hoe moet je een snijplank onderhouden?